04/09/2023 04/09/2023 Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κρούσεβο των Σκοπίων έλαβε χώρα την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023, η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κρούσεβο-Ντεμιρχισάρ κ. Ιωάννη.  Του Νικολάου Ζαΐμη  Πρόκειται για τον μέχρι πριν λίγους μήνες επικεφαλής της αυτόνομης Μητρόπολης Σκοπίων και Αρχιεπισκοπής Αχριδών του Πατριαρχείου Σερβίας η οποία καταργήθηκε και τυπικά μετά την απόφαση που έλαβε...
04 Σεπτεμβρίου, 2023 - 9:28
Τελευταία ενημέρωση: 04/09/2023 - 9:33

Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: Ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Κρούσεβο Ιωάννης

Διαδώστε:
Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: Ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Κρούσεβο Ιωάννης

Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κρούσεβο των Σκοπίων έλαβε χώρα την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023, η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κρούσεβο-Ντεμιρχισάρ κ. Ιωάννη. 

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Πρόκειται για τον μέχρι πριν λίγους μήνες επικεφαλής της αυτόνομης Μητρόπολης Σκοπίων και Αρχιεπισκοπής Αχριδών του Πατριαρχείου Σερβίας η οποία καταργήθηκε και τυπικά μετά την απόφαση που έλαβε η Σερβική Εκκλησία τον περασμένο Μάιο για την απαλλαγή των Ιεραρχών που την αποτελούσαν και την υπαγωγή τους στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Διαβάστε επίσης: Σερβική Εκκλησία: Αποφάσισε την απαλλαγή των Ιεραρχών της αυτόνομης Μητρόπολης Σκοπίων και την υπαγωγή τους στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Την απόφαση αυτή χαιρέτησε ένα μήνα μετά η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να επικυρώνουν και τυπικά την απόφαση της Σερβικής Εκκλησίας.

Διαβάστε επίσης:  Επίσημα στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος οι τέσσερεις Επίσκοποι από τη Σερβική Εκκλησία

Έτσι, χθες, μετά το πέρας του Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου ακολούθησε η Τελετή Ενθρονίσεως. Την Ιερά Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Πρεσπών και Πελαγωνίας κ. Πέτρος ενώ την Σερβική Εκκλησία ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκος.

Όπως μεταδίδει το TV Hram στη Θεία Λειτουργία και στην τελετή της ενθρόνισης παραβρέθηκε πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων και η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στα Σκόπια, Νεβένα Γιοβάνοβιτς.

Μητροπολίτης Ιωάννης: Από τις διώξεις στην αποκατάσταση

Η καταργηθήσα πλέον Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Μητρόπολη Σκοπίων δημιουργήθηκε από το Πατριαρχείο Σερβίας όταν η Ιερά Σύνοδος της σχισματικής τότε Εκκλησίας των Σκοπίων απέρριψε τη συμφωνία του Νις (17 Μαΐου 2002) η οποία έδινε λύση στο υφιστάμενο πρόβλημα. Ο Ιωάννης, Μητροπολίτης τότε Βελεσσών και Παραβαρδαρίου, διαφώνησε με την απόφαση της σχισματικής “Εκκλησίας” των Σκοπίων και επανέφερε τη Μητρόπολη του στους κόλπους της Μητρός εκκλησίας της Σερβίας.

Αρχικά το Πατριαρχείο Σερβίας όρισε τον Μητροπολίτη Ιωάννη Έξαρχο στα Σκόπια. Στις 25 Δεκεμβρίου 2003 η Ιερά Σύνοδος της σερβικής Εκκλησίας κήρυξε την ορθόδοξο Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αυτόνομη, προήγαγε τον Μητροπολίτη Ιωάννη σε Αρχιεπίσκοπο Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Από την πλευρά της η τότε σχισματική εκκλησία κήρυξε τον Μητροπολίτη Ιωάννης έκπτωτο ενώ ακολούθησε σειρά βίαιων διώξεων με τον Μητροπολίτη να οδηγείται ακόμη και στην φυλακή λίγα χρόνια αργότερα.

Παρακολουθήστε όσα αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην pemptousia: 

Το επόμενο βήμα

Μετά και την ιστορική απόφαση που έλαβε το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Μάιο του 2022 για την αποκατάσταση  της ευχαριστιακής σχέσης με την Εκκλησία των Σκοπίων αναγνωρίζοντάς την ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, ακολούθησαν εξελίξεις με τις σχέσεις της Εκκλησίας της γειτονικής χώρας να αποκαθίστανται και με το Πατριαρχείο Σερβίας με το οποίο ακολούθησε επίλυση εκκρεμών διοικητικών ζητημάτων.

Την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν χαιρετήσει επίσημα σχεδόν όλες οι Τοπικές Εκκλησίες ενώ από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος αναμένουν και το επόμενο βήμα το οποίο θα είναι η χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δείτε επίσης: Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αναμένει με υπομονή τον Τόμο Αυτοκεφαλίας από το Φανάρι – Οι ευχές προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων