01/03/2023 01/03/2023 Συνεχής ενημέρωση……… ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΛΑΡΙΣΑ: Ελένη Γεννιτσεφτσή –  Ραφαήλ Γεωργιάδης  Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η φονική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά χθες το βράδυ στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη. Στους 36 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ακόμα δύο θύματα που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια. Επτά εκ των θυμάτων εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι. Περίπου...
01 Μαρτίου, 2023 - 11:00
Τελευταία ενημέρωση: 01/03/2023 - 14:49

Εθνική τραγωδία στα Τέμπη: Νεκροί και τραυματίες από σύγκρουση τρένων – Προσευχή από την Εκκλησία, θρήνος στον Ελληνισμό -ΑΠΟΣΤΟΛΗ ope.gr

Διαδώστε:
Εθνική τραγωδία στα Τέμπη: Νεκροί και τραυματίες από σύγκρουση τρένων – Προσευχή από την Εκκλησία, θρήνος στον Ελληνισμό -ΑΠΟΣΤΟΛΗ ope.gr

Συνεχής ενημέρωση………

ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΛΑΡΙΣΑ: Ελένη Γεννιτσεφτσή –  Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η φονική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά χθες το βράδυ στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη. Στους 36 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ακόμα δύο θύματα που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια. Επτά εκ των θυμάτων εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι. Περίπου 130 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 66 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Λάρισας, της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης.

Δείτε αποκλειστικά πλάνα του ope.gr:

Μοντάζ: Κώστας Κουράκος 

Με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων. Με αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που έχει συγκινήσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό, οι Υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφάσισαν την τέλεση της κηδείας των θυμάτων με δημόσια δαπάνη.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλά νέα παιδιά, φοιτητές που γύριζαν από τη Λάρισα και την Αθήνα στο Πανεπιστήμιό τους στη Θεσσαλονίκη. Νεκροί είναι επίσης και οι εννέα εργαζόμενοι του ΟΣΕ. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για αύξηση των νεκρών είναι ότι όλα τα θύματα ανασύρθηκαν από το τρίτο βαγόνι, ενώ η έρευνα στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι δεν είχε ξεκινήσει μέχρι τις 09:00 το πρωί.

Την ώρα της σύγκρουσης στην επιβατική αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, επέβαιναν 342 επιβάτες. Η σύγκρουση έγινε υπό συνθήκες που διερευνώνται, ωστόσο αυτό που φαίνεται πως έγινε είναι ότι οι δυο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν, μετά τον σταθμό της Λάρισας, να κινούνται στην ίδια γραμμή, καταλήγοντας να συγκρουστούν μετωπικά.

Ο Πρωθυπουργός στον τόπο της τραγωδίας

“Είναι πολύ δύσκολο αυτό που βιώνουμε ως χώρα”, είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αυτοψία που έκανε στο σημείο του δυστυχήματος από την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για “ανείπωτη τραγωδία”“Υποχρέωσή μας να περιθάλψουμε τους τραυματίες και να ταυτοποιήσουμε τις σορούς”, είπε, και πρόσθεσε: “Θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ αυτό”.

Στη Λάρισα βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την τραγωδία στα Τέμπη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εκφράζει την βαθύτατη οδύνη του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη, χθες το βράδυ, στην περιοχή των Τεμπών, από το οποίο έχασαν την ζωή τους ή τραυματίστηκαν δεκάδες συνάνθρωποί μας.

Ο Παναγιώτατος, κατά την σημερινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στην οποία χοροστάτησε, προσευχήθηκε εντόνως ο Πανάγαθος Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων και να ενισχύει τους οικογενείς τους, καθώς επίσης να βοηθήσει για την ταχεία αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών. Επίσης, προσευχήθηκε και για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των δύο πολύνεκρων αυτοκινητικών δυστυχημάτων που συνέβησαν παλαιότερα στην ίδια περιοχή των Τεμπών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκφράζοντάς της και δι’ αυτής προς ολόκληρο τον ευσεβή λαό της Ελλάδος τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση του ιδίου και της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Την βαθύτατη οδύνη του εξέφρασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στην Kοιλάδα των Τεμπών.

«Ειλικρινά, δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω την βαθύτατη οδύνη μου και την απέραντη θλίψη μου για το τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, πολλούς μάλιστα ιδιαίτερα νέους στην ηλικία.

Εύχομαι και προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των αθώων θυμάτων και οι σκέψεις μου βρίσκονται στις οικογένειές τους που θρηνούν τον αδόκητο χαμό τους. Ο Πανάγαθος Θεός να τους δίδει δύναμη και να τους προσφέρει την εξ ύψους παρηγορία. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η Εκκλησία μας είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους σε τούτες τις δύσκολες στιγμές», είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Νωρίτερα, ο Μακαριώτατος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο.

Προσευχή για τα θύματα

Ανακοίνωση για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη με τη σύγκρουση αμαξοστοιχιών που στοίχησε τη ζωή σε 32 συνανθρώπους μας μέχρι στιγμής, εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου.

«Με οδύνη και θλίψη παρακολουθούμε τις εξελίξεις μετά το πολύνεκρο δυστύχημα από την σύγκρουση τρένων στην κοιλάδα των Τεμπών. Η προσευχή μας και η σκέψη μας είναι στα θύματα αυτής της τραγωδίας και τους οικείους τους. Έχουμε εμπιστοσύνη στο προσωπικό των νοσοκομείων μας και ξέρουμε ότι ανταποκρίνονται θυσιαστικά στην κρίσιμη αυτή στιγμή.

Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στα σώματα ασφαλείας για την άμεση ανταπόκρισή τους και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του τραγικού αυτού συμβάντος.

Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων. Προσευχόμαστε σύντομα οι τραυματίες να επιστρέψουν υγιείς στα σπίτια τους, αλλά και οι συγγενείς των κεκοιμημένων να λάβουν την εξ ύψους παρηγορία», αναφέρει η ανακοίνωση.

φωτογραφία Ραφαήλ Γεωργιάδης ope.gr

Σύσσωμος ο Ελληνισμός θρηνεί

Βαθιά συγκλονισμένος από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη χθες αργά το βράδυ στην περιοχή των Τεμπών στη Λάρισα δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Σεβασμιώτατος αναφέρει:

“Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στην πατρίδα μας.

Σύσσωμος ο Ελληνισμός της Αυστραλίας θρηνεί και συμπάσχει με τον ελληνικό λαό, που βιώνει στιγμές ανείπωτου πόνου και οδύνης.

Προσευχόμαστε με όλη μας την καρδιά για τους συμπατριώτες μας που είναι τραυματίες, να αποκατασταθεί γρήγορα η υγεία τους και να αναρρώσουν πλήρως το συντομότερο δυνατό.

Είθε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων, και όσοι πενθούν για την απώλεια συγγενών και οικείων τους προσώπων, να λάβουν εξ ύψους παρηγορία και ενδυνάμωση”.

Έκκληση για προσφορά αίματος

Έκτακτη αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αποφάσισε να διεξάγει ο Ερυθρός Σταυρός, στη κεντρική πλατεία της Λάρισας. «Οι πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μπορούν να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου την Έκτακτη Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού. Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ερυθρός Σταυρός.

Έκκληση για προσφορά αίματος, απευθύνει το κέντρο αίματος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των τραυματιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στα Τέμπη. Ειδικότερα, το κέντρο αίματος, το οποίο θα λειτουργεί συνεχώς έως τις 8:00 το βράδυ, απευθύνει έκκληση σε κάθε υγιή πολίτη, ηλικίας 18 έως 65 ετών, για εθελοντική αιμοδοσία.

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Διεθνή μέσα ενημέρωσης καλύπτουν με συνεχή ροή τις εξελίξεις από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν μετά τη σύγκρουση δύο τραίνων στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος του BBC, το οποίο στον ιστότοπό του έχει συνεχή ενημέρωση για την τραγωδία.

«Τουλάχιστον 32 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στη σύγκρουση μεταξύ ενός επιβατικού και εμπορικού τραίνου», αναφέρει στην πρώτη σελίδα του ιστότοπού της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Πρώτο θέμα και στην Independent είναι το σιδηροδρομικό δυστύχημα, η οποία στον ιστότοπό της έχει και live ενημέρωση, όπως και το BBC. Επίσης, οι Times αναφέρονται στην τραγωδία αυτή.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel έχει εκτενές ρεπορτάζ από το δυστύχημα στην πρώτη σελίδα του ιστότοπού του, όπως και η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Οι γαλλικές εφημερίδες Figaro και Monde καλύπτουν εκτενώς το τραγικό συμβάν, κάνοντας λόγο για «το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα».

Παράλληλα, από την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Reuters και το AFP, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης: 

Σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη: Τουλάχιστον 36 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από σύγκρουση αμαξοστοιχιών

Μητρόπολη Λαρίσης: “Η προσευχή μας και η σκέψη μας στα θύματα της τραγωδίας”

Αυστραλίας Μακάριος: “Σύσσωμος ο Ελληνισμός θρηνεί”

Τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία στα Τέμπη κήρυξε ο Πρωθυπουργός

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τραγωδία στα Τέμπη: “Μαζί σας θρηνεί όλη η Ευρώπη”

Πλεύρης: “Κατά βάση έχουμε νέο κόσμο στους νεκρούς”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων