15/09/2022 15/09/2022 Ενόψει των Προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία το 2023, η συμμαχία της αντιπολίτευσης “Table of Six” που αποτελείται από έξι πολιτικά κόμματα, αναζητά το κατάλληλο πολιτικό πρόσωπο που θα “εκθρονίσει” τον “σουλτάνο” Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συμμαχία θέλει επίσης να επαναφέρει τη χώρα σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και όχι στο προεδρικό με αυξημένες εξουσίες...
15 Σεπτεμβρίου, 2022 - 14:44
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2022 - 15:03

Άγκυρα: Η αντιπολίτευση αναζητά τον αντικαταστάτη του “σουλτάνου” Ερντογάν – Οι υποψήφιοι

Διαδώστε:
Άγκυρα: Η αντιπολίτευση αναζητά τον αντικαταστάτη του “σουλτάνου” Ερντογάν – Οι υποψήφιοι

Ενόψει των Προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία το 2023, η συμμαχία της αντιπολίτευσης “Table of Six” που αποτελείται από έξι πολιτικά κόμματα, αναζητά το κατάλληλο πολιτικό πρόσωπο που θα “εκθρονίσει” τον “σουλτάνο” Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συμμαχία θέλει επίσης να επαναφέρει τη χώρα σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και όχι στο προεδρικό με αυξημένες εξουσίες που έχει επιβάλει ο Ερντογάν.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Φαίνεται ότι αυτό είναι κάτι που θέλουν και πολλοί Τούρκοι ψηφοφόροι. Σε μια πρόσφατη έρευνα του Τούρκου δημοσκόπου Yoneylem, το 65% όλων των ερωτηθέντων ήθελε να δει την επιστροφή σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, ενώ μόνο περίπου το 30% ήθελε να παραμείνει στο προεδρικό σύστημα.

Στην ίδια έρευνα, περίπου το 63% όσων απάντησαν είπαν ότι το AKP κυβερνούσε άσχημα την Τουρκία . Ένα επιπλέον 58% είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ψήφιζαν τον Ερντογάν στις επόμενες εκλογές.

Τα έξι κόμματα που έχουν σχηματίσει τη συμμαχία είναι: το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), το εθνικιστικό Καλό Κόμμα, το συντηρητικό ισλαμιστικό Κόμμα Ευτυχίας (Islamist Felicity Party), το Κόμμα του Μέλλοντος (Future Party), το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (Democracy and Progress Party), και το Δημοκρατικό Κόμμα (Democrat Party).

Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) αποκλείστηκε επίσημα.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα είναι υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας, ενός συνασπισμού μεταξύ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Τα ονόματα που φέρονται να διεκδικούν τη θέση:

  • Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ), θεωρείται το φαβορί και έχει δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμος να αναλάβει τον ρόλο.

Υπό την ηγεσία του, το CHP πέτυχε ιστορικά αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές του 2019. Ένας υποψήφιος του CHP εξελέγη και στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, όπου το AKP του Ερντογάν κυριαρχούσε επί δεκαετίες.

Από την άλλη πλευρά, ο Κιλιτσντάρογλου δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει ο ίδιος εκλογές και οι επικριτές του αμφιβάλλουν αν μπορεί να κάνει εντύπωση στους ψηφοφόρους, ειδικά όταν ανταγωνίζεται μια τέτοια προσωπικότητα όπως ο Ερντογάν.

  • Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ένας από τους δημάρχους του CHP που κέρδισαν τις εκλογές. Διοικεί την Κωνσταντινούπολη τα τελευταία τρία χρόνια και αρέσει σε πολλούς ντόπιους ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Στην πόλη του με πάνω από 15 εκατομμύρια κατοίκους, ο Ιμάμογλου παρουσιάζεται ως δήμαρχος για όλους τους κατοίκους της Πόλης.

  • Μανσούρ Γιαβάς

Ο Μανσούρ Γιαβάς Δήμαρχος της Άγκυρας, ο άλλος νικητής του CHP, είναι επίσης δημοφιλής. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έχει κάνει δουλειά του την αντιμετώπιση της διαφθοράς και έχει επίσης δώσει μεγάλη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Η εστίασή του σε αυτά τα θέματα έχει εκτιμηθεί από τους ψηφοφόρους του.

Ωστόσο, ο Γιαβάς είναι ένθερμος εθνικιστής, γεγονός που τον καθιστά μια δυσάρεστη επιλογή για πολλούς Κούρδους ψηφοφόρους, των οποίων τα ψηφοδέλτια παίζουν σημαντικό ρόλο στις τουρκικές εκλογές.

  • Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Ο Κούρδος πολιτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή της χώρας, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συναρχηγός του HDP, και πολλοί από τους συναδέλφους του στο κόμμα βρίσκονται στη φυλακή. Ορισμένοι Κούρδοι ψηφοφόροι τρέφουν μεγάλη δυσαρέσκεια εναντίον της ηγεσίας του AKP εξαιτίας αυτού.

Στο 73,5% ο πληθωρισμός της Τουρκίας

Τον Μάιο ο πληθωρισμός έφθασε το 73,5%, σύμφωνα με επίσημη έρευνα, αποτελώντας αριθμό ρεκόρ από το 1998. Σύμφωνα με ειδικούς από την ανεξάρτητη τουρκική ομάδα έρευνας για τον πληθωρισμό (ENAG), ο πληθωρισμός στην πραγματικότητα είναι ακόμα μεγαλύτερος. Μάλιστα αναφέρουν ότι είναι πιθανό να είναι κοντά στο 160,8%. Το επίσημο ινστιτούτο στατιστικών της Τουρκίας TUIK έχει καταθέσει καταγγελία κατά της ENAG στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, κατηγορώντας την για διάδοση αριθμών που είχαν σχεδιαστεί εσκεμμένα για να βλάψουν τη φήμη του TUIK.

Σύμφωνα με το TUIK, το κόστος μετακίνησης, καλύπτοντας την τιμή του φυσικού αερίου και του ντίζελ, ήταν 224% υψηλότερο τον Μάιο του 2022 από ό,τι τον Μάιο του 2021.

Οι τιμές για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του οικονομολόγου Μουράτ Μπιρντάλ από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ρίχνουν μεγάλο μέρος της ευθύνης στην Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Λένε ότι δεν λειτουργεί ανεξάρτητα και ότι οι επιτοκιακές της πολιτικές συμβάλλουν σημαντικά στον δραματικό πληθωρισμό της χώρας.

Ο Ερντογάν ελπίζει ότι η πολιτική του για τα χαμηλά επιτόκια θα προσελκύσει ξένους επενδυτές. Τη Δευτέρα, υποσχέθηκε να οδηγήσει την Τουρκία σε έναν δρόμο που θα την έβαζε μεταξύ των 10 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου.

Διαβάστε ακόμη:

Διπλωματικό πόκερ το ελληνοτουρκικό – Η Αγία Σοφία, το ψευδοκράτος, και η δημοτικότητα του Ερντογάν

“Στάζει δηλητήριο” ο Ερντογάν για την Ελλάδα όσο πέφτει η δημοτικότητά του – “Εκκαθαρίζεται” οποιοσδήποτε διαφωνεί

Νέος παραλογισμός Ερντογάν: «Τουρκικά λάθη η παραχώρηση των νησιών του Αιγαίου»…!

 Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί

Με πληροφορίες από dw, ahval, hurriyetdailynews, hdp.org.tr

Φωτογραφίες από twitter, hurriyetdailynews, ankara.bel.tr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων