11/01/2024 11/01/2024 Έφυγε χθες (10/01/2024) από την ζωή ο διακεκριμένος βυζαντινολόγος Νίκος Νικονάνος, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Νίκος Νικονάνος, με καταγωγή από την Έδεσσα, γεννήθηκε το 1935 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης στη Χαϊδελβέργη. Το 1979 έλαβε τη διδακτορική του διατριβή από το...
11 Ιανουαρίου, 2024 - 12:56
Τελευταία ενημέρωση: 11/01/2024 - 13:07

Η Αγιορειτική Εστία για την εκδημία του Βυζαντινολόγου Νίκου Νικομάνου

Διαδώστε:
Η Αγιορειτική Εστία για την εκδημία του Βυζαντινολόγου Νίκου Νικομάνου

Έφυγε χθες (10/01/2024) από την ζωή ο διακεκριμένος βυζαντινολόγος Νίκος Νικονάνος, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Νίκος Νικονάνος, με καταγωγή από την Έδεσσα, γεννήθηκε το 1935 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης στη Χαϊδελβέργη. Το 1979 έλαβε τη διδακτορική του διατριβή από το Α.Π.Θ., με θέμα τους βυζαντινούς ναούς της Θεσσαλίας. Από το 1965 εργαζόταν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στην οποία υπηρέτησε επί δύο σχεδόν δεκαετίες, αρχικά ως επιμελητής και κατόπιν ως έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και τη Χαλκιδική. Υπήρξε ο πρώτος έφορος και οργανωτής της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με χώρο δικαιοδοσίας τη Χαλκιδική και το Άγιον Όρος. Το 1984 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., από το οποίο αφυπηρέτησε το 2003.

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής του πορείας, πραγματοποίησε πολλές ανασκαφές και ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική, την ξυλογλυπτική, καθώς επίσης και με θέματα ζωγραφικής. Η ανασκαφική του δραστηριότητα επικεντρώθηκε στη Χαλκιδική ενώ η σπουδαία διδακτορική διατριβή για τους βυζαντινούς ναούς της Θεσσαλίας γνώρισε δύο εκδόσεις (1979 και 1997). Με αυτό συνεισέφερε πολυάριθμα άγνωστα μνημεία και έθεσε την περιοχή στον χάρτη της μεσοβυζαντινής και υστεροβυζαντινής ναοδομίας.

Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του στην καταγραφή των κειμηλίων του Αγίου Όρους και συμμετείχε ως έφορος ενοτήτων στην μεγάλη έκθεση «Θησαυροί του Αγίου Όρους» που πραγματοποιήθηκε το 1997 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, «Θεσσαλονίκη 1997».

Ήταν στενός συνεργάτης της Αγιορειτικής Εστίας και συμμετείχε σε επιστημονικές επιτροπές για την διοργάνωση Επιστημονικών Συνεδρίων, ενώ η συμβολή του σε διάφορα θέματα που αφορούσαν επιστημονικά ζητήματα της Αθωνικής Χερσονήσου, ήταν πάντοτε καίρια και εξαιρετικά χρήσιμη.

Η κηδεία του Νίκου Νικονάνου θα τελεστεί σήμερα (Πέμπτη 11 Ιανουαρίου), στις 16:30, στον ναό της Αναστάσεως στα κοιμητήρια της Θέρμης.

“Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του Νίκου Νικονάνου”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αγιορειτική Εστία. 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων