30/11/2022 30/11/2022 Τον Άγιο Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο, τον πρώτο Απόστολο που επέλεξε ο Χριστός για να κηρύξει το Λόγο Του στην Οικουμένη γιόρτασε ο Ελληνισμός. Η Θρονική εορτή στο Φανάρι Τον ιδρυτή της Άγιο Απόστολο Ανδρέα τίμησε  η Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Η ημέρα αυτή αποτελεί την Θρονική εορτή του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας. Στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό...
30 Νοεμβρίου, 2022 - 18:45
Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2022 - 20:27

Άγιος Ανδρέας: Τον Πρωτόκλητο Απόστολο γιόρτασε ο Ελληνισμός – Νέα πρόσκληση στα Κατεχόμενα κατά τις λατρευτικές εκδηλώσεις (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Άγιος Ανδρέας: Τον Πρωτόκλητο Απόστολο γιόρτασε ο Ελληνισμός – Νέα πρόσκληση στα Κατεχόμενα κατά τις λατρευτικές εκδηλώσεις (ΦΩΤΟ)

Τον Άγιο Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο, τον πρώτο Απόστολο που επέλεξε ο Χριστός για να κηρύξει το Λόγο Του στην Οικουμένη γιόρτασε ο Ελληνισμός.

Η Θρονική εορτή στο Φανάρι

Τον ιδρυτή της Άγιο Απόστολο Ανδρέα τίμησε  η Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Η ημέρα αυτή αποτελεί την Θρονική εορτή του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας. Στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι τελέστηκε το πρωί Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία. Την Τριτη 29 Νοεμβρίου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό. Στο Φανάρι βρίσκονται αντιπροσωπείες της Εκκλησίας της Κύπρου, της Ελλάδος και της Κρήτης καθώς και αρκετοί προσκυνητές.

Σήμερα 30 Νοεμβρίου τελέστηκε η εις διάκονον χειροτονία του Μοναχού Βαρθολομαίου, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής. Tον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.

Πάτρα: Η λιτάνευση του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα και τα μηνύματα από την μεγάλη εορτή

“Πόλις Πατρέων ευφραίνεται, εν Κυρίω, σήμερον”. Με αυτά τα λόγια χαιρέτησε τα πλήθη των Προσκυνητών του Αγίου Ανδρέα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, στο τέλος της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέσθηκε στον Νέο, περικαλλή Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου. Την Κυβέρνηση, εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης. ενώ συμμετείχαν όλες οι Πολιτικές, Στρατιωτικές Αρχές, και των Σωμάτων Ασφαλείας και Εκπρόσωποι όλων των Αρχών και Φορέωντης πόλης. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία και λιτανεύθηκαν στην πόλη, η Τιμία Κάρα και η ιερά Εικόνα του Αποστόλου Ανδρέου. Η συμμετοχή του κόσμου ήτο αθρόα και άκρως συγκινητική.

Ριζοκάρπασο: Με προσκυνητές αλλά και απαγορεύσεις ο εορτασμός στον Κατεχόμενο Άγιο Ανδρέα

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ανδρέα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο πανηγύρισε και πάλι σήμερα τον Πρωτόκλητο Απόστολο, ύστερα από δύο χρόνια διακοπής λόγων των μέτρων που είχε επιβάλει το ψευδοκράτος για την πανδημία, σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση σε όσους πιστούς κατάφεραν να μεταβούν από κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου για να τιμήσουν τον Άγιο.
Από νωρίς, εγκλωβισμένοι κάτοικοι του Ριζοκαρπάσου και εκατοντάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Κύπρου με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα έσπευσαν στο μοναστήρι για να ανάψουν κεριά και λαμπάδες και να προσευχηθούν στον Άγιο, με την ελπίδα να είναι η τελευταία γιορτή του Πολιούχου της Καρπασίας σε σκλαβωμένη πατρίδα. Πρόκειται για το μοναδικό μοναστήρι που λειτουργεί στα κατεχόμενα

Παρά το γεγονός ότι η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την παρουσία πιστών τα προβλήματα και το καθεστώς θρησκευτικές ανελευθερίας συνεχίζεται στο μαρτυρικό. Συγκεκριμένα, την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Ζαχαρίας, ο ιερέας που διακονεί το μοναστήρι τα τελευταία 48 χρόνια καθώς οι κατοχικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο του Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου στα κατεχόμενα. Το γεγονός αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβουμε το τι συνεχίζει να υφίσταται ο σκλαβωμένος κυπριακός λαός και το πόσο αναγκαία είναι η εξεύρεση μίας ουσιαστικής λύσης στο ζήτημα της Κύπρου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω από 55.000 Κύπριοι γιορτάζουν σήμερα την ονομαστική τους εορτή.

Η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Άρτα

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, το απόγευμα, τελέσθηκε, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου, πανηγυρικός Εσπερινός, επί τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της πόλεως Άρτης, όπου φυλάσσεται απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου.
Ο Ποιμενάρχης, στο κήρυγμά του, τόνισε, ότι “το Ευαγγέλιο είναι κάλεσμα ελευθερίας”.

Η Σκάλα Ωρωπού τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο

Μέσα σε πανηγυρικό και εόρτιο κλίμα η τοπική εκκλησία της Σκάλας του Ωρωπού τίμησε τον πολιούχο της τον ένδοξο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο με επίκεντρο τον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Σκάλας του Ωρωπού. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο προεξήρχε ο Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Καραγιάννης Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας Αμαρουσίου Ωρωπού και Μαραθώνος. Συμμετείχε χορεία ιερέων από την επαρχία του Ωρωπού. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Νικάνωρ. Την δε κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο  Μητροπολίτης Κηφισίας Αμαρουσίου Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

 

Πανήγυρη Αποστόλου Ανδρέα στην Κλαυδιά

Ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στην Κλαυδιά.

Η μνήμη του Αγίου Ανδρέα στην Κάλυμνο

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Πρωτοκλήτου Απόστολου Ανδρέου στην Μητρόπολη Λέρου Καλύμνου και Αστυπάλαιας. Ο Μητροπολίτης Λέρου Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ.Παΐσιος τέλεσε τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό και ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέα τη Θεία Λειτουργία, στην Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βοθύνων Καλύμνου όπου εορτάζει το μεσαίο κλίτος του ναού. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας η εκκλησιαστική επιτροπή τηρώντας το έθιμο ετοίμασε λουκουμάδες, που προσφέρθηκαν στους πιστούς.

Η εορτή του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου στον Πλάτανο Ημαθίας

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πλατάνου με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, η μνήμη του οποίου τιμάται ετησίως ιδιαιτέρως στην ενορία. “Ο απόστολος Ανδρέας δεν παρα­σύ­­ρε­ται από μία πρόσκληση ή από μία υπόσχεση. Ακολουθεί τον Χρι­στό, ζει μία ημέρα ολόκληρη μαζί του και απο­κτά την εμπειρία της συνανα­στρο­φής μαζί του. Διαπιστώνει ο ίδιος ποιος είναι ο Χριστός και με αυτή την εμπειρία καλεί και τον αδελφό του να τον ακολουθήσει. Αυτή την εμπειρία και αυτό το βίωμα μεταφέρει και στους ανθρώ­πους, στους οποίους κηρύσσει στη συνέχεια τον λόγο του Χριστού ο πρωτόκλητος απόστολος Ανδρέας. Αυτή την εμπειρία μεταφέρει και σε μας που τιμούμε σήμερα τη μνή­μη του”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας για τον Άγιο Ανδρέα – Πάνω από 940.000 Ρουμάνοι γιορτάζουν

Πάνω από 940.000 Ρουμάνοι τιμούν σήμερα τον Άγιο Ανδρέα τον Απόστολο και Προστάτη της Ρουμανίας. Στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Ρουμανίας, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας, τόνισε: «Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος μάς έφερε το Ευαγγέλιο του Σωτήρος Ιησού Χριστού και έτσι έγινε ο πνευματικός πατέρας των προγόνων μας». Η Ιερά Σύνοδος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας ανακήρυξε το 1997 τον ​​Άγιο Ανδρέα Προστάτη της Ρουμανίας. Στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό έγινε πομπή με τα ιερά λείψανα του Αποστόλου παρουσία πλήθους πιστών που έσπευσαν να προσκυνήσουν. Η λειψανοθήκη του Αγίου μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας όπου φυλάσσεται, και θα παραμείνει στον Καθεδρικό Ναό έως την 1η Δεκεμβρίου.

Η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Μελβούρνη

Eορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Μελβούρνης. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων αποτέλεσε η φερώνυμη Ενορία στο Forest Hill.

Την πανηγυρίζουσα Ενορία επισκέφθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Μελβούρνης, ο οποίος την παραμονή της εορτής χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού, ενώ την κυριωνύμου ημέρας προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

 

Διαβάστε επίσης: 

Απόστολος Ανδρέας: Ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και προστάτης της Σκωτίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων