27/10/2020 27/10/2020 Στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια, καθώς και στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής εστιάστηκαν οι συζητήσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Τριμερούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Οι στενές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια στην ευρύτερη...
27 Οκτωβρίου, 2020 - 13:41
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2020 - 14:37

«Έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις στις προκλήσεις»

Διαδώστε:
«Έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις στις προκλήσεις»

Στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια, καθώς και στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής εστιάστηκαν οι συζητήσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Τριμερούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι στενές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους ομολόγούς του: της Κύπρου Νίκο Χριστουδουλίδη και του Ισραήλ Γκάμπι Εσκενάζι.

«Μέσα σε λίγους μήνες λύσαμε διαφορές που παρέμεναν άλυτες για μισό αιώνα και δημιουργήσαμε ένα υπόδειγμα για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που ανακοίνωσε – με στόχο την καλύτερη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου- την ίδρυση Γραμματείας στη Λευκωσία.

«Ο Λαβρόφ κατέρριψε τον μύθο ότι η Ρωσία ήταν αντίθετη με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, ενώ τόνισε ότι «η στρατηγική Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ είναι υποσχόμενη, αλλά δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε. Βασική προϋπόθεση ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η οποία όπως είπε δυναμιτίζει οποιαδήποτε προσπάθεια εποικοδομητικού διαλόγου  τονίζοντας ότι κοινός παρονομαστής ανάσχεσης της επιθετικότητάς της είναι  μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

«Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται υπό το βάρος νέων παρανόμων ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τουρκία, εν νέου με τις ενέργειές της προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια. H περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστέψει στον 19ο αιώνα», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας  ότι α πορευτούμε στον 20ο αιώνα επί τη βάσει των κοινών κατανοήσεων».

Για υπονόμευση της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής από την Τουρκία έκανε λόγο και ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι «η πανδημία έχει αναδείξει περισσότερο τη σημασία της περιφερειακής συνεργασία και της πολυμέρειας».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι δήλωσε πεπεισμένος ότι οι συναντήσεις ενισχύουν τις σχέσεις με στόχο την ευημερία και την ειρήνη, ενώ η Μέση Ανατολή μετά από πολλές δοκιμασίες εξελίσσεται σε παράθυρο ευκαιριών.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους ομολόγους του.

Ο κύριος Δένδιας υποδέχθηκε τους ομολόγους του στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ το μεσημέρι.

Παρακολουθήστε τις κοινές δηλώσεις:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων