20/11/2018 20/11/2018 “Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε απολύτως καμία ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση ούτε και τελικά για τη συμφωνία που υπήρξε” δήλωσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, κος Λευτέρης Αυγενάκης, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο. Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι “όπως φάνηκε καμία ενημέρωση...
20 Νοεμβρίου, 2018 - 14:14

Λ. Αυγενάκης: Η ΝΔ αγνοούσε πλήρως τη συμφωνία

Διαδώστε:
Λ. Αυγενάκης: Η ΝΔ αγνοούσε πλήρως τη συμφωνία

“Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε απολύτως καμία ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση ούτε και τελικά για τη συμφωνία που υπήρξε” δήλωσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, κος Λευτέρης Αυγενάκης, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι “όπως φάνηκε καμία ενημέρωση δεν είχαν ούτε οι Ιεράρχες, ούτε οι Μητροπολίτες μέλη της Ιεράς Συνόδου. Δεν συζητούμε για την Εκκλησία της Κρήτης που και εκείνη βρέθηκε εξαπίνης ούτε φυσικά συζητούμε για τις Μητροπόλεις που υπάγονται στο Πατριαρχείο ούτε για το ίδιο το Πατριαρχείο, ούτε καν για το Άγιο Όρος. Όλος ο υπόλοιπος χάρτης πλην του Αρχιεπισκόπου Αθηνών αγνοούσε παντελώς αυτή τη συμφωνία και το περιεχόμενό της για αυτό το λόγο όπως φαίνεται ναυάγησε και μάλιστα παταγωδώς”.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε απολύτως καμία ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση ούτε και τελικά για τη συμφωνία που υπήρξε και γίναμε κοινωνοί όλοι μεταξύ κ. Τσίπρα του κ. Ιερώνυμου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Δεν υπήρξε καμία συνάντηση νωρίτερα και καμία ενημέρωση νωρίτερα για το θέμα αυτό. Ουδέποτε χει γίνει συζήτηση έστω και τηλεφωνική για το θέμα της συμφωνίας μεταξύ του κ. Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Σας το ξεκαθαρίζω με τον πιο ωμό τρόπο, δεν είχαμε καμία απολύτως ενημέρωση και όπως φάνηκε καμία ενημέρωση δεν είχαν ούτε οι Ιεράρχες, οι Μητροπολίτες μέλη της Ιεράς Συνόδου. Δεν συζητούμε για την Εκκλησία της Κρήτης που και εκείνη βρέθηκε εξαπίνης ούτε φυσικά συζητούμε για τις Μητροπόλεις που υπάγονται στο Πατριαρχείο ούτε για το ίδιο το Πατριαρχείο, ούτε καν για το Άγιο Όρος. Όλος ο υπόλοιπος χάρτης πλην του Αρχιεπισκόπου Αθηνών αγνοούσε παντελώς αυτή τη συμφωνία και το περιεχόμενό της για αυτό το λόγο όπως φαίνεται ναυάγησε και μάλιστα παταγωδώς.

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Εμείς είχαμε θετική αντίδραση σε ότι αφορά, και παραμένει η άποψη μας αυτή να είναι θετική, σε ότι αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Είναι νόμος που είχε ψηφιστεί επί Αν. Σαμαρά με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών, και της κυβερνήσεως αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος σε σχέση με τη διαχείριση της περιουσίας κάτι στο οποίο διαφωνεί η Εκκλησία της Κρήτης. Αυτή η διαδικασία της αξιοποίησης μας βρίσκει σύμφωνούς εφόσον φυσικά υπάρχει η άποψη αυτή και η θέληση και από την άλλη πλευρά. Αλλά η Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν καλύπτει το σύνολο των Εκκλησιών μας.

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, θέλουμε η εκκλησία να έχει αυτονομία και να επιτελεί το έργο της το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά αυτή την περίοδο, με άνεση και με οικονομική αυτοτέλεια. Είμαστε ενάντια στην τροποποίηση του άρθρου 3 του συντάγματος γιατί θεωρούμε ότι αν κάτι πρέπει να βελτιωθεί πρώτον πρέπει να είναι προϊόν συζήτησης μεταξύ όλων των Εκκλησιών και βεβαίως γίνεται με μια νομοθετική πρωτοβουλία και δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Είμαστε ενάντια όμως και στην αλλαγή του status της μισθοδοσίας των κληρικών ειδικά με ένα τρόπο τέτοιο βίαιο ωμό χωρίς καμια προηγούμενη συζήτηση και χωρίς απάντηση σε βασικά ερωτήματα για παράδειγμα ποιος θα πληρώνει τελικά τον κληρικό και με ποιους όρους θα ελέγχεται αυτή η διαδικασία; Οι συνταξιούχοι από που θα μισθοδοτούνται και ποιο θα είναι το μισθολογικό καθεστώς για τους καινούργιους; Και όλη αυτή η αστειότητα γιατί περί ανεκδότου πρόκειται της κυβέρνησης ότι πετάμε στο καναβάτσο 10.000 κληρικούς άνετα τους δίνουμε και 200 εκ. και θα μιλήσουμε για 10 και 20 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Αυτά τα 200 εκ. δεν είναι χρήματα; Ανακάλυψε ο κ. Τσίπρας κανένα ευρώδεντρο και δεν το ξέρουμε που μπορεί να βρίσκει εύκολα χρήματα…; Είναι κοροϊδία, είναι καραγκιοζιλίκι μια κυβερνηση να προσπαθεί δια του κ. Τζανακόπουλου και του κ.Τσίπρα δηλαδή να μας εξηγήσει ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργεί ανάπτυξη, θέσεις εργασίας στο Δημόσιο πάντοτε και με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε το brain drain και θα φέρουμε κόσμο μέσα στην Ελλάδα από το εξωτερικό διότι να τους καλούμε να μπούνε και εκείνοι στο δημόσιο. Δεν θέλουμε άλλο δημόσιο, θέλουμε ένα καλό, αποδοτικό, λειτουργικό δημόσιο..
Αναφερόμενος στη μεταφορά των ιερέων εκτός δημοσίου

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Δεν συμφωνούμε σε αυτή την αλλαγή που έχει ανακοινωθεί από πλευράς κυβέρνησης, τώρα αν σε βάθος χρόνου ωριμάσει μια άλλη ιδέα, μια άλλη πρόταση αυτό θα είναι αποτέλεσμα συζήτησης, διαλόγου και ζύμωσης. Δεν θα είναι αποφασίζω, διατάζω, επιβάλλω και τελείωσε για 10.000 ανθρώπους.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κ. Ιερώνυμος παίζει πολιτικά παιχνίδια υπέρ του κ. Τσίπρα

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Δεν ξέρω τι ακούσατε αλλά σίγουρα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα μπορούσε κάλλιστα να είχε τουλάχιστον ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη, από εκεί και μετά θα μας επιτρέψετε να μην μπούμε στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η σχέση μας παραμένει στενή ειδικά με τον κλήρο, η σχέση της ΝΔ και με την Εκκλησία της Κρήτης παραμένει στενή από εκεί με μετά νομίζω υπάρχουν πολλές αναταράξεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας που δεν θα ήθελα με τίποτα η ΝΔ να εμπλακεί σε αυτά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων