21/05/2021 21/05/2021 Στις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και την Χαμάς, την ισλαμιστική οργάνωση-παράταξη που έχει τον έλεγχο στην Λωρίδα της Γάζας 11 ημέρες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών. Όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι από το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων την ώρα της...
21 Μαΐου, 2021 - 8:36
Τελευταία ενημέρωση: 21/05/2021 - 17:35

Γάζα: Εισακούστηκαν οι προσευχές – Σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Διαδώστε:
Γάζα: Εισακούστηκαν οι προσευχές – Σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Στις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και την Χαμάς, την ισλαμιστική οργάνωση-παράταξη που έχει τον έλεγχο στην Λωρίδα της Γάζας 11 ημέρες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών.

Όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι από το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων την ώρα της συμφωνίας ακούστηκαν πυρά όπλων από τη Λωρίδα της Γάζας ενώ έπαυσαν να ακούγονται οι σειρήνες της αεράμυνας του Ισραήλ. Ακόμα αρκετοί ήταν οι Παλαιστίνιοι που βγήκαν στους δρόμους και χαιρέτισαν τη “νίκη της αντίστασης επί της κατοχής του Ισραήλ” όπως ανέφεραν τα μεγάφωνα στους δρόμους.

Υπάρχει καχυποψία – Τραγικός ο απολογισμός

Και οι δύο πλευρές έχουν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν πυρά και βομβαρδισμούς εάν η συμφωνία παραβιαστεί από την άλλη πλευρά. Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για να κλειστεί η συμφωνία, ενημέρωσε πως θα αναπτύξει δύο αντιπροσωπείες για να επιτηρούν την εφαρμογή της.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, τη 10η Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα κάνουν λόγο για 232 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, καθώς και πάνω από 1.900 τραυματίες. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, λογαριάζει πως σκότωσε τουλάχιστον 160 παλαιστίνιους μαχητές στον θύλακα.

Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό, ωθώντας κόσμο να τρέχει στα καταφύγια.

Palestinians gather at the site of destroyed houses in the aftermath of Israeli air and artillery strikes as cross-border violence between the Israeli military and Palestinian militants continues, in the northern Gaza Strip May 14, 2021. REUTERS/Mohammed Salem

Εισακούστηκαν οι προσευχές

«Το μεγαλύτερο όπλο για την ειρήνη και τη συνύπαρξη είναι η προσευχή!» αυτό τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Γάζης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Αλέξιος από την καρδιά της σύρραξης στο ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας στην εκπομπή “Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία” και την δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη.

Ζώντας εδώ και 10 μέρες τη νέα έκρηξη βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην «καρδιά» των γεγονότων, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Γάζης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Αλέξιος είναι πεπεισμένος πως το μεγαλύτερο όπλο για την ειρήνευση και την συνύπαρξη των λαών είναι η προσευχή. Ο Σεβασμιώτατος δηλώνει αποφασιστικά πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ποίμνιό του, ενώ επισημαίνει πως κανείς εκ των κληρικών του Πατριαρχείου δεν διανοείται να φύγει από την περιοχή.

Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος βρίσκεται στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, μιλά για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και εξηγεί πως όταν κανείς πλησιάσει το μοναστήρι ζητώντας βοήθεια, οι μοναχοί του την παρέχουν χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να ρωτήσουν σε ποια θρησκεία ανήκει, γιατί αυτό είναι η αγάπη του Χριστού.

Επίσης, μίλησε για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Χριστιανοί στη φτωχότερη γειτονιά της Γάζας, Ζεϊτούν, όπου βρίσκεται η μονή και ο τάφος του Αγίου Πορφυρίου και το κοιμητήριο των ορθοδόξων, εξαιτίας αυτής της σύρραξης και πού προστρέχουν για μεγαλύτερη ασφάλεια.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

Ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στον Pemptousia FM

Την απαισιοδοξία του ότι δεν αναμένεται εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης εντός του προσεχούς διαστήματος μετά τις τελευταίες συνομιλίες του Πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε ο Διπλωματικός Ακόλουθος και Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Aθήνα Μουσταφά Μπατίχι, σε συνέντευξη του στην ραδιοφωνική εκπομπή «Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» του pemptousia.fm και στην Μαρία Γιαχνάκη, την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021.

Παράλληλα, καυτηρίασε, μεταξύ άλλων, τις συστηματικές προσπάθειες του Ισραήλ να αλλοιώσει την ιστορική φυσιογνωμία και τον δημογραφικό χαρακτήρα των Ιεροσολύμων, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το διεθνές δίκαιο. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη μεταφοράς τραυματιών από την Γάζα σε γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα η Ελληνική πλευρά να ανταποκριθεί θετικά στο σχετικό αίτημα που έχει ήδη υποβάλει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης.

Ακούστε την συνέντευξη:

To Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

«Καλωσορίζουμε την επίτευξη εκεχειρίας στο Ισραήλ και την Γάζα, η οποία ευελπιστούμε ότι θα επιτρέψει την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα, χώρα Ευρωπαϊκή και παράλληλα χώρα με παραδοσιακούς δεσμούς με τα κράτη της περιοχής συνεισφέρει ενεργά στην προώθηση των σχέσεων φιλίας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, μέσω των συνεχών διμερών επαφών με όλες τις πλευρές, καθώς και των πολυμερών σχημάτων στα οποία συμμετέχει.

Εκφράζουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Αίγυπτο, με την οποία μας συνδέουν στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας, για τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στην επίτευξη της εκεχειρίας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τον ενημέρωσε ότι, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα συνδράμει την Αίγυπτο με βοήθεια για την περίθαλψη τραυματιών από τη Γάζα».

Ικανοποίηση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε χθες Πέμπτη ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ στη διάρκεια της νύχτας, προσφέρει «αληθινή ευκαιρία» να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν, τόσο οι μεν όσο και οι δε, να ζουν με ασφάλεια και να χαρούν ένα νέο επίπεδο ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας», είπε ο κ. Μπάιντεν στη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει τις διακριτικές αλλά αποφασιστικές διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό», συνέχισε.

«Είμαι πεπεισμένος πως μας παρουσιάζεται αληθινή ευκαιρία να προχωρήσουμε και δεσμεύομαι να εργαστώ ως προς αυτό», ανέφερε ακόμη.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου, περιφερειακής δύναμης που διατηρεί σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τη Χαμάς, την ισλαμιστική παράταξη στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο (σ.σ. της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ) αλ Σίσι και στους ανώτερους αιγύπτιους αξιωματούχους οι οποίοι διαδραμάτισαν απόλυτα κρίσιμο ρόλο» για να συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός, είπε.

Περίπου 90 λεπτά προτού θεωρητικά τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έκαναν ακόμη λόγο για σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ οι σειρήνες της αεράμυνας ηχούσαν για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους πόλεων του νότιου Ισραήλ να πάνε στα καταφύγια εξαιτίας εισερχομένων παλαιστινιακών ρουκετών.

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε στο διάγγελμά του ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει το Ισραήλ να ανεφοδιάσει με πυρομαχικά το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, που έχει αναχαιτίσει μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών ρουκετών.

Έκκληση για ειρήνη στην περιοχή και από τους Ορθόδοξους Προκαθημένους

«Το Πατριαρχείο Ρουμανίας στο ανησυχητικό πλαίσιο της κλιμάκωσης της σοβαρής ένοπλης βίας που συμβαίνει σήμερα στην περιοχή των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και έχουν οδηγήσει στο θάνατο πολλών αμάχων συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, προσεύχεται στο Θεό να τερματιστεί η σύγκρουση και να αποκατασταθεί η ειρήνη στους Αγίους Τόπους» αναφέρει το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Στη συνέχεια αναφέρει ο Μακαριώτατος: «Κάθε παρατεταμένη ένοπλη σύγκρουση, που τροφοδοτείται από μίσος και δυσαρέσκεια, προκαλεί πολλά βάσανα στους αθώους και πολύ βαθιές πληγές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.

Παρόλο που φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτευχθούν, η ειρήνη, ο διάλογος και η συμφιλίωση εξακολουθούν να παραμένουν ο πιο δίκαιος και αξιοπρεπής τρόπος για να ξεπεραστούν οι συγκρούσεις μεταξύ λαών και εθνών».

Και καταλήγει: «Ζητούμε να τερματιστεί η βία και να αποκατασταθεί η διακρατική και θρησκευτική ειρήνη στους Αγίους Τόπους, με την ελπίδα να λάβουν χώρα στο μέλλον ασφαλείς επισκέψεις για όλους τους προσκυνητές που θα επισκεφθούν την Ιερουσαλήμ και τα ιερά προκυνήματα. Προσευχόμαστε στον Θεό να δώσει στους ιθύνοντες τη σοφία των ειρηνευτών, υπερασπιστών της ανθρώπινης ζωής».

Δήλωση σχετικά με τα αιματηρά γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας έκανε ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας καλώντας τους γεωργιανούς να προσευχηθούν στον Θεό για την ειρήνη στην Ιερουσαλήμ και στους Αγίους Τόπους.

«Ο πόλεμος στους Αγίους Τόπους είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τους ντόπιους και ολόκληρη την περιοχή, αλλά πονάει επίσης τις καρδιές εκατομμυρίων άλλων, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, και της Γεωργίας, επειδή η πνευματική μας ζωή ήταν και συνεχίζει να συνδέεται βαθιά με αυτούς», επισημαίνει ο Προκαθήμενος της εν Γεωργία Εκκλησίας.

«Ως εκ τούτου, φυσικά, είμαστε βαθιά λυπημένοι από την τρέχουσα τεταμένη κατάσταση και καλούμε τους ανθρώπους μας, μαζί με τις καθημερινές προσευχές τους, να ζητήσουν από τον Θεό την ειρήνη, τόσο για την Ιερουσαλήμ όσο και για τους Αγίους Τόπους, και για τη Γεωργία και ολόκληρο τον κόσμο. «Είθε ο Θεός της ειρήνης να είναι μαζί σας, Αμήν! «, καταλήγει.

Με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο συναντήθηκε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στα Ιεροσόλυμα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Έλληνας υπουργός, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή από την έναρξη της κρίσης.

Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν και στην ένταση και τις εχθροπραξίες που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι βίαιες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας με παρεμβάσεις του έκανε έκκληση να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση της έντασης και να επικρατήσει η ειρήνη.

Μάλιστα, την Κυριακή των Μυροφόρων, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Ρέμλης, ο Μακαριώτατος κάλεσε εκ νέου τους πιστούς να προσευχηθούν για την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Γάζας καθώς και τον επεισοδίων στη Ράμλα και τη Λύδδα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γραφείο Ρεπορτάζ Ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων