08/11/2018 08/11/2018 Για μία μυστική συμφωνία κάνει λόγο ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή, κος Ιωάννης Κονιδάρης προσθέτοντας ότι θα έπρεπε πρώτα να έρθει στην Ιεραρχία να συζητηθεί και μετά να πάμε για κοινές ανακοινώσεις. Σε συνέντευξή του στο Π/Σ Παραπολιτικά τονίζει ότι στο διάλογο θα έπρεπε να συμμετέχει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο , πρώτον διότι...
08 Νοεμβρίου, 2018 - 14:08
Τελευταία ενημέρωση: 08/11/2018 - 14:15

Για “Μυστική Συμφωνία” κάνει λόγο ο Ι.Κονιδάρης

Διαδώστε:
Για “Μυστική Συμφωνία” κάνει λόγο ο Ι.Κονιδάρης

Για μία μυστική συμφωνία κάνει λόγο ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή, κος Ιωάννης Κονιδάρης προσθέτοντας ότι θα έπρεπε πρώτα να έρθει στην Ιεραρχία να συζητηθεί και μετά να πάμε για κοινές ανακοινώσεις. Σε συνέντευξή του στο Π/Σ Παραπολιτικά τονίζει ότι στο διάλογο θα έπρεπε να συμμετέχει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο , πρώτον διότι έχει στην περιοχή της ελληνικής επικράτειας τμήματα δικά του που τα ελέγχει πλήρως και δεύτερον διότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει δύο μέρη, είναι η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος και είναι και οι Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι λεγόμενες Νέες Χώρες οι οποίες έχουν δοθεί επιτροπικώς προς διοίκηση εν τοις επιμέρους .

Ο κος Ιωάννης Κονιδάρης , μεταξύ άλλων τόνισε:

Ι.ΚΟΝΙΔΆΡΗΣ: Θεωρώ ότι είναι το προσχέδιο μιας συμφωνίας και το θεωρώ αυτό για το λόγο ότι στην τελευταία παράγραφο λεει ότι οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύσουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της συμφωνίας στο σύνολό της, που σημαίνει ότι πρόκειται για μια συμφωνία take it or leave it που σημαίνει ότι όλα αυτά τα οποία λέμε και που προβάλουν ότι ο Πρωθυπουργός απεδέχθη για πρώτη φορά ότι η μισθοδοσία είναι οφειλή του κράτους, όλα αυτά είναι ad referendum δηλαδή το ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτά από την ιεραρχία και βεβαίως να ψηφιστούν από τη Βουλή. Δηλαδή ακολουθήθηκε μια τελείως ανάποδη διαδικασία. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια μυστική συμφωνία διότι αυτή έπρεπε να εξειδικεύεται εδώ , δεν εξειδικεύεται θα έπρεπε πρώτα να έρθει στην Ιεραρχία να συζητηθεί και μετά να πάμε για κοινές ανακοινώσεις. Αναφερόμενος στο ότι δεν συμμετείχε στο διάλογο το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Ι.ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ: Αυτό είναι ένα θεμελιώδες θέμα γιατί το Πατριαρχείο διττός έχει λόγο να αναμιχθεί, πρώτον διότι έχει στην περιοχή της ελληνικής επικράτειας τμήματα δικά του που τα ελέγχει πλήρως. Και δεύτερον διότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει δύο μέρη, είναι η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος και είναι και οι Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι λεγόμενες Νέες Χώρες οι οποίες έχουν δοθεί επιτροπικώς προς διοίκηση εν τοις επιμέρους . Που σημαίνει ότι έχουν δοθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος να τις διοικεί για τα επιμέρους θέματα, τηρουμένου του ανωτάτου κανονικού δικαιώματος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει διττό λόγο και εδώ δεν είναι καν ενημερωθεί και αυτό έχει διαρρεύσει ήδη επισήμως από το Φανάρι. Πρόκειται και περί μιας καταστάσεως άκομψης διότι ο Πρωθυπουργός είναι και υπουργός Εξωτερικών συνεπώς θα έπρεπε να ξέρει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα έπρεπε να ενημερώνεται για αυτά τα πράγματα. Για το μισθολογικό των κληρικών

Ι.ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ: Οι κληρικοί δεν ήταν κατά αυστηρή έννοια δημόσιοι υπάλληλοι εξομοιώνονταν με δημοσίους υπαλλήλους αλλά βεβαίως πληρώνονταν από την ενιαία αρχή πληρωμών και είχανε εξασφαλισμένο το κεφάλι τους ότι η πολιτεία τους πληρώνει απευθείας. Όταν το ποσό αυτό μεταφερθεί σε ένα ταμείο που θα το διαχειρίζεται η Εκκλησία, λέγε με ιεραρχία γιατί Εκκλησία δεν είναι μόνο οι ιεράρχες είναι κλήρος και λαός, τον λαό τον έχουν εκτοπίσει τελείως. Μετά τη δικτατορία Μεταξά έχει πάψει να εκλέγεται λαϊκό στοιχείο σε διάφορα όργανα διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδας. Είμαστε η μόνη ορθόδοξη εκκλησία που δεν έχει εκλεγμένους λαϊκούς στα ενοριακά , στα μητροπολιτικά συμβούλια… Εκτός από το λαϊκό στοιχείο τώρα προσπαθούν να βγάλουν απέξω και τους κατώτερους κληρικούς διότι εγώ απεύθυνα την ερώτηση «οι αρχιερείς θα μπουν σε αυτό το εκκλησιαστικό ταμείο ή θα συνεχίσουν να μισθοδοτούνται σύμφωνα με το ειδικό μισθολόγιο των αρχιερέων;» και απάντηση δεν έχω λάβει.

Ι.ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ: Οι κληρικοί φυσικά είναι αναστατωμένοι, αν εξαιρέσουμε 1.000 αρχιμανδρίτες είναι 8.000 οικογένειες οι οποίες δεν ξέρουν αύριο ο μισθός τους πως θα εξελιχθεί. Εδώ τίθεται εκ ποδών ένα σύστημα στο οποίο οι άνθρωποι βάσισαν τη ζωή τους αυτό είναι η αρχή της προστατευομένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου που σημαίνει αντισυνταγματικότητα και επομένως οποιαδήποτε πράξη εκδοθεί θα προσβληθεί στο ΣτΕ και θα κερδίσουν οι κληρικοί. Ήδη ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) ετοιμάζει αντιδράσεις.

 

Ι.ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ: Εκεί η εκκλησία κερδίζει γιατί η διαφιλονικούμενη περιουσία παύει πλέον να αποτελεί αντικείμενο διαμάχης. … Γίνεται αυτό το ταμείο και εκμεταλλεύεται την περιουσία και μοιράζονται μετά 50-50 τα εκ της αξιοποιήσεως προερχόμενα κέρδη αυτό γιατί το κάνει η κυβέρνηση; Το κάνει η κυβέρνηση απεμπολώντας ένα δικαίωμα της πολιτείας με το Κτηματολόγιο να δει τελικά τι είναι δικό της και τι ανήκει στην εκκλησία. Επομένως σπεύδει να δείξει η κυβέρνηση ενόψει εκλογών ότι εγώ είμαι με την εκκλησία και «πουλάει» και στους άλλους ότι το κράτος είναι ουδετερόθρησκο ώστε προσπαθεί να ικανοποιήσει και το αριστερό ακροατήριο και το δεξιό ακροατήριο. Και τουτο ποιείν και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι που λέμε.

Ι.ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ: Θα πρέπει με μεγάλη φειδώ να προχωρήσει αυτό το πράγμα διότι εδώ δημιουργείται ένα μείζον ζήτημα εκ του μη όντως δηλαδή ενώ υποτίθεται ότι ξεκινήσαμε για την αναθεώρηση του συντάγματος βρέθηκε τώρα να έρθουν τα πάνω κάτω. Μπήκε η εκκλησιαστική περιουσία και μπήκε και η μισθοδοσία του κλήρου προφανώς σε ένα deal «μου δίνεις σου δίνω».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων