11/07/2023 11/07/2023 Τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη πανηγυρίζει στις 12 Ιουλίου η Εκκλησίας μας. Σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, θα εορταστεί σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη με ιερές αγρυπνίες αλλά και πανηγυρικές Θείες Λειτουργίες να τελούνται προς τιμήν του λαοφιλούς Αγίου, ο οποίος με την ταπεινότητά του και τον οσιακό βίο αξιώθηκε...
11 Ιουλίου, 2023 - 14:35
Τελευταία ενημέρωση: 11/07/2023 - 14:34

Άγιος Παΐσιος: Ο “ασυρματιστής του Θεού” που μπήκε στα σπίτια μέσα από τη μικρή οθόνη – Πανηγυρικά τιμάται η μνήμη του σε όλη την Ελλάδα

Διαδώστε:
Άγιος Παΐσιος: Ο “ασυρματιστής του Θεού” που μπήκε στα σπίτια μέσα από τη μικρή οθόνη – Πανηγυρικά τιμάται η μνήμη του σε όλη την Ελλάδα

Τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη πανηγυρίζει στις 12 Ιουλίου η Εκκλησίας μας.

Σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, θα εορταστεί σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη με ιερές αγρυπνίες αλλά και πανηγυρικές Θείες Λειτουργίες να τελούνται προς τιμήν του λαοφιλούς Αγίου, ο οποίος με την ταπεινότητά του και τον οσιακό βίο αξιώθηκε του στεφάνου της Αγιοσύνης. Προς τιμήν του έχουν ανεγερθεί ναοί και παρεκκλήσια όπου και αυτά πανηγυρίζουν τη μνήμη του.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Επίκεντρο των εορτασμών όπως κάθε χρόνο είναι το Ιερό Ησυχαστήριο των Αγίων Ιωάννου του Θεολόγου και Αρσενίου του Καππαδόκη στη Σουρωτή Χαλκιδικής όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου, με χιλιάδες πιστούς να συρρέουν κατ’ αυτήν την ημέρα να προσκυνήσουν. Η Μονή σήμερα είναι ανοιχτή από το πρωί όπου δέχεται προσκυνητές ενώ το βράδυ θα τελεστεί ιερά αγρυπνία, η οποία θα αρχίσει στις 8μμ. Αύριο, Τετάρτη 12 Ιουλίου, η Μονή θα είναι ανοικτή μέχρι τις 8 το βράδυ. Παρόμοιες ιερές ακολουθίες θα τελεστούν σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει ενορίες και Ιερές Μητροπόλεις.

Ο “ασυρματιστής” που στέλνει τις προσευχές μας στον Θεό

Ο Άγιος Παϊσιος ήδη από τα χρόνια που βρισκόταν εν ζωή απολάμβανε μεγάλου σεβασμού από χιλιάδες ανθρώπους που τον επισκέπτονταν στο Άγιον Όρος για να λάβουν την ευχή του αλλά και να τον συμβουλευτούν. Αμέσως μετά την κοίμησή του στη συνείδηση του λαού διαμορφώθηκε η πεποίθηση για την αγιότητά του η οποία επισφραγίστηκε με την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να κατατάξει τον γνωστό σε όλους τότε Γέροντα Παϊσιο στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας. Μία απόφαση που ελήφθη στις 13 Ιανουαρίου 2015.

Ο βίος του Αγίου Παϊσίου υπήρξε ανηφορικός καθώς βρέφος ακόμη εγκατέλειψε μαζί με την οικογένεια του την πατρίδα Καππαδοκία ακολουθώντας την πορεία που έμελλε να υποστεί ο Ελληνισμός μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ακολούθησαν τα χρόνια στη Κόνιτσα, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του ύστερα από μία μικρή περιπλάνηση στην Ελλάδα. Εκεί ανατράφηκε με τις αξίες που κουβάλησαν από την πατρογονική εστία ο πατέρας και η μητέρα του.

Ακολούθησαν τα χρόνια του εμφυλίου όπου υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως διαβιβαστής πονώντας για τα δεινά της πατρίδας. Ο ίδιος με την προσευχή του έγινε “ασυρματιστής του Θεού” δεόμενος όπως η καταιγίδα του αδελφοκτόνου σπαραγμού κοπάσει.

Μετά, ήρθε η ώρα για τον μεγάλο πόθο. Τον μοναχισμό. Από μικρός είχε αυτή τη ζέση να βρεθεί κοντά στον Χριστό. Τον ακολούθησε με υπακοή, ταπείνωση και όλα τα γνωρίσματα του Ορθόδοξου μοναχισμού μέχρι την οσιακή κοίμησή του στις 12 Ιουλίου 1994.

Ο βίος στη μικρή οθόνη – Ξεκινούν μεθαύριο τα γυρίσματα του Β’ Κύκλου

Ο βίος του Αγίου Παϊσιου μπήκε τα τελευταία χρόνια στα σπίτια των Ελλήνων όπου γης μέσα από τη μικρή οθόνη και την τηλεοπτική σειρά “Άγιος Παϊσιος. Από τα Φάρασα στον Ουρανό”, μια παραγωγή του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, ο Α’ Κύκλος του οποίου είχε μεγάλη απήχηση καταγράφοντας ρεκόρ τηλεθέασης , καθώς τα πρώτα επεισόδια παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.500.000 εκατομμύριο τηλεθεατές.

Το “τηλεοπτικό ταξίδι” του Αγίου Παϊσίου από την Κόνιτσα ως το Σινά θα συνεχιστεί με τα γυρίσματα του Β’ Κύκλου που θα ξεκινήσουν μία ημέρα μετά την εορτή μνήμης του Αγίου, στις 13 Ιουλίου με εκατοντάδες ηθοποιούς να αναμένεται πάρουν μέρος στην σειρά που κέρδισε τις καρδιές των τηλεθεατών.

Διαβάστε αναλυτικά για τα γυρίσματα του Β’ Κύκλου: “Το τηλεοπτικό ταξίδι” του Αγίου Παϊσίου από την Κόνιτσα ως το Σινά – Εκατοντάδες ηθοποιοί θα πάρουν μέρος στην σειρά που κέρδισε τις καρδιές των τηλεθεατών

Στις 4 Ιουλίου κλείδωσε και το κανάλι το οποίο θα προβάλει τη σειρά. Αυτό δεν είναι άλλο από το MEGA στο οποίο είχε προβληθεί και ο Α’ Κύκλος. Η Διευθύνουσα του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός , δημοσιογράφος Μαρία Γιαχνάκη και ο Ιωάννης Βρέντζος, Διευθύνων Σύμβουλος του Mega, σφράγισαν την συνεργασία των δυο μερών για την προβολή της τηλεοπτικής σειράς την οποία το κοινό αναμένει με ενδιαφέρον.

Διαβάστε επίσης: Πώς ο Άγιος Παΐσιος μπήκε στη ζωή μας μέσα από μία τηλεοπτική σειρά

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων