31/01/2021 31/01/2021 Εκδόθηκε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα που ισχύουν σε ολόκληρη τη χώρα μετά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Παρασκευής και μεταξύ άλλων ρυθμίζει τη λειτουργία και τις κυρώσεις σε χώρους λατρείας.  Συγκεκριμένα το ΦΕΚ αναφέρει για τους χώρους λατρείας στην πρώτη γκρι λίστα είναι το επίπεδο επιτήρησης “κίτρινο”, ενώ...
31 Ιανουαρίου, 2021 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2021 - 18:26

Εκδόθηκε το Φ.Ε.Κ. – Τι προβλέπει για τους Ι. Ναούς

Διαδώστε:
Εκδόθηκε το Φ.Ε.Κ. – Τι προβλέπει για τους Ι. Ναούς

Εκδόθηκε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα που ισχύουν σε ολόκληρη τη χώρα μετά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Παρασκευής και μεταξύ άλλων ρυθμίζει τη λειτουργία και τις κυρώσεις σε χώρους λατρείας. 

Συγκεκριμένα το ΦΕΚ αναφέρει για τους χώρους λατρείας στην πρώτη γκρι λίστα είναι το επίπεδο επιτήρησης “κίτρινο”, ενώ στη δεύτερη γκρι λίστα το επίπεδο αυξημένου κινδύνου “κόκκινο”: 

Όπως  είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς Στο κίτρινο επίπεδο οι Εκκλησίες θα λειτουργούν με ανώτατο όριο τους 25 πιστούς, ενώ στους Μητροπολιτικούς Ναούς το ανώτατο όριο θα είναι 50 πιστοί. Στο κόκκινο επίπεδο οι Ιεροί Ναοί θα λειτουργούν με ανώτατο όριο τα 9 άτομα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων το ΦΕΚ προβλέπει: 

Ενώ ακόμα για την ομαλή λειτουργία των χώρων λατρείας έχει εκδοθεί και το παράρτημα III το οποίο αναφέρει αναλυτικές οδηγίες:

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ.

 

Υπενθυμίζουμε ότι στις ανακοινώσεις κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τίθεται και πάλι σε λειτουργία ένας χάρτης μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με δύο επίπεδα το «κίτρινο» και το «κόκκινο».

Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα από την ενημέρωση:

Τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην χτεσινή ενημέρωση:

Ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από Δευτέρα σε όλη τη χώρα ενώ στις κόκκινες περιοχές θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια ενώ οι μαθητές Λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση. 

Βάνα Παπαευαγγέλου: 

Στο «κόκκινο» η Αττική – ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων – ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Σάφη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική δήλωσε η κα. Παπαευαγγέλου ότι υπάρχει και ενοχλεί ότι είναι σε όλες τις περιοχές της Αττικής και όχι σε συγκεκριμένες περιοχές. 

Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να γίνει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική που θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας αφού σε αυτήν διαμένει ο μισός Ελληνικός πληθυσμός ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου ενώ σημείωσε πως θα γίνονται οι αγορές στις κόκκινες περιοχές με ραντεβού ώστε να περιοριστεί η κίνηση των πελατών του λιανεμπορίου. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού για αγορές σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία. Ολα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν με τη μέθοδο του click away.

Ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ενώ στις Κόκκινες περιοχές όπως η Αττική θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια. Ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Τα σχολεία δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό φορτίο». 

Για τις μεταλλάξεις ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 65 μεταλλαγμένα κρούσματα αλλά δεν έχουμε ακόμα σαφή δεδομένα και πρέπει να θεωρούμε ότι βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, καθώς παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, η Βάνα Παπαευαγγέλου απευθύνθηκε σε πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί λέγοντας: «Δεν είστε ακόμη άτρωτοι, πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό και κυρίως να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασθέντων για να προστατευθούμε από τη διάδοση του κορωνοϊού».

Νίκος Χαρδαλιάς: 

Από αύριο στις 6 το πρωί επανερχόμαστε στο χάρτη μέτρων με δύο επίπεδα. Το κίτρινο (επιτήρησης) και το κόκκινο (αυξημένο ιικό φορτίο).

Στις κόκκινες περιοχές απαγόρευση από τις 6 το απόγευμα με εξαίρεση την Αττική που θα ισχύει η απαγόρευση από τις 9 το βράδυ λόγω μητροπολιτικότητας.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια: 

Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.

Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τηλεκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.

Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης.

Στο επίπεδο Α’ ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:

1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.

3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.

4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.

Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.

Στο «κόκκινο», επίπεδο Β, μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί οι εξής περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Σε αυτό το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

1ο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2ο. Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)

3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

4ο. Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Άδωνις Γεωργιάδης: 

«Οι εικόνες συνωστισμού προκαλούν αναμφίβολα μεγάλη ανησυχία και με δεδομένο ότι η Αττική περνάει σε κόκκινη ζώνη, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε επιπλέον μέτρα» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είχε γίνει γνωστό από το πρωί, στις κόκκινες περιοχές το σύνολο της αγοράς θα λειτουργεί με το click away, ενώ για καταστήματα ενδυμάτων, υποδημάτων και βιβλιοχατροπωλείων θα επιτρέπεται η αγορά με ραντεβού για παραλαβή μέσα από το κατάστημα (click inside).

Παραμένει η υποχρέωση αποστολής SMS, στο 13033 με τον αριθμό 2, προκειμένου να κάνουν οι πολίτες τις αγορές τους, με περιορισμό όπως ίσχυε ως σήμερα, τις δύο ώρες. Επιπλέον, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τις Κυριακές προκειμένου να περιοριστεί η μετακίνηση.

Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό έγινε στο Υπουργείο Υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση συμμετέχει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ενημέρωση: 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων