11/09/2019 11/09/2019 Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που σοκαρίστηκε ο πλανήτης, δεκαοκτώ έτη από την αποφράδα ημέρα που έχασαν τη ζωή τους σχεδόν τρεις χιλιάδες άνθρωποι. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και...
11 Σεπτεμβρίου, 2019 - 8:06
Τελευταία ενημέρωση: 11/09/2019 - 17:34

18 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Διαδώστε:
18 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που σοκαρίστηκε ο πλανήτης, δεκαοκτώ έτη από την αποφράδα ημέρα που έχασαν τη ζωή τους σχεδόν τρεις χιλιάδες άνθρωποι.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2.973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

«Σήμερα θυμόμαστε τους συμπολίτες μας που χάθηκαν την 11 Σεπτεμβρίου. Προσευχόμαστε για τις ψυχές τους, για τις οικογένειές τους και για τον έθνος μας. Ας αφοσιωθούμε στην κατασκευή του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σαν την πνευματική μας οφειλή προς αυτούς» ανέφερε με έκδηλη συγκίνηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (facebook) ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με αφορμή τη σημερινή «μαύρη» επέτειο.

iam 00024441t

exofylo

Τις επιθέσεις πραγματοποίησαν ισλαμιστές τρομοκράτες, οργανωμένοι από την οργάνωση Αλ Κάιντα και τον αρχηγό της, Οσάμα μπιν Λάντεν, με σκοπό να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν καταζητούταν από τις ΗΠΑ για προηγούμενες επιθέσεις που είχε πραγματοποιήσει η οργάνωσή του εναντίον αμερικανικών στόχων. Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε εναντίον του στο Αφγανιστάν δεν απέδωσε αποτελέσματα, και εξακολουθούσε να απευθύνεται στους οπαδούς και τους εχθρούς του μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων, μέχρι το 2011 οπότε και εκτελέστηκε επιτόπου κατά την επιδρομή Αμερικανών καταδρομέων στο σπίτι του, στο Πακιστάν.

Οι επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί εώς τώρα και αποτελούν κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα από τα αποτελέσματα, ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ και συμμάχων τους, προκαλώντας ή επισπεύδοντας την εισβολή αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Επίσης εκατοντάδες ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες έχουν συλληφθεί και κρατηθεί με ή χωρίς κατηγορίες και δικαστική κάλυψη.

article-2408628-1B92F1B2000005DC-705 634x422

ny2

Ο ναός του Αγίου Νικολάου 

Ο ελληνορθόδοξος ναός του αγίου Νικολάου βρισκόταν στην οδό Liberty απέναντι από τον Νότιο Πύργο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Καταστράφηκε εντελώς στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 όταν ο νότιος πύργος κατέρρευσε. Ήταν το μόνο κτήριο που καταστράφηκε από την επίθεση και δεν ανήκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Ιστορία

Το κτήριο που στέγασε την εκκλησία κτίστηκε περίπου το 1832. Το 1916 Ελληνοαμερικανοί μετανάστες συνέστησαν το ποίμνιο του αγίου Νικολάου και το 1922 ξεκίνησαν να τελούνται ακολουθίες στην τοποθεσία της οδού Liberty. Το κτήριο του ναού είχε μήκος 17,07 μέτρα, πλάτος 6,71 μέτρα και ύψος 10,67 μέτρα (56 × 22 × 35 πόδια) ενώ φαινόταν μικροσκοπικό μπροστά στους 110 ορόφους των Δίδυμων Πύργων, που ολοκληρώθηκαν το 1972 και το 1973. Παρά το μικρό του μέγεθος και την ασυνήθιστη τοποθεσία του, η εκκλησία είχε προ των επιθέσεων ένα αφοσιωμένο ποίμνιο περίπου 70 οικογενειών, καθοδηγούμενο από τον πατέρα Ιωάννη Ρώμα. Τις Τετάρτες ο ναός ήταν ανοικτός στο κοινό και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και εργαζομένων από τα γραφεία των πύργων και μη ελληνορθοδόξων, έρχονταν στον ήσυχο χώρο λατρείας για συγκέντρωση και προσευχή.

nyc14422 comp

september 11 2001 03

Ανάμεσα στα πολυτιμότερα αντικείμενα που είχε ο ναός στην κατοχή του ήταν κάποια μέρη από τα λείψανα του αγίου Νικολάου, της αγίας Αικατερίνης και του αγίου Σάββα, τα οποία είχαν δωριστεί στην εκκλησία από τον Νικόλαο τον Β΄, τον τελευταίο τσάρο της Ρωσίας. Αυτά τα λείψανα έβγαιναν από τις οστεοθήκες τους την ημέρα του εορτασμού του αντίστοιχου αγίου ή αγίας για προσκύνηση. Μετά τις επιθέσεις τα λείψανα χάθηκαν και δεν ξαναβρέθηκαν.

11 semp 3

Ο νέος Ναός

Ο σχεδιασμός του νέου ελληνορθόδοξου ναού, ανήκει στον Σαντιάγο Καλατράβα, τον αρχιτέκτονα που είναι γνωστός για την κατασκευή της στέγης του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας το 2004 και άλλων έργων στη χώρα μας.

Αν και η ανακατασκευή του ναού ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια περίπου, έχει ήδη σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος με το κυρίως κτίσμα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και να έχει τοποθετηθεί ένα μέρος της στέγης του.Οσο για τη νέα μορφή της εκκλησίας, θα είναι εντελώς διαφορετική από την αρχική, αφού όπως φαίνεται από τη μακέτα της, θα είναι μικρογραφία της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τεράστιος σταυρός της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου είναι το πρώτο θρησκευτικό σύμβολο που εμφανίζεται στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, και οι εικόνες είναι εντυπωσιακές.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από το σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης των Δίδυμων Πύργων.

Στο βάθος διακρίνεται η εκκλησία του Αγίου Νικολαου για την οποία ως σήμερα δεν έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες.

Στο σημείο των δίδυμων πύργων έχουν κατασκευάσει δεξαμενές με νερό που τρέχει ασταμάτητα συμβολίζοντας τα δάκρια του κόσμου που ακόμη θρηνεί για τα θύματα της επίθεσης.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων