13/07/2020 13/07/2020 Τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί εξέφρασε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, σχολιάζοντας την κατάσταση στον ΣΚΑΪ. Ο Σεβασμιώτατος δήλωσε χαρακτηριστικά «Ενώ περιμέναμε η νέα Τουρκία και το νέο Ισλάμ που επαγγέλλεται ο πρόεδρος Ερντογάν ότι από το 2023 θα ήταν κάτι διαφορετικό, τώρα με αυτή του την πράξη...
13 Ιουλίου, 2020 - 16:50
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2020 - 16:51

«Ο πόνος είναι των Ελλήνων»

Διαδώστε:
«Ο πόνος είναι των Ελλήνων»

Τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί εξέφρασε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, σχολιάζοντας την κατάσταση στον ΣΚΑΪ.

Ο Σεβασμιώτατος δήλωσε χαρακτηριστικά «Ενώ περιμέναμε η νέα Τουρκία και το νέο Ισλάμ που επαγγέλλεται ο πρόεδρος Ερντογάν ότι από το 2023 θα ήταν κάτι διαφορετικό, τώρα με αυτή του την πράξη αποδεικνύει ότι παραμένει ο ίδιος και το Ισλάμ ενοικιαστές του πολιτισμού μας για όσα εμείς δημιουργήσαμε. Όχι ιδιοκτήτες, αφού δεν είναι δημιουργοί αυτών των πνευματικών πραγμάτων».

«Δε λυπήθηκαν οι Δυτικοί»

Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος κ. Άνθιμος πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή ικανοποίησε τη Δύση, ενώ έκανε λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα». «Δεν περίμενα ηχηρές παρεμβάσεις. Ο πόνος είναι των Ελλήνων. Και μπορώ να πω ότι αυτή η απόφαση ικανοποίησε τη Δύση. Και τις μονοθεϊστικές θρησκείες και τον υπόλοιπο χριστιανισμό κι ένα μέρος του ορθόδοξου κόσμου. Να μην έχουμε αυταπάτες. Διάβασα όλες τις δηλώσεις που ειπώθηκαν. Από τον πόνο του Ποντίφικα μέχρι και την πρόταση της Αγγλίας να συνεχίσει η Αγία Σοφία να είναι προσβάσιμη στο κοινό. Δεν πιστεύω ότι το θέμα είναι διεθνές. Δεν πιστεύω τα κροκοδείλια δάκρυα. Το ότι ανοίγει την Αγία Σοφία ως τζαμί στις 24 Ιουλίου δεν είναι τυχαίο. Το εντάσσει μέσα σε όλη του την αγωνία για το 2023 για τη συνθήκη της Λαζάνης. Είναι καθαρά ένα θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», υπογράμμισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως.

Ο Ερντογάν παραβίασε την ψυχή μας

«Εγώ νομίζω ότι πρέπει να εντάξουμε αυτή την κίνηση του Ερντογάν μέσα στην προσπάθειά του να συνεχίσει να ζητάει από την Ελλάδα κάτι. Όπως μέχρι τώρα παραβίαζε το Αιγαίο και προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας και στον Έβρο, τώρα παραβίασε την ψυχή μας και την ιστορία μας».

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι τώρα είναι ευκαιρία να ζητήσουμε διάλογο με την Τουρκία έχοντας όμως ως πρώτο θέμα στην ατζέντα μας την Αγία Σοφία. «Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ισχυρό μας χαρτί να μην είναι το τζαμί στον Βοτανικό που δεν έχει μιναρέ και να αισθανόμαστε άβολα. Εκείνοι πρέπει να απολογηθούν για το πώς κατέστρεψαν ένα τέτοιο μνημείο. Αυτός είναι χριστιανικός ναός που αν ο Ερντογάν θέλει να είναι κύριος στη Μεσόγειο και να έχει ένα λόγο, πρέπει να αναγνωρίσει ότι στα γονίδια όλης αυτής της περιοχής και γεωγραφικά και πολιτιστικά ήταν οι Ορθόδοξοι Έλληνες. Να επιστραφεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να μπορεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης να λειτουργεί μέσα στην Αγία Σοφία».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων