31/03/2023 01/04/2023 Δεκτός από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο έγινε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε και η διμερής συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι...
31 Μαρτίου, 2023 - 21:01
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2023 - 0:10

Επαφές Δένδια με Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και Ισραηλινό ΥΠΕΞ στη Λευκωσία – Στην ατζέντα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η προστασία των Αγίων Τόπων

Διαδώστε:
Επαφές Δένδια με Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και Ισραηλινό ΥΠΕΞ στη Λευκωσία – Στην ατζέντα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η προστασία των Αγίων Τόπων

Δεκτός από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο έγινε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023.

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε και η διμερής συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν. Στην ατζέντα της διμερούς συνάντησης των Yπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και του Ισραήλ βρέθηκαν θέματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και η προστασία Xριστιανικών χώρων λατρείας στους Αγίους Τόπους.

Επίσης συζητήθηκε η εμβάθυνση της ελληνο-ισραηλινής στρατηγικής συνεργασίας σε τομείς όπως ενέργεια, επενδύσεις, οικονομία, άμυνα και εντός διεθνών οργανισμών, καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Σε αντίστοιχο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο. «Η συζήτησή μας εστίασε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως στην ενέργεια, τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό εντός της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών, καθώς και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter.

 

Η ενίσχυση της συνεργασίας στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Οι τρόποι ενίσχυσης της στενής τριμερούς συνεργασίας σε ποικίλους τομείς, όπως ενέργεια, αντιμετώπιση καταστροφών και προστασία του περιβάλλοντος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023.

 

Η συζήτηση εστίασε, επίσης, σε διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, όπως στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών και στη σημασία της για τη σταθερότητα στην περιοχή, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επαναβεβαίωσε τις στενές σχέσεις με τις δύο χώρες και είπε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το Κυπριακό και την πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία και στις μακρόχρονες, άρρηκτες σχέσεις των τριών χωρών. Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το καλύτερο κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις με την Τουρκία μετά τους σεισμούς, λέγοντας ωστόσο ότι δεν αναμένουν ότι όλα θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Eli Cohen αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των τριών χωρών και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνδρομή της στην πρόσφατη εξάρθρωση τρομοκρατική ενέργειας κατά εβραϊκών στόχων. Αναφερόμενος στα ενεργειακά είπε ότι οι τρεις χώρες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο την περιοχή. Πρόσθεσε ότι η χώρα του στηρίζει τον μηχανισμό 3+1 με τις ΗΠΑ και ανέφερε ότι μίλησε χθες βράδυ με τον ομόλογό του των ΗΠΑ για να ορίσουν συνάντηση στο πλαίσιο του μηχανισμού.

Παράλληλα στη σημερινή τριμερή των ΥΠΕΞ, προετοιμάστηκε η τριμερής που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών των τριών χωρών, την οποία θα φιλοξενήσει η Λευκωσία τέλος του χρόνου.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Νίκου Δένδια με Νίκο Χριστοδουλίδη – Ανάγκη για βιώσιμη λύση για το Κυπριακό

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων