21/09/2020 21/09/2020 Τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του Αγ. Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της οικογενείας του στην περιοχή του Ζωγράφου καθώς εορτάζει το ιερό παρεκκλήσιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγ. Θεράποντος που βρίσκεται κάτω από τον κυρίως ναό και τιμάται στην μνήμη του Αγίου. Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσιο του Αγ. Ευσταθίου με...
Ενορίες : Ιερός Καθεδρικός Ναού του Αγ. Θεράποντος Ζωγράφου
21 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:16
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2020 - 9:25

“Ποιο είναι το κέρδος του χριστιανού από την άρνηση του εαυτού του”

Διαδώστε:
“Ποιο είναι το κέρδος του χριστιανού από την άρνηση του εαυτού του”

Τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του Αγ. Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της οικογενείας του στην περιοχή του Ζωγράφου καθώς εορτάζει το ιερό παρεκκλήσιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγ. Θεράποντος που βρίσκεται κάτω από τον κυρίως ναό και τιμάται στην μνήμη του Αγίου. Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσιο του Αγ. Ευσταθίου με την συμμετοχή των εφημερίων του ναού και περιορισμένου αριθμού πιστών εντός του παρεκκλησίου και του κυρίως ναού σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας αλλά με αθρόα προσέλευση στην πλατεία της εκκλησίας.

Την κυριώνυμο ημέρα, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, Θεοφ. Επισκόπου κ. Φιλοθέου, ο οποίος με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τυγχάνει Υπεύθυνος Αρχιερεύς της ΙΒ΄Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Ζωγράφου, Ιλισίων και Γουδή. Τον Θεοφιλέστατο υποδέχθηκε, μαζί με τους εφημερίους του ναού, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ΙΒ΄Αρχ. Περιφερείας Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Χαράλαμπος Πανόπουλος.
Προ της απολύσεως ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής μετά την Ύψωση και επεσήμανε το κέρδος του ανθρώπου που τηρεί τον λόγο του Κυρίου ο οποίος ζητά από τον καθένα μας να απαρνηθεί τον εαυτό του, να σηκώσει τον σταυρό του και Τον ακολουθήσει, χάνοντας την ψυχή του κατά τον κόσμο για Κείνον και το Ευαγγέλιο σε αντίθεση με την αντίληψη που θέλει να ζούμε αποκλειστικά για τον εαυτό μας και τις ατομικές μας ανάγκες. Η άρνηση του εγωισμού που είναι η πηγή κάθε αμαρτίας, η άρνηση των παθών, η άρνηση του εαυτού μας είναι ο κατ΄εξοχήν σταυρός που καλούμαστε να σηκώσουμε κατά το πρότυπο του ιδίου του Χριστού. Και αυτό το πρότυπο ακολούθησε και εφάρμοσε ως τρόπο ζωής ο σήμερα εορταζόμενος Άγιος Ευστάθιος μαζί με την οικογένειά του μέχρι το τέλος της μαρτυρικής τους ζωής. Και είναι κάτι, συνέχισε ο κ. Φιλόθεος που αφορά όλους μας για να μάθουμε να ζούμε όλοι μαζί κατά το θέλημα του Θεού ευχόμενος να γίνουν πράξη από τον καθένα μας. Τέλος, μετέφερε τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου προς τους ιερείς και το ποίμνιο της ενορίας του Αγίου Θεράποντος, ευχαριστώντας για την πρόσκληση στην σημερινή πανήγυρη.


Εκ μέρους των πατέρων και του λαού της ενορίας του Πολιούχου και Προστάτου της πόλεως του Ζωγράφου ο προϊστάμενος του ναού π. Χαράλαμπος Πανόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες προς το πρόσωπο του Θεοφιλεστάτου για την πρώτη παρουσία του στον ναό του Αγ. Θεράποντος και του προσέφερε ως ενθύμιο ένα επιγονάτιο που φέρει την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, ευχόμενος η Κυρία Θεοτόκος να ενισχύει και να σκέπει την Αρχιερωσύνη του καθ’ όλη την πορεία της.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος επισκέφτηκε το παρεκκλήσιο του Αγ. Ευσταθίου το οποίο αποτελεί χώρο εκκλησιαστικής μνήμης της ενορίας αφού εκεί υπάρχουν εικόνες και ιερά αντικείμενα από τον παλαιό ναό.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με την τέλεση του μεθέορτου Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως στον Άγιο Ευστάθιο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων