15/11/2020 16/11/2020 Νωρίς το πρωί της Κυριακής 15 Νοεμβρίου εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης και η είδηση αναστάτωσε το περιβάλλον του αφού ο Ιεράρχης μέχρι και αργά το βράδυ του Σαββάτου ήταν σε επικοινωνία μαζί τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr από το περιβάλλον της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, ο Μητροπολίτης εκοιμήθη στo νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου εισήχθη την...
15 Νοεμβρίου, 2020 - 10:17
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2020 - 1:00

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης – Αύριο στις 12 η εξόδιος ακολουθία – Τι λέει το ιατρικό ανακοινωθέν

Διαδώστε:
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης – Αύριο στις 12 η εξόδιος ακολουθία – Τι λέει το ιατρικό ανακοινωθέν

Νωρίς το πρωί της Κυριακής 15 Νοεμβρίου εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης και η είδηση αναστάτωσε το περιβάλλον του αφού ο Ιεράρχης μέχρι και αργά το βράδυ του Σαββάτου ήταν σε επικοινωνία μαζί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr από το περιβάλλον της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, ο Μητροπολίτης εκοιμήθη στo νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου εισήχθη την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης μίλησε για τελευταία φορά χθες το βράδυ με τους συνεργάτες του και μάλιστα τους είπε πως έπρεπε να τελεσθεί δέηση για την απαλλαγή από τον κορωνοϊό.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης  είχε πολλά υποκείμενα νοσήματα καθώς ήταν ζαχαροδιαβητικός.

Αύριο στις 12 η εξόδιος ακολουθία 

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου θα ψαλεί αύριο, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 στις 12.00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά υπό μόνου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος ωρίσθη και Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, τηρουμένων όλων των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων για την προστασία από τον κορωνοιό.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης, Α’ Γραμματεύς Αυτής.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαγκαδά, εξέδωσε το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου και νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, έχοντας εμφανιστεί θετικός στον κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει το νοσοκομείο, η κατάστασή του επιδεινώθηκε, εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού Covid-19 και σήμερα το πρωί (06:36) κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Ο μακαριστός Μητροπολίτης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Ο ίδιος ωστόσο χθες βράδυ είχε ενημερώσει τους συνεργάτες του,  ότι  θα έδινε γραπτή ανακοίνωση προς το ποίμνιό του για παρηγοριά και στήριξη μιας και σήμερα αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων.

Σε λίγη ώρα η Ιερά Μητρόπολη αναμένεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση για την κοίμηση του Μητροπολίτη ενώ να σημειώσουμε ότι υπήρχαν πολλές αναφορές στο ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό γεγονός που ως την ώρα που εξέδωσε ανακοίνωση το νοσοκομείο Παπαγεωργίου δεν είχε γίνει γνωστό.

Πατριαρχικό Τρισάγιο στη Σηλυβρία 

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πληροφορήθηκε μετά την σημερινή Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, στη Σηλυβρία, τον θάνατο του Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιερέως του Θρόνου, περιστοιχούμενος από τον επιχώριο Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο και κληρικούς της Επαρχίας του και της Πατριαρχικής Αυλής.

Η Ιερά Σύνοδος για την εκδημία του Μητροπολίτη Λαγκαδά

Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση ανήγγειλε την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού ήδη Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρός Ιωάννης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το έτος 1958. Απεφοίτησε της Εκκλησιαστικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης το έτος 1979 και του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1982, οπότε και χειροτονήθηκε Διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αναλαμβάνοντας και την διεύθυνση του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως. Το έτος 1983 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος, λαβών το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου, τοποθετήθηκε ως Ιερατικώς Προιστάμενος στον Ιερό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και εξελέγη ως Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης. Το έτος 1994 εξελέγη Καθηγούμενος αυτής, ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και του προεδρεύοντος ευαγών Ιδρυμάτων της πόλεως, τοποθετήθηκε Προιστάμενος του Ιερού Ναού του Πολιούχου της πόλεως, Αγίου Δημητρίου και ίδρυσε το Ιερό Ησυχαστήριο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Ήταν Διδάκτωρ Θεολογίας και Καθηγητής θεμάτων Βιβλικής Θεολογίας και Αγιολογίας στην Θεολογική Ακαδημία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Ούζγκοροντ της Ουκρανίας. Συνέγραψε θεολογικές μελέτες και άρθρα εποικοδομητικού και επιστημονικού περιεχομένου, ενώ έλαβε μέρος διά εισηγήσεων σε Θεολογικά Συνέδρια και Εκκλησιαστικές Αποστολές στο εξωτερικό.
Την 10η Μαίου 2010 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και την 16η Μαίου χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και πλειάδα αγίων Αρχιερέων στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Καράογλου: «Έχασα έναν φίλο μου»

«Έχασα έναν φίλο μου! Έναν Ιεράρχη με τον οποίο είχα μια εξαιρετική συνεργασία, καθώς μας συνέδεε η αγάπη για τον τόπο μας», αναφέρει σε ανάρτηση του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, αναφερόμενος στην κοίμηση του Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρού Ιωάννη, ενώ αναφέρεται και στη ποιμαντική δράση του μακαριστού Μητροπολίτη.

«Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρός Ιωάννης, υπήρξε σπάνια περίπτωση Ιεράρχη. Λόγιος, βαθυστόχαστος και κοινωνικά μαχητικός. Η κοίμησή του είναι μια μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία της Ελλάδας, τη Μητρόπολη Λαγκαδά και την τοπική κοινωνία που τον λάτρεψε, καθώς αποτέλεσε ξεχωριστό παράδειγμα πεφωτισμένου και σεμνού Ιεράρχη.
Ήταν αυτός που με κύρια χαρακτηριστικά τη θέληση και το πάθος της δημιουργίας, την αγωνιστικότητά του, αναγέννησε μια ολόκληρη Μητρόπολη. Ίδρυσε Εκκλησίες, λειτούργησε συσσίτια, βοήθησε απόρους. Λαμπρός, δυναμικός, εμβληματικός, με πολυσχιδή δράση Ποιμένας, αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη διακονία της Εκκλησίας και των συνανθρώπων του. Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγησή του η Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης αποτέλεσε φωτεινό σημείο αναφοράς, αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα στην πρόοδο και ευημερία της. Θα τον θυμόμαστε με αισθήματα αγάπης, σεβασμού και βαθιάς εκτίμησης. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία του η μνήμη», γράφει, ο κ. Καράογλου. 

Ο Δήμος Λαγκαδά θρηνεί την απώλεια του ιεράρχη του

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασαν τη βαθιά οδύνη τους για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννη.

«Η απώλειά του σεβαστού πατέρα, με το πολύπλευρο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον τόπο μας. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην πνευματική οικογένεια του, στους οικείους του και στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…», αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου.

Η συνέντευξη στο ope.gr

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά είχε μιλήσει τον Μάρτιο του 2019 στο Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» για το έργο της εκκλησίας στους δύσκολους καιρούς της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα.

Στην συνέντευξή του ο μακαριστός είχε τονίσει ότι “Υπάρχει διάθεση περιθωριοποίησης της Εκκλησίας”. Σε άλλο μέρος της συνέντευξής του μάλιστα είπε ότι  «Από τη συμφωνία των Πρεσπών δεν προκύπτει κάτι που να ωφελεί ιδιαίτερα τη χώρα” και για τα όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα διευκρίνησε: ”Ζητώ να γίνει σεβαστή η ιστορία για να μη ζήσουμε τα τραγικά γεγονότα που έζησαν οι παππούδες μας!»

Δείτε την συνέντευξη με την δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη την οποία παραχώρησε στα γραφεία της Μητροπόλεως του:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου για την κοίμηση του Μητροπολίτη Λαγκαδά

Όταν ο μακαριστός Μητρ. Λαγκαδά μιλούσε στο ope.gr

Καράογλου: «Έχασα έναν φίλο μου»

Η χειροτονία και η ενθρόνιση του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά (ΒΙΝΤΕΟ)

Αύριο στις 12 η εξόδιος του Μητρ. Λαγκαδά

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά

Τι είχε πει για την πανδημία στην τελευταία του συνέντευξη ο μακαριστός Μητρ. Λαγκαδά

Πένθιμα ηχούν οι καμπάνες στη Μητρόπολη Λαγκ§αδά (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Δήμος Λαγκαδά θρηνεί την απώλεια του ιεράρχη του

Τζιτζικώστας και Ζέρβας για την εκδημία του Μητροπολίτη Λαγκαδά

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων