09/02/2021 09/02/2021 Απεβίωσε χθες ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη Βρετανός λόγιος, Σύριλ Αλεξάντερ Μάνγκο (Cyril Alexander Mango), ο οποίος εξειδικευόταν σε θέματα ιστορίας, τέχνης και αρχιτεκτονικής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Γεννημένος στις 14 Απριλίου του 1928 στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξε ένας από τους τρεις γιους μιας εύπορης αγγλορωσικής οικογένειας, που αγάπησε τόσο πολύ τη μελέτη της ιστορίας του Βυζαντίου, ώστε...
09 Φεβρουαρίου, 2021 - 15:53
Τελευταία ενημέρωση: 09/02/2021 - 15:41

Έφυγε απ’ τη ζωή o διάσημος βυζαντινολόγος Cyril Mango

Διαδώστε:
Έφυγε απ’ τη ζωή o διάσημος βυζαντινολόγος Cyril Mango

Απεβίωσε χθες ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη Βρετανός λόγιος, Σύριλ Αλεξάντερ Μάνγκο (Cyril Alexander Mango), ο οποίος εξειδικευόταν σε θέματα ιστορίας, τέχνης και αρχιτεκτονικής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Γεννημένος στις 14 Απριλίου του 1928 στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξε ένας από τους τρεις γιους μιας εύπορης αγγλορωσικής οικογένειας, που αγάπησε τόσο πολύ τη μελέτη της ιστορίας του Βυζαντίου, ώστε εξελίχθηκε σε καθηγητή του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο μάθημα της Βυζαντινής και Σύγχρονης Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του υπήρξε το «The Mosaics of St. Sophia at Istanbul» (1962) (Τα μωσαϊκά της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη), με λεπτομέρειες για την ιστορία των ψηφιδωτών της Αγιά Σοφιάς.

Σε μια άλλη ιστορική του μελέτη με τίτλο: «Βυζάντιο, Η Αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης» εξέταζε πληθώρα θεμάτων που αφορούν στον λαμπρό πολιτισμό των Βυζαντινών όπως: οι λαοί και οι γλώσσες, οι πόλεις, η εκπαίδευση, ο μοναχισμός, η οικονομία, οι πεποιθήσεις της εποχής, αλλά και οι αιρέσεις και οι ηγέτες αυτών. Ταυτόχρονα, μελετούσε τη λογοτεχνία, την τέχνη και την αρχιτεκτονική εκείνης της εποχής.

Η σελίδα Byzantine Legacy αναφέρει τη σημερινή ημέρα (ημέρα της κηδείας του) ως μια στενάχωρη ημέρα για το Βυζάντιο!

Βιβλιογραφία

Mosaics of St.Sophia at Istanbul (1962)
The Art of Byzantine Empire (1972)
Byzantine Architecture (1976)
Byzantium. The Empire of New Rome (1980) ISBN 0-684-16768-9
Byzantium and its Image: history and culture of the Byzantine Empire and its heritage (1984)
Le développement urbain de Constantinople (IVe – VIIe siècles) (1985)
Studies on Constantinople (1993)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων