06/09/2022 06/09/2022 Τις φωνές χιλιάδων πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας που ζητούν τη διχοτόμηση της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας αφουγκράζονται πλέον οι Βουλευτές του νομού και με τοποθετήσεις τους λαμβάνουν θέση υπέρ ανοίγοντας τον δρόμο της επίλυσης του αιτήματος. Του Νικόλαου Ζαΐμη  Αν και μέχρι πρότινος οι Βουλευτές δεν είχαν τοποθετηθεί, κυρίως λόγω του ότι δεν ήθελαν να...
06 Σεπτεμβρίου, 2022 - 8:42
Τελευταία ενημέρωση: 06/09/2022 - 12:31

Φωνή λαού…συναίνεση Βουλευτών υπέρ της διχοτόμησης της Ι.Μ. Αιτωλίας

Διαδώστε:
Φωνή λαού…συναίνεση Βουλευτών υπέρ της διχοτόμησης της Ι.Μ. Αιτωλίας

Τις φωνές χιλιάδων πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας που ζητούν τη διχοτόμηση της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας αφουγκράζονται πλέον οι Βουλευτές του νομού και με τοποθετήσεις τους λαμβάνουν θέση υπέρ ανοίγοντας τον δρόμο της επίλυσης του αιτήματος.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Αν και μέχρι πρότινος οι Βουλευτές δεν είχαν τοποθετηθεί, κυρίως λόγω του ότι δεν ήθελαν να δημιουργήσουν εντάσεις στην περιοχή, τα πράγματα δείχνουν ότι αλλάζουν. Πρώτος άνοιξε τον δρόμο ο Σπήλιος Λιβανός ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του υπέρ της διχοτόμησης. Χθες, μετά την κοινοποίηση της επιστολής του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, υπέρ τάχθηκε και επίσημα ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. κ. Μάριος Σαλμάς.

Ο κ. Λιβανός, σε συνέντευξή του στο agrinionews.gr,  επεσήμανε πρόσφατα πως πρόκειται για αμιγώς εκκλησιαστικό θέμα και ότι σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις της ηγεσίας της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Τη θετική μου άποψη ως προς αυτό το θέμα την έχω εκφράσει κατά το πρόσφατο παρελθόν στις πολλαπλές συναντήσεις μου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο, καθώς και με τον σημερινό τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και στον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και προϊστάμενο του Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου, Πατέρα Επιφάνιο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο κ. Σαλμάς με επιστολή του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο αναφέρει ότι σέβεται τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και τάσσεται υπέρ της απόφασης της Εκκλησίας της Ελλάδος η Μητρόπολη να διχοτομηθεί.

Παπαναστασίου: Να ξεκαθαρίσει τη θέση του και ο Καραγκούνης

Μέχρις στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί ο έτερος Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης με τον δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου να τον καλεί μέσα από συνέντευξή του στον ΔΥΤΙΚΑ FM να ξεκαθαρίσει την θέση του για το ζήτημα.

«Έρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της διχοτόμησης της Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας γιατί είναι ένα θέμα της εκκλησίας και δεν θα έπρεπε να αντιδρά κανείς. Μπράβο στον κ. Λιβανό που ξεκαθάρισε τα πράγματα για να ξεκαθαρίσει και ποιος δημιουργεί πρόβλημα. Δεν πρέπει να υπάρξει κανένα θέμα και πρέπει να προχωρήσει η διχοτόμηση της Μητρόπολης. Όμως οι πολιτικοί μας ταγοί και μάλιστα οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού μας πρέπει να έχουν ξεκάθαρη θέση. Όπως γνωρίζω πέρα από τον κ. Λιβανό τη θέση του ξεκαθάρισε και ο κ. Σαλμάς, υπέρ της διχοτόμησης. Πρέπει λοιπόν να την ξεκαθαρίσει και ο κ. Καραγκούνης. Έχω διαμηνύσει στους βουλευτές ότι εδώ δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Να βγούμε και να πούμε την άποψη μας. Το οφείλουμε απέναντι στους δημότες μας, στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η επιστολή στον Πρωθυπουργό, το “πάγωμα” και η αναθέρμανση του ζητήματος

Ο κ. Παπαναστασίου μαζί με τους Δημάρχους Θέρμου, Αμφιλοχίας και Ναυπάκτου με κοινή τους επιστολής το περασμένο Ιούνιο προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη του είχαν εξηγήσει τους λόγους που πρέπει να γίνει η διχοτόμηση. Αν και το ζήτημα είναι καθαρά εκκλησιαστικό οι τοπικοί άρχοντες στις τοποθετήσεις τους τονίζουν ότι εκφράζουν την θέση των πολιτών τους που επιθυμούν τη διχοτόμηση παρά τις αντίθετες φωνές που προέρχονται κυρίως από την πλευρά του Μεσολογγίου που δεν επιθυμεί την διάσπαση της Μητρόπολης.

Σημείο καμπή κρίθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ τον Ιούλιο το οποίο περιελάβαμε άρθρα και για εκκλησιαστικά ζητήματα με κυρίαρχα αυτά για τις οργανικές θέσεις. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν υπήρξε κάποια διάταξη που να προβλέπει τη διχοτόμηση. Πολλοί θεώρησαν ότι το ζήτημα έκλεισε εκεί. Την 14η Ιουλίου. Ωστόσο, τόσο από την πλευρά της Εκκλησίας όσο και της πολιτείας το ζήτημα δεν έκλεισε. Πηγή ανέφερε στο ope.gr ότι “απλά μπήκε στον πάγο”.

Η ώρα για την πλήρωση της κενής θέσης της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας πλησιάζει. Απομένει περίπου ένας μήνας μέχρι την διαδικασία για την εκλογή νέου Μητροπολίτη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο. Οι δηλώσεις των Βουλευτών έρχονται να αναθερμάνουν το θέμα της διχοτόμησης με πολλούς πλέον τοπικούς παράγοντες της Αιτωλοακαρνανίας να θεωρούν ότι μετά την ανοιχτή θέση που λαμβάνουν οι βουλευτές, οι οποίοι έχουν επιρροή στο Μαξίμου, είναι θέμα χρόνου η διχοτόμηση να γίνει πραγματικότητα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων