21/07/2023 21/07/2023 Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Αθήνα στην άρνηση που προέβαλαν οι τουρκικές αρχές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.  Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr “Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας...
21 Ιουλίου, 2023 - 14:00
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2023 - 14:21

Εξόχως δυσάρεστη η εξέλιξη για την Παναγία Σουμελά λέει η Αθήνα – Αντιδράσεις για το “όχι” των τουρκικών αρχών στην τέλεση Θείας Λειτουργίας

Διαδώστε:
Εξόχως δυσάρεστη η εξέλιξη για την Παναγία Σουμελά λέει η Αθήνα – Αντιδράσεις για το “όχι” των τουρκικών αρχών στην τέλεση Θείας Λειτουργίας

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Αθήνα στην άρνηση που προέβαλαν οι τουρκικές αρχές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

“Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος“, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

“Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους” προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Δεν δόθηκε η απαιτούμενη άδεια

Οι Τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την είδηση έκανε γνωστή το Οικουμενικό Πατριαρχείο με μία λιτή ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία“Γνωρίζεται διά τοῦ παρόντος εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Χριστιανούς ὅτι ἐφέτος δέν θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ, καθ᾽ ὅτι δέν ἐδόθη ἡ ἀπαιτουμένη ἄδεια παρά τῶν ἁρμοδίων κυβερνητικῶν ἀρχῶν”, αναφέρει.

Η Παναγία Σουμελά είναι εγγεγραμμένη στον Προσωρινό Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Όπως είχε γράψει το ope.gr, σύμφωνα με δημοσίευμα του Τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου “Anadolu”, το μοναστήρι-σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού έχει υποδεχθεί περισσότερους από 56.000 επισκέπτες κατά τους πρώτους περίπου πέντε μήνες του 2023. Φαίνεται ότι η Τουρκία επενδύει στα ορθόδοξα μνημεία και προσκυνήματα τα οποία, ανάλογα με τα δικά της συμφέροντα, τα αξιοποιεί αντίστοιχα. Κατά το κοινώς λεγόμενο τα “εργαλοιοποιεί” προς άγραν εντυπωσιασμού, εσωτερικού πατριωτισμού αλλά και οικονομικών συμφερόντων.

Διαβάστε επίσης: 

Αλειτούργητη η Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο – Οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας

Κεντρική φωτογραφία αρχείου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων