26/03/2022 26/03/2022 Τα μηνύματα και οι πανανθρώπινες αξίες της Εθνικής Παλιγγενεσίας, που μεταφέρει η επέτειος του 1821, εκφράστηκαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη με την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό να συμπορεύονται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον πλανήτη μας. Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια...
26 Μαρτίου, 2022 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2022 - 9:19

Η γαλανόλευκη κυμάτισε σε κάθε γωνιά του πλανήτη: Ελληνισμός και Ορθοδοξία έδωσαν μηνύματα ειρήνης και αγάπης

Διαδώστε:
Η γαλανόλευκη κυμάτισε σε κάθε γωνιά του πλανήτη: Ελληνισμός και Ορθοδοξία έδωσαν μηνύματα ειρήνης και αγάπης

Τα μηνύματα και οι πανανθρώπινες αξίες της Εθνικής Παλιγγενεσίας, που μεταφέρει η επέτειος του 1821, εκφράστηκαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη με την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό να συμπορεύονται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον πλανήτη μας. Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς, η χθεσινή επέτειος της 25ης Μαρτίου τιμήθηκε σε όλον τον κόσμο…

  • της Δέσποινας Σωτηρίου

Ο φετινός εορτασμός έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συμπτίπει με τη χαλάρωση των περιορισμών, μετά από δύο χρόνια πανδημία αλλά και με τον πόλεμο στη γειτονιά μας.

Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που αποδίδεται στη συμβολή των Ελλήνων παντού στον κόσμο είναι και το μήνυμα που απέστειλε ο Αμερικανικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διακήρυξη που υπογράφει για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ο Μπάιντεν, ο οποίος βρέθηκε στην Ευρώπη για να παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μίλησε για τις κοινές αξίες της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της δημοκρατίας, οι οποίες πυροδότησαν την αμερικανική και την ελληνική επανάσταση αντίστοιχα. Και δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην συνεισφορά της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην ανέγερση του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

«Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, έχω δει από πρώτο χέρι το θάρρος και την αποφασιστικότητα της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, και αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν μια ανεκτίμητη πηγή δύναμης για το έθνος μας τον περασμένο χρόνο. Οι Ελληνοαμερικανοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας και των προσπαθειών μας να εμβολιάσουμε τον κόσμο. Και τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς οι Ελληνοαμερικανοί γιόρταζαν περήφανα την ανέγερση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και του Εθνικού Ιερού στο Μανχάταν, 20 χρόνια μετά την καταστροφή της αρχικής εκκλησίας στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ενσάρκωσαν τις κοινές μας αξίες της επιμονής, της ανθεκτικότητας και της ελπίδα για το μέλλον. Καθώς η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στο τι θα φέρουν τα επόμενα 200 χρόνια της συνεργασίας μας, είμαι βέβαιος ότι τα έθνη μας και οι λαοί μας θα αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση μαζί. Αυτή τη μέρα, δεσμευόμαστε εκ νέου για τη σκληρή δουλειά που έχουμε μπροστά μας, για την ενίσχυση των δημοκρατιών μας και για την επιβεβαίωση της ακλόνητης φιλίας μας», σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος στο μήνυμα του.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για τη προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων.

 

Στο Ροντ Άιλαντ

Ο γερουσιαστής Λεωνίδας Π. Ραπτάκης και οι ελληνικές κοινότητες του Ρόουντ Άιλαντ γιόρτασαν για την 25η Μαρτίου στο Κρατικό Μέγαρο του Ρόουντ Άιλαντ την περασμένη Τρίτη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας Στράτος Ευθυμίου και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι οποίοι συναντήθηκαν επίσης κατ’ ιδίαν με τον Κυβερνήτη Dan McKee, την Αντικυβερνήτη Sabina Matos, τον Πρόεδρο της Βουλής του Rhode Island K. Joseph Shekarchi και τον Εκπρόσωπο Joseph McNamara πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου στο Ρόουντ Άιλαντ και έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από τότε που ένας Αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής επισκέφτηκε επίσημα την Πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η εθνική σημαία της Ελλάδας κυμάτιζε σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους της Πολιτειακής Βουλής του Ρόουντ Άιλαντ: την αίθουσα του κυβερνήτη, την αίθουσα της Γερουσίας, την αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων και την κορυφή του κτιρίου της Πολιτειακής Βουλής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, είπε χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε πώς οι Ουκρανοί παλεύουν για τη Δημοκρατία τους, και παρόλο που οι ακτές και τα σύνορά μας είναι ασφαλή, έτσι και εμείς θα πρέπει να προσπαθούμε καθημερινά να προστατεύουμε τις αξίες και τα οφέλη της Δημοκρατίας σε όλους».

Στην εκδήλωση για την Επέτειο του 1821, τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν ο Γερουσιαστής Λου Ραπτάκης και οι κληρικοί των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων του Ρόουντ Άιλαντ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Ρόουντ Άιλαντ, Joseph Shekarchi, ο οποίος τον προσκάλεσε να ομιλήσει στη συνεδρίαση της Βουλής της Τρίτης.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν στο Γραφείο του Κυβερνήτη ο Κυβερνήτης του Ρόουντ Άιλαντ Dan McKee και η Αντικυβερνήτης Σαμπίνα Μάτος, όπου συζήτησαν θέματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία και τις απαντήσεις που δρομολογήθηκαν από την Πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ και την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αντίστοιχα.

 

Στη Νέα Υόρκη

Παρουσία πλήθους κόσμου, με θετική διάθεση και σημαντικά μηνύματα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στην αίθουσα «Χιώτη» του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας.

Δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το Γενικό Προξενείο διεύρυνε το κάλεσμά του, μεταφέροντας τη γιορτή σε έναν πιο ανοικτό και ανακαινισμένο χώρο, με Ελληνες και ομογενείς κάθε ηλικίας και προέλευσης να δίνουν «το παρών».

 

Στην Αυστραλία

Πλήθος πιστών προσήλθε με συγκίνηση στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό, στο προάστιο Ρέντφερν, ο οποίος είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του παρελθόντος έτους, αλλά αποκαταστάθηκε και παραδόθηκε εγκαίρως για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, ο Καθεδρικός Ναός άνοιξε εκ νέου τις θύρες του για να τελεστεί o Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ενώ την κυριώνυμο ημέρα, Παρασκευή 25 Μαρτίου, αποτέλεσε το επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, ενώ τέλεσε και στο τριετές ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο, Μελόης κ. Αιμιλιανό, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου κ. Ειρηναίου Τριάντη, στον οποίο ευχήθηκε η πορεία της ιερωσύνης του «να είναι όλη ένας Ευαγγελισμός». Αναγνωρίζοντας τα πολλά πνευματικά χαρίσματα και τάλαντα που διαθέτει ο νέος Πρεσβύτερος και εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για τη μέχρι τώρα διακονία του στην τοπική Εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος τον προέτρεψε, κατά την τέλεση των ιερατικών του καθηκόντων, να έχει ως πρώτιστη μέριμνα τη μετάδοση της χαράς του ευαγγελισμού στον σύγχρονο κόσμο.

«Οὐκ ἀδυνατήσει παρά τῷ Θεῷ πᾶν ῥῆμα». Τα λόγια του Αρχαγγέλου Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία, υπενθυμίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, με αφορμή τη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου.

Στο μήνυμά του, ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει ότι τόσο η Υπεραγία Θεοτόκος, όσο και οι υπόδουλοι Έλληνες το 1821, ενήργησαν έχοντας βαθιά πίστη ότι «τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον Θεό», με αποτέλεσμα, στη μεν πρώτη περίπτωση, να απελευθερωθεί ο άνθρωπος από τα δεσμά της αμαρτίας, στη δε δεύτερη, να αποτιναχθεί η σκλαβιά και να επιτευχθεί η Παλιγγενεσία του Ελληνικού Γένους.

«Η πίστη και η ελπίδα μας στον Θεό είναι τα πολυτιμότερα εφόδια, τα οποία διαθέτουμε ενώπιον κάθε προκλήσεως που φανερώνεται στη ζωή μας, ενώπιον κάθε δοκιμασίας που καλούμαστε να ξεπεράσουμε», υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος και προτρέπει πατρικά: «Ανοίξτε τις θύρες της καρδιάς σας και αφήστε να κατακλυστεί από αυτή τη ζωογόνο πηγή δύναμης και ελευθερίας».

 

Στο Λονδίνο

Στο πανηγυρίζων Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λονδίνου χοροστάτησε στον Εσπερινό και προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του στο ακατάληπτο μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού και στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία των ανθρώπων, ευχόμενος στο εκκλησίασμα καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα την Κυριακή Β΄ Νηστειών ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας λειτούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Λονδίνου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη η Δοξολογία της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, παρουσία του Υπάτου Αρμοστού της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, Εξοχωτάτου κ. Ανδρέα Κακούρη, καθώς και του Εξοχωτάτου Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αγγλία, κ. Ιωάννου Ραπτάκη, ο οποίος και εξεφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου.

 

Στην Αλεξάνδρεια

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα η Αλεξάνδρεια γιόρτασε και φέτος τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στην Θ. Λειτουργία παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Σιόκας, ο Α΄Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδηςο Πλοίαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κ. Κωνσταντίνος Βαρουξής, Σύνδεσμος του Ελληνικού με το Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό, η κα Λιλίκα Θλιβίτη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α’» και του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας. Παρόντες και οι μαθητές των σχολείων, όπως και οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί, οι οποίοι κρατώντας τις σημαίες, έδειξαν πως οι νέοι της Παροικίας τιμούν την ιστορία τους.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία και στη συνέχεια ο Μακαριώτατος απηύθυνε στους παρευρισκόμενους μήνυμα αγάπης και ελπίδας και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά. Στη συνέχεια εψάλη ο Εθνικός Ύμνος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο, που βρίσκεται στον αυλόγηρο του Ι.Ν. Ευαγγελισμού, από τους κ.κ. Κοσιώνη και Σιόκα.

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου είχε προηγηθεί ο εορτασμός και η παρέλαση στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια της Αλεξάνδρειας, τα οποία τίμησαν με κάθε λαμπρότητα την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων