05/06/2020 06/06/2020 Εντολή για αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο αφιέρωμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».     «Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’...
05 Ιουνίου, 2020 - 10:36
Τελευταία ενημέρωση: 06/06/2020 - 9:04

Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν δίνει εντολή για μετατροπή σε τζαμί

Διαδώστε:
Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν δίνει εντολή για μετατροπή σε τζαμί

Εντολή για αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο αφιέρωμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».

 

 

«Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε», φέρεται να ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος, αν και επισήμανε ότι «δεν χρειάζονται βιασύνες, πρώτα να διερευνηθεί καλά το θέμα».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο και από τουρίστες, όπως το Μπλε Τζαμί απέναντι από την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο το 1934.

Για «αναίδεια» εκ μέρους της Ελλάδος να μιλά για την Αγιά Σοφιά, μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι 24: «Η Αγία Σοφία είναι στην τουρκική επικράτεια, την κατακτήσαμε», είπε χαρακτηριστικά και «δεν έχει καμία σχέση η Ελλάδα να ασχολείται με το τι κάνουμε στην επικράτειά μας».

«Θα κάνουμε ό,τι θέλουμε μέσα στη χώρα μας και στις περιουσίες μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, είναι η τελευταία που έχει δικαίωμα να μιλά καθώς είναι η μοναδική πρωτεύουσα που δεν έχει τζαμί. Τέλος κατηγόρησε την χώρα μας ότι με δικαιολογία τον κορωνοϊό δεν επέτρεψε να λειτουργούν τα τζαμιά στη δυτική Θράκη.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, ανήμερα της θλιβερής επετείου της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως πραγματοποίησε ένα φαντασμαγορικό τηλεοπτικό πρόγραμμα έξω από την Αγιά Σοφιά, , προσβάλλοντας με τον τρόπο αυτό την παγκόσμια πολιτιστική αξία που έχει η Αγιά Σοφιά, ιδιαίτερα για τους Ορθοδόξους χριστιανούς.

Μάλιστα, ιμάμης εμφανίστηκε στην Αγιά Σοφιά, υπό το βλέμμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν. Διαβάστηκε το «Εδάφιο της Άλωσης» (Fetih Suresi) και προσευχή, ενώ προβλήθηκε ζωντανά στον επίσημο λογαριασμό του Ερντογάν και της Τουρκικής Προεδρίας και η ειδική συναυλία για τα 567 έτη από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η επιγραφή δυστυχής, ενοχική και εμφανέστατη: ISTANBUL’UN FETHININ 567. YILI KUTLU OLSUN» – 567 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ – ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ».

Από το πρωί της Παρασκευής ο τούρκος πρόεδρος συμμετείχε σε εκδηλώσεις, απευθύνοντας χαιρετισμούς από την προεδρική κατοικία προς τα δεκάδες σκάφη που κατευθύνονταν στον κόλπο όπου δεσπόζει η Αγία Σοφία.

Η εικόνα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και των Αυτοκρατόρων εμφανίστηκε σε κάποιο χρονικό σημείο της προβολής μπροστά στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, κατά το «αφιέρωμα» της τουρκικής κυβέρνησης για τα 567 έτη από την Άλωση της Πόλης. Αργότερα, βάσει της προβολής όλα γκρεμίζονταν εικονικά, ώστε να ακολουθήσει η βάρβαρη είσοδος των Οσμάνιδων και το δύστυχο μέλλον της Κωνσταντινούπολης, όπως όλοι το γνωρίζουμε.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΗΣ

Έτοιμος για όλα, ακόμη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης έναντι της Τουρκίας, δήλωσε μιλώντας αποκλειστικά στο Star και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε σχέση με τη γενικότερη προκλητικότητα της Τουρκίας. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων.  καταλήγοντας : “Ο  νοών νοείτω”! 

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του υπουργού Άμυνας έχει ως εξής:  

-Παρατηρείτε κι εσείς το τελευταίο διάστημα μια αυξανομένη τουρκική προκλητικότητα;  

-Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ασφαλώς και η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά επιθετική.   Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή τη συμπεριφορά, η οποία έχει γενικά μια τάση αυξανόμενης επιθετικότητας, είναι αφενός να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα και από την άλλη μεριά να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. 

– Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για μια στρατιωτική λύση, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος;  

– Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ακριβώς! Είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή. Δε θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως, ο νοών νοείτω!

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων