21/06/2023 21/06/2023 Ολοκληρώθηκε και τυπικά χθες στα Σκόπια η διαδικασία για την υπαγωγή των τεσσάρων Επισκόπων που ανήκαν στην αυτόνομη Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και Μητρόπολη Σκοπίων- η οποία έχει καταργηθεί- που είχε δημιουργηθεί από το Πατριαρχείο Σερβίας, στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Του Νικολάου Ζαΐμη  Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος συνήλθε την Τρίτη, 20 Ιουνίου, υπό την...
21 Ιουνίου, 2023 - 10:30
Τελευταία ενημέρωση: 21/06/2023 - 10:37

Επίσημα στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος οι τέσσερεις Επίσκοποι από τη Σερβική Εκκλησία

Διαδώστε:
Επίσημα στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος οι τέσσερεις Επίσκοποι από τη Σερβική Εκκλησία

Ολοκληρώθηκε και τυπικά χθες στα Σκόπια η διαδικασία για την υπαγωγή των τεσσάρων Επισκόπων που ανήκαν στην αυτόνομη Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και Μητρόπολη Σκοπίων- η οποία έχει καταργηθεί- που είχε δημιουργηθεί από το Πατριαρχείο Σερβίας, στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος συνήλθε την Τρίτη, 20 Ιουνίου, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου, με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να επικυρώνουν και τυπικά την απόφαση της Σερβικής Εκκλησίας η οποία κατά την τακτικής της συνεδρίαση στο Βελιγράδι τον περασμένο Μάιο αποφάσισε να καταργήσει την αυτόνομη Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και Μητρόπολης Σκοπίων υπό τη δική της δικαιοδοσία και την ένταξή των Επισκόπων της στην Ιερά Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. 

Δείτε επίσης: Σερβική Εκκλησία: Αποφάσισε την απαλλαγή των Ιεραρχών της αυτόνομης Μητρόπολης Σκοπίων και την υπαγωγή τους στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Η απόφαση αυτή συνεπώς έγινε και τυπικά δεκτή, χθες, με τους τέσσερεις Επισκόπους που ανήκαν στην Σερβική Εκκλησία να αναλαμβάνουν πλέον νέες Επισκοπές όπως ορίστηκαν από την Ιερά Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, της οποία πλέον θα αποτελούν μέλη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος 

Οι Επισκοπές που αναλαμβάνουν

Αναλυτικότερα, ο πρώην επικεφαλής της αυτόνομης Αρχιεπισκοπής που καταργήθηκε από την Εκκλησία της Σερβίας, Μητροπολίτης κ. Ιωάννης αναλαμβάνει πλέον τη διαποίμανση της Μητρόπολης Κρούσεβο-Ντεμιρχισάρ.

Ο Μητροπολίτης Ιωάννης 

Οι τρις υπόλοιποι Επίσκοποι Μάρκος, Ιωακείμ και Δαυίδ ανέλαβαν τις εξής Επισκοπές:

Ο Επίσκοπος κ. Μάκρος την Επισκοπή Ντελτσέφκο-Καμενίτσκι

Οι Επίσκοποι Μάρκος και Δαυίδ 

Ο Επίσκοπος κ. Ιωακείμ την Επισκοπή Ντελιάντροβο-Ίλιντεν

Ο Επίσκοπος Ιωακείμ 

Ο Επίσκοπος κ. Δαυίδ την Επισκοπή Ντρεμβίτσκι, ενώ θα έχει την αρμοδιότητα του Βοηθού Επισκόπου της Μητρόπολης Σκοπίων.

Με την απόφαση αυτή έκλεισε οριστικά ακόμη μία εκκρεμότητα μεταξύ της Εκκλησίας των Σκοπίων και αυτή της Σερβικής Εκκλησίας. Από την πλευρά τους στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αναμένουν την χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το μόνο αρμόδιο για την οριστική επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος στη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήταν αυτό που άνοιξε τον δρόμο προς την αποκατάσταση της εν λόγω Εκκλησίας, η οποία ήταν σχισματική για περισσότερο από μισό αιώνα (1967-2022), μετά την απόφαση που έλαβε στις 9 Μαϊου 2022 για την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας μαζί της. Την απόφαση αυτή έχουν χαιρετήσει μέχρι στιγμής, επίσημα, οι περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Δείτε επίσης: Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αναμένει με υπομονή τον Τόμο Αυτοκεφαλίας από το Φανάρι – Οι ευχές προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ειρηνική διαμαρτυρία στα Σκόπια στις 29 Ιουνίου

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση εξέτασε με ιδιαίτερη προσοχή τα νομοσχέδια για τα μητρώα γεννήσεων και την ισότητα των φύλων και εξέφρασε, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, τη λύπη και ανησυχία της τονίζοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς αγνόησαν την ανακοίνωση από όλες τις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95% του συνολικού πληθυσμού στη γειτονική χώρα. “Αντίθετα, συνεχίζουν τη διαδικασία του κατεπείγοντος με όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, για την πλήρη ψήφιση των Νόμων αυτών, για τους οποίους και πάλι καλούμε να αποσυρθούν από τη διαδικασία, διότι αποτελούν σοβαρή απειλή για την κοινωνία και ιδιαίτερα για το βασικό του κύτταρο – την οικογένεια”, αναφέρει το ανακοινωθέν. “Οι αρνητικές συνέπειες τέτοιων νόμων γίνονται ήδη αντιληπτές από τις παλαιότερες δημοκρατικές κοινωνίες στον κόσμο, όπου ήδη υπόκεινται σε σοβαρή κριτική ή απόρριψη”, προσθέτει.

Στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ανησυχούν βαθύτατα για τις νομοθετικές αυτές κινήσεις και θεωρούν ότι πρέπει να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν την οικογένεια και πάνω από όλα τα παιδιά.

Για το λόγο αυτό καλεί σε αυτόν “τον αγώνα για αξιοπρέπεια, ελευθερία και προστασία των βασικών θρησκευτικών δικαιωμάτων”, όπως τον χαρακτηρίζει, προκειμένου να ενώσει με τον πιστό λαό, τη φωνή της για την εξάλειψη των σχεδίων που αναγράφονται στο άρθρο 23 παρ. 5 του νομοσχεδίου. Με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος θα λάβει χώρα ειρηνική διαμαρτυρία μπροστά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμη στα Σκόπια στις 29 Ιουνίου 2023.

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων ασχολήθηκε, επίσης, με τρέχοντα διοικητικά ζητήματα καθώς και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Εκκλησίας.

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση του Πατριάρχη Σερβίας με την επιτετραμμένη της Βόρειας Μακεδονίας στο Βελιγράδι

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων