11/02/2023 12/02/2023 Η τραγωδία που αφήνει πίσω του το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία και τη Συρία, με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τους αναρίθμητους αστέγους, τα χιλιάδες ορφανά και πολλές οικογένειες ξεκληρισμένες, δεν έχει τέλος. Οι ιστορίες μέσα από τα συντρίμμια αποτελούν γροθιά στο στομάχι, φέρνουν δάκρυα στα μάτια και ανείπωτο πόνο: και είναι κι...
11 Φεβρουαρίου, 2023 - 16:59
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2023 - 11:50

Η Ορθοδοξία στο πλευρό των σεισμοπαθών σε Συρία και Τουρκία – Οι «Έλληνες που ήρθαν μέρα» και σώζουν ζωές

Διαδώστε:
Η Ορθοδοξία στο πλευρό των σεισμοπαθών σε Συρία και Τουρκία – Οι «Έλληνες που ήρθαν μέρα» και σώζουν ζωές

Η τραγωδία που αφήνει πίσω του το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία και τη Συρία, με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τους αναρίθμητους αστέγους, τα χιλιάδες ορφανά και πολλές οικογένειες ξεκληρισμένες, δεν έχει τέλος. Οι ιστορίες μέσα από τα συντρίμμια αποτελούν γροθιά στο στομάχι, φέρνουν δάκρυα στα μάτια και ανείπωτο πόνο: και είναι κι εκείνες οι στιγμές που ελπίδα αχνοφέγγει μέσα από τα ερείπια.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Ο ελληνισμός έχει μια δυναμική παρουσία στην περιοχή. Οι διασώστες μας πρωταγωνιστούν στα χαλάσματα και η ευγνωμοσύνη ξεχειλίζει για αυτούς που «ήρθαν μέρα» για να σώσουν ζωές.


Αυτή η σκληρή δοκιμασία για τις περιοχές αυτες ανέδειξε για μία ακόμα τα γρήγορα αντανακλαστικά της Εκκλησίας της Ελλάδος, των κατά τόπους Μητροπόλεων αλλά και της Ορθοδοξίας εν γένει σε όλον τον κόσμο.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Δευτέρα και την Τρίτη, 7 και 8 Φεβρουαρίου, αποφάσισε – μεταξύ άλλων – τη συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας.
Καλεί επίσης σε συστράτευση όλους τους Χριστιανούς Ορθόδοξους της χώρας να ενισχύσουν τους δοκιμαζόμενους λαούς, όπως είχε γίνει και το 1999.
Κατά τη συνεδρίαση η ΔΙΣ όρισε τα σημεία συγκέντρωσης του ανθρωπιστικού υλικού τα οποία είναι οι κατά τόπους Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η συγκέντρωση του ανθρωπιστικού υλικού θα γίνει από την αύριο Κυριακή 12 έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023.
Μετά την λήξη της παραπάνω χρονικής προθεσμίας (19 Φεβρουαρίου 2023) το αν­θρω­πι­στικό υ­λικό, θα προ­ω­θη­θεί στην Φι­λαν­θρω­πική Ορ­γά­νωση της Ι­ε­ράς Αρ­χι­ε­πι­σκο­πής Α­θη­νών «Α­πο­στολή», προ­κει­μένου στη συνέχεια, διά των υ­πη­ρε­σιών του Υπουρ­γείου Ε­ξω­τε­ρι­κών, να α­πο­στα­λεί στις πλη­γεί­σες πε­ρι­ο­χές τόσο της Τουρ­κίας, όσο και της Συ­ρίας.

(Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης)

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος του εξέφρασε και προφορικώς τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο Μακαριώτατος δήλωσε προς τον Παναγιώτατο την αμέριστη συμπαράσταση της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους δοκιμαζόμενους από τον σεισμό κατοίκους των πληγεισών περιοχών και την προθυμία της Ιεραρχίας, του ιερού κλήρου και του πιστού λαού της να συμβάλλουν στην ανακούφισή τους.

(Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης)

 

Μήνυμα αλληλεγγύης

Ο Παναγιώτατος μάλιστα, με δήλωσή του στην ΕΡΤ έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία: «Θα βοηθήσουμε τους Χριστιανούς και όχι μόνο, παρακαλώ όλο τον ελληνικό λαό να προσευχηθεί».
«Είναι μία μεγάλη καταστροφή. Περισσότερο τραγική από εκείνη που ζήσαμε το 1999. Το Πατριαρχείο μας συμπάσχει φυσικά με τους ανθρώπους που έχασαν προσφιλή τους πρόσωπα, με τους τραυματίες για την αποκατάσταση της υγείας των οποίων ευχόμεθα και προσευχόμεθα», δήλωσε ο Παναγιώτατος.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι επικοινώνησε «με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν οι Ορθόδοξοι της περιοχής της Αντιοχείας. Είμαστε σε επικοινωνία και θα συμπράξουμε για να βοηθήσουμε τους εκεί Χριστιανούς και όχι μόνον. Έστειλα και γράμμα στον Μακαριώτατο για να εκφράσω τη συμπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικοινώνησε ακόμη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εκφράζοντας τη συμπάθεια, την συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ομογένειας, η οποία ζει στην πόλη. Ελπίζω ότι θα έχουμε από τις επαρχίες του Θρόνου στο εξωτερικό, κάποια υλική βοήθεια για να την στείλουμε σε αυτές τις περιοχές για τις πρώτες άμεσες ανάγκες».
Τόνισε μάλιστα ότι «παρακολουθούμε την προθυμία με την οποία και η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού έσπευσαν να βοηθήσουν την Τουρκία σε αυτή την δύσκολη, πολύ δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίζει και ελπίζω ότι όλος ο κόσμος, βοηθώντας, θα συμβάλει στην υπέρβαση της τραγικότητας αυτής της στιγμής και θα αποκατασταθεί η τάξις».
«Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το Πατριαρχείο Αντιόχειας και με τις τοπικές αρχές», σημείωσε ο Παναγιώτατος ενώ έκανε έκκληση «στον ελληνικό λαό να προσευχηθεί για την δύσκολη αυτή στιγμή πολλών πολλών χιλιάδων συνανθρώπων μας».

 

Ταμείο αρωγής

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε το Τουρκικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερωθεί από τον Πρόξενο, Ρεϊχάν Ουσγκούρ.
Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια προς τον τούρκο διπλωμάτη για την απώλεια των χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών που χάθηκαν ενώ υπέγραψε και το βιβλίο συλλυπητηρίων. Παράλληλα, ενημερώθηκε για τις ενέργειες των σωστικών συνεργείων που υπερβάλουν εαυτών για να ανασύρουν από τα συντρίμμια των σπιτιών ανθρώπινες ζωές.


Όπως ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής η Ιερά Αρχιεπισκοπή έχει δημιουργήσει Ταμείο Αρωγής για τον Σεισμό στο οποίο θα συγκεντρωθούν χρήματα τα οποία θα παρασχεθούν προς ανακούφιση όσων έχουν πληγεί σε Τουρκία και Συρία.

 

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας

Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής που μέχρι στιγμής αφήνει πίσω της χιλιάδες θύματα η Εκκλησία της Αντιόχειας εξέφρασε την άμεση στήριξη της καθώς με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Προκαθημένου Της κ.κ. Ιωάννου έχει συσταθεί ομάδα εθελοντών αποτελούμενη από διάφορες ειδικότητες προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στις επαρχίες της Χάμα, Λατάκια και Χαλεπίου που επλήγησαν περισσότερο από τον φονικό σεισμό.
Η απάντηση στο αρχικό κάλεσμα για συγκέντρωση πρώτων ειδών ανάγκης είναι συγκινητική αναφέρει το Πατριαρχείο Αντιοχείας καθώς ήδη έχουν συγκεντρωθεί τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα ανακουφίσουν προσωρινά όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους και τα σπίτια τους από τον σεισμό.
Και η βοήθεια αυτή δεν έχει τέλος.

(Φωτογραφίες: Πατριαρχείο Αντιοχείας)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων