23/10/2018 23/10/2018 O Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Μ.τ.Χ.Ε.,  Μ.Γ. Βαρβούνης, παρεμβαίνει γραπτώς στις εξελίξεις και στις κατά τόπους αντιδράσεις επί του επικαίρου Ουκρανικού ζητήματος, αναφερόμενος στη διαπίστωση του Μεγάλου Φωτίου ότι τα εκκλησιαστικά πρέπει να συμμεταβάλλονται με τα πολιτικά πράγματα. Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής, αυτή η διαπίστωση ίσχυσε όχι μόνο για την...
23 Οκτωβρίου, 2018 - 17:19
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2018 - 17:45

Ουκρανικό: “Σαν έτοιμοι από καιρό του ποιητή”

Διαδώστε:
Ουκρανικό: “Σαν έτοιμοι από καιρό του ποιητή”
O Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Μ.τ.Χ.Ε.,  Μ.Γ. Βαρβούνης, παρεμβαίνει γραπτώς στις εξελίξεις και στις κατά τόπους αντιδράσεις επί του επικαίρου Ουκρανικού ζητήματος, αναφερόμενος στη διαπίστωση του Μεγάλου Φωτίου ότι τα εκκλησιαστικά πρέπει να συμμεταβάλλονται με τα πολιτικά πράγματα.
Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής, αυτή η διαπίστωση ίσχυσε όχι μόνο για την απόδοση τελικώς αυτοκεφαλίας στις Εκκλησίες των βαλκανικών χωρών, αλλά και για την απόδοση αυτοκεφαλίας και στην ίδια την Εκκλησία της Ρωσίας. Και, όμως, τώρα, η τελευταία αρνείται να εφαρμόσει την ίδια αρχή και να συναινέσει στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, και, βέβαια, οι λόγοι είναι βαθύτατα πολιτικοί και εθνικοί, δηλαδή, παντελώς έξω από τα πλαίσια στα οποία θα έπρεπε να κινείται η ορθόδοξη εκκλησιολογία.
Ο Καθηγητής Βαρβούνης απαριθμεί και αρκετούς άλλους λόγους, οι οποίοι δικαιολογούν τη στάση και τη σταθερή απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου για την απόδοση αυτοκεφαλίας, ενώ καταλήγει να διατυπώσει την αίσθηση του, ότι, “η όλη αντίδραση από την πλευρά της Ρωσικής Εκκλησίας, μού δίνει την εντύπωση εφαρμογής του «σαν έτοιμοι από καιρό» του ποιητή. Προετοιμάστηκε αυτή η αντίδραση με χρόνια ανάλογων ενεργειών, με παλαιότερες αντιδράσεις και διακοπές κοινωνίας και με την αποχή από τη Σύνοδο της Κρήτης, και απλώς περίμενε την ευκαιρία για να εκδηλωθεί”. Διαβάστε ολόκληρη τη γραπτή παρέμβαση του Καθηγητή του ΔΠΘ και Άρχοντος Προστάτη των Γραμμάτων της Μ.τ.Χ.Ε. εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων