24/09/2018 24/09/2018 «Περιχαρακωμένο στρατόπεδο», «Μικρή αδερφή της Κωνσταντινούπολης «Mαργαριτάρι του Αιγαίου», «Πολυπόθητη πόλη». Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τη Θεσσαλονίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για χρόνια εγκλωβισμένη στα παραπάνω στερεότυπα, η πόλη στα μετόπισθεν του «ξεχασμένου», όπως έχει συχνά χαρακτηριστεί, Μακεδονικού Μετώπου (1915-1918) θα αποτελέσει το αντικείμενο μελέτης της διεθνούς διημερίδας που...
24 Σεπτεμβρίου, 2018 - 11:53

Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη, 1915-1918: η πόλη και οι αναπαραστάσεις της

Διαδώστε:
Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη, 1915-1918: η πόλη και οι αναπαραστάσεις της

«Περιχαρακωμένο στρατόπεδο», «Μικρή αδερφή της Κωνσταντινούπολης «Mαργαριτάρι του Αιγαίου», «Πολυπόθητη πόλη». Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τη Θεσσαλονίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για χρόνια εγκλωβισμένη στα παραπάνω στερεότυπα, η πόλη στα μετόπισθεν του «ξεχασμένου», όπως έχει συχνά χαρακτηριστεί, Μακεδονικού Μετώπου (1915-1918) θα αποτελέσει το αντικείμενο μελέτης της διεθνούς διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2018.


Ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εξετάσουν πώς είδαν τη Θεσσαλονίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι ξένοι στρατιώτες της Στρατιάς της Ανατολής, τις σχέσεις των κατοίκων με τις χιλιάδες στρατιωτών που εγκαταστάθηκαν στην περιφέρεια της πόλης, επιχειρώντας παράλληλα να εγγράψουν το παράδειγμα της παρουσίας της Στρατιάς της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη στον ευρύτερο λόγο για τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η διεθνής διημερίδα αποτελεί παράλληλη εκδήλωση της έκθεσης «Στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου: H αναπαραστάσεις της Θεσσαλονίκη της Στρατιάς της Ανατολής (1915-1918)» (έως 30 Σεπτεμβρίου 2018, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαϊδου) και εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (28-30 Σεπτεμβρίου 2018).


Πρόκειται για μία διοργάνωση του Μουσείου σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Στο πλαίσιο αυτό στο πρόγραμμα της διημερίδας εντάσσεται και η τελετή για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Ανακωχή της Θεσσαλονίκης (29 Σεπτεμβρίου 1918) στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Ζέιτενλικ, παρουσία της Υφυπουργού Άμυνας, κυρίας Geneviève Darrieussecq.


28-29 Σεπτεμβρίου 2018

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης

Είσοδος Ελεύθερη

Γλώσσες εργασίας: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά (ταυτόχρονη μετάφραση θα είναι διαθέσιμη)

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού (29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018) η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων