07/04/2020 07/04/2020 Μέσα στη δίνη της πανδημίας, εκτός από τους ιατρούς και ερευνητές, νοσηλευτές αλλά και μαίες δίνουν καθημερινή μάχη στην πρώτη γραμμή αυτού του ιδιότυπου πολέμου που έχει στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Σε αυτούς λοιπόν, τους σύγχρονους ήρωες, είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day). Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας τιμάται κάθε...
07 Απριλίου, 2020 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2020 - 8:32

«Ευχαριστώ» και Προσευχή για τους Ήρωες της Πρώτης Γραμμής

Διαδώστε:
«Ευχαριστώ» και Προσευχή για τους Ήρωες της Πρώτης Γραμμής

Μέσα στη δίνη της πανδημίας, εκτός από τους ιατρούς και ερευνητές, νοσηλευτές αλλά και μαίες δίνουν καθημερινή μάχη στην πρώτη γραμμή αυτού του ιδιότυπου πολέμου που έχει στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Σε αυτούς λοιπόν, τους σύγχρονους ήρωες, είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day).

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας τιμάται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημέρα «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ΠΟΥ, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (όπως και όλο το 2020) είναι αφιερωμένη στις νοσοκόμες και τις μαίες και τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν στην διατήρηση της παγκόσμιας υγείας. Οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19. Παρέχουν υψηλής ποιότητας περίθαλψη και φροντίδα, καθοδηγούν τον δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση φόβων και αποριών και συλλέγουν δεδομένα για κλινικές μελέτες. Πολύ απλά, χωρίς τους νοσηλευτές, δεν θα υπήρχε απάντηση για την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Προσευχή

Τους ήρωες αυτούς έχει εντάξει και η Εκκλησία στις προσευχές της. Προκαθήμενοι, Ιεράρχες αλλά και Ιερείς στα μηνύματά τους τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε δεν παραλείπουν να κάνουν αναφορές στο ιατρικό προσωπικό και τον κρίσιμο αγώνα που δίνει.

Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα «στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στο προσκεφάλι των συνανθρώπων μας που νοσούν, τους ερευνητές και τους ειδικούς επιστήμονες που αναζητούν την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία και το εμβόλιο σωτηρίας από τον ιό, αλλά και όλους όσοι απασχολούνται ενεργά για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας». Η προσφορά αυτών των ομάδων στην κοινωνία, τόνισε ότι «είναι ανεκτίμητη, είναι θυσία, και αξίζει κάθε τιμή και ευγνωμοσύνη. Σας χειροκροτούμε, όχι μόνο από τα μπαλκόνια των σπιτιών μας, αλλά κάθε στιγμή από την καρδιά μας. Η σκέψη μας και οι προσευχές μας είναι κοντά σας».

«Ευχαριστώ τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους ερευνητές για τις προσπάθειες τους που καταβάλλουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κλ. Ιερώνυμος, τονίζοντας πως η Εκκλησία προσεύχεται διαρκώς για όλους αυτούς.

«Ένας φόρος τιμής στους ήρωες και σε όλους εκείνους που προσφέρουν χέρι βοηθείας άμεσα ή έμμεσα» είναι ο τίτλος που συνοδεύει το βίντεο που ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το Πατριαρχείο Αντιοχείας, προς τιμήν των γιατρών, νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που δίνουν καθημερινή μάχη ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.

Επίσης, στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής αποφασίστηκε η προσθήκη των εξής αιτήσεων στα «ειρηνικά» της Θείας Λειτουργίας και όλων των Ιερών Ακολουθιών:
«Ὑπὲρ τοῦ ῥυσθῆναι ἡμᾶς ἀπὸ πάσης θλίψεως, ὀργῆς, κινδύνου καὶ ἀνάγκης, καὶ ἀπὸ τοῦ ἀπειλοῦντος ἡμᾶς λοιμοῦ τοῦ κορονοϊοῦ, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν», καί
«Ὑπὲρ τῶν ἀδελφῶν ἡμῶν τῶν κατὰ τῆς νόσου τοῦ κορονοϊοῦ ἀγωνιζομένων, ατρῶν, νοσηλευτῶν καὶ ἐπιστημόνων, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν».

Μας κάνετε περήφανους, μας εμπνέετε.

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη, την εκτίμηση και τις ευχαριστίες του, αλλά και τη στήριξή του στους εργαζόμενους της υγείας, εκφράζει σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Σε αυτούς τους τραγικούς καιρούς, δηλώνω σε όλους τους εργαζόμενους στην υγεία: Στεκόμαστε δίπλα σας, βασιζόμαστε σε εσάς. Μας κάνετε περήφανους, μας εμπνέετε. Σας χρωστάμε πολλά. Σας ευχαριστούμε για το τεράστιο έργο σας, κάθε μέρα, παντού» αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Σημειώνει πως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται φέτος σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για όλους μας και επισημαίνει ότι το σημερινό του μήνυμα απευθύνεται σε όλους τους εργαζομένους στην υγεία: «Στους νοσηλευτές, τις μαίες και τους μαιευτήρες, τους τεχνικούς, το παραϊατρικό προσωπικό, τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς, τους οδηγούς, τους καθαριστές και το διοικητικό προσωπικό και τόσους άλλους, οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν για να είμαστε ασφαλείς».

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟY) προειδοποιεί σήμερα ότι ο πλανήτης χρειάζεται σχεδόν 6 εκατομμύρια επιπλέον επαγγελματίες νοσοκόμες και νοσοκόμους. Σε έκθεσή τους για την επάρκεια της προσφοράς νοσηλευτών και νοσηλευτριών σε παγκόσμιο επίπεδο, η υπηρεσία του ΟΗΕ, η διεθνής εκστρατεία Nursing Now και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσοκόμων (ΔΣΝ) τονίζουν τον κρίσιμο ρόλο των επαγγελματιών νοσοκόμων, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό υγειονομικό προσωπικό.

«Οι νοσοκόμες και οι νοσοκόμοι είναι η σπονδυλική στήλη των συστημάτων υγείας», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΟY, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

«Σήμερα πολλές νοσοκόμες και πολλοί νοσοκόμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο μέτωπο της μάχης εναντίον της ασθένειας COVID-19», θυμίζει.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των επαγγελματιών νοσηλευτριών και νοσηλευτών σήμερα ανέρχεται σε περίπου 28 εκατομμύρια παγκοσμίως. Μεταξύ του 2014 και του 2018, αυξήθηκε κατά 4,7 εκατομμύρια, αλλά «εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα 5,9 εκατομμυρίων νοσοκόμων», με τις πιο κραυγαλέες ελλείψεις να εντοπίζονται στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων