16/12/2018 16/12/2018 Η  Ενωτική Σύνοδος του Κιέβου  εξέλεξε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου τον Μητροπολίτη Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας, στενό συνεργάτης του Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετου. Η σύνοδος άρχισε νωρίς το πρωί και ολοκληρώθηκε το απόγευμα με ψηφοφορία η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή του Μητροπολίτη Επιφάνιου στη θέση του Προκαθήμενου στην Ουκρανική εκκλησία. Η σύνοδος...
16 Δεκεμβρίου, 2018 - 11:26
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2018 - 22:14

Η ιστορική εκλογή του Προκαθήμενου της ουκρανικής Εκκλησίας, οι αντιδράσεις της Μόσχας, προχωρά τις διαδικασίες το Φανάρι

Διαδώστε:
Η ιστορική εκλογή του Προκαθήμενου της ουκρανικής Εκκλησίας, οι αντιδράσεις της Μόσχας, προχωρά τις διαδικασίες το Φανάρι

Η  Ενωτική Σύνοδος του Κιέβου  εξέλεξε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου τον Μητροπολίτη Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας, στενό συνεργάτης του Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετου.

Η σύνοδος άρχισε νωρίς το πρωί και ολοκληρώθηκε το απόγευμα με ψηφοφορία η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή του Μητροπολίτη Επιφάνιου στη θέση του Προκαθήμενου στην Ουκρανική εκκλησία.

Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και αντιπροσώπων των εκκλησιών οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ήταν η αρχή των διαδικασιών για την παράδοση του τόμου αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαεχείο στην Ουκρανική εκκλησία.

Στην σύνοδο είχε μεγάλο μερίδιο παρουσίας και δηλώσεων ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος και ανακοίνωσε τη δημιουργία της «ουκρανικής τοπικής ορθόδοξης αυτοκέφαλης εκκλησίας» δίνοντας μάλιστα, συγχαρητήρια σε όλους για τη δημιουργία της.

Η είδηση έγινε γνωστή περίπου στις 17:οο Ελλάδος από τα Ουκρανικά Μέσα και αμέσως υπήρξε η πρώτη αντίδραση από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

O Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλλαρίων, αντέδρασε πρώτος:

“Οι συμμετέχοντες στην ενωτική Σύνοδο θα σβηστούν από την ιστορία, η Ουκρανική Εκκλησία θα συνεχίσει το έργο της, καμία από τις κατά Τόπους Εκκλησίες δεν έχει στηρίξει την πράξη της «ενωτικής Συνόδου”

Την ίδια ώρα από την Αγία Σοφία στο Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος, σε ομιλία του,  τοποθέτησε το θέμα της εκλογής του νέου Μητροπολίτη, σε πολιτικό υπόβαθρο αποστέλοντας μήνυμα ότι πλέον τίποτα δεν συνδέει  την χώρα του με την Ρωσία.

Ξεκαθάρισε όμως  ότι θα προστατευθούν τα δικαιώματα εκείνων που θα επιλέξουν να παραμείνουν στην Εκκλησία της Ρωσίας ενώ αργότερα έγινε γνωστό,  ότι ο “Πατριάρχης” Φιλάρετος θα παραμείνει ο πνευματικός ηγέτης της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής εκκλησίας, μίλησε για μια ιστορική στιγμή ευχαριστώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον μητροπολίτη Φιλάρετο και τον Μητροπολίτη Μακάριο και ζήτησε από τους συμπολίτες του να παραμείνουν ενωμένοι και να στηρίξουν την Εκκλησία τους.

Η κρατική Ντούμα της Ρωσίας εναντίον Ποροσένκο

Μετά την ολοκλήρωση της Ενωτικής Συνόδου στο Κίεβο,  η κρατική Ντούμα της Ρωσίας έσπευσε να σχολιάσει το αποτέλεσμα αλλά και να καυτηριάσει την συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου στην Σύνοδο.

Λίγο μετά την ομιλία του ίδιου στην πλατεία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας οι χαρακτηρισμοί από ρωσικής πλευράς για τα όσα είπε ο Ποροσένκο ήταν σαφείς.

«Ο Ποροσένκο προσπαθεί να στρατολογήσει την εκκλησία».

Πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής της επιτροπής της Κρατικής Ντούμας σε θέματα των χωρών της ΚΑΚ Λεωνίντ Καλάσνικοφ θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με την ανακοίνωση για την «αυτοκεφαλία της Ουκρανικής εκκλησίας» προσπαθεί να ασκήσει επίδραση στους θρησκευτικούς θεσμούς στην Ουκρανία.

Ακολουθεί η αντίδραση του Μητροπολίτη Ονούφριου λίγο μετά την εκλογή του νέου Προκαθήμενου

Η παρέμβαση των πολιτικών στις εκκλησιαστικές υποθέσεις διχάζει περαιτέρω την ουκρανική εκκλησία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ως τώρα επικεφαλής της  ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας ο Μητροπολίτης Ονούφριος.

«Εάν οι πολιτικοί δεν είχαν παρέμβει θα είχαμε ενωθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά παρεμβαίνουν και μας χωρίζουν ακόμα περισσότερο επειδή προσεγγίζουν την εκκλησιαστική ζωή και επιλύουν τα προβλήματα της εκκλησίας με πολιτικά πρότυπα. Ωστόσο δεν πλησιάζουν την ζωή της εκκλησίας που είναι τελείως διαφορετική » τόνισε ο Μητροπολίτης Ονούφριος του Κιέβου

Συνέχεια στο χορό των αντιδράσεων είχαμε και από τον Πρωθιερέα Νικολάι Μπαλάσοφ.

Μηδαμινή χαρακτηρίζει την αξία της αποκαλούμενης «ενωτικής συνόδου» που πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία νωρίτερα σήμερα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωθιερέας Νικολάι Μπαλάσοφ.

«Η Κωνσταντινούπολη έχει τώρα σοβαρό καθήκον να εξηγήσει στους αρχηγούς των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών γιατί αυτοί που θεωρούνταν πρόσφατα σχισματικοί θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίζονται ως κληρικοί με τα ίδια δικαιώματα» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Αντιδράσεις και από τον Βλαντιμίρ Λεγκόιντα τον  ισχυρό άνδρα της επικοινωνίας του Πατριαρχείου της Μόσχας.

H «Σύνοδος» που έγινε στο Κίεβο, δεν έγινε και δε θα μπορούσε να γίνει «ενωτική» λόγω του γεγονότος ότι δεν συμμετείχε η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, δήλωσε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος σε θέματα σχέσεων της Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ Βλαντίμιρ Λεγκόιντα.

Έκκληση από την εκκλησία της Λευκορωσίας

Την ίδια ώρα ο Πρωθιερέας της Εκκλησίας της Λευκορωσίας Σεργκέι Λεπέν,

εξέφρασε  την ελπίδα ότι οι ουκρανικές αρχές θα εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους για να μην καταπιέζουν τους εκπροσώπους της κανονικής ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Δεν πτοείται το Φανάρι, ορίζει ημερομηνία αυτοκεφαλίας.

Χωρίς να απαντήσει στις αντιδράσεις των Ρώσων αξιοματούχων της Ρωσικής εκκλησίας ο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όρισε ημερομηνία για την αυτοκεφαλία.

Την ημέρα της εορτής των Θεοφανείων θα λάβει τον τόμο της αυτοκεφαλίας ο νέος Προκαθήμενος της ουκρανικής εκκλησίας. Αυτό είπε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος αφού του έδωσε την ευχή του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων