29/03/2023 29/03/2023 Η Ιερουσαλήμ αποτελεί το επίκεντρο την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα για χιλιάδες χριστιανούς. Τα τελευταία χρόνια με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις αρχές του Ισραήλ εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία, είχαν περιορίσει την κινητικότητα στους Αγίους Τόπους. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Τα πράγματα έχουν αλλάξει με χιλιάδες προσκυνητές πλέον να επισκέπτονται τα εδάφη όπου...
29 Μαρτίου, 2023 - 8:25
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2023 - 8:34

Ισραήλ: Ζητούνται εγγυήσεις από τις αρχές να μην επιβληθούν περιορισμοί στους Χριστιανούς για το Πάσχα

Διαδώστε:
Ισραήλ: Ζητούνται εγγυήσεις από τις αρχές να μην επιβληθούν περιορισμοί στους Χριστιανούς για το Πάσχα

Η Ιερουσαλήμ αποτελεί το επίκεντρο την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα για χιλιάδες χριστιανούς. Τα τελευταία χρόνια με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις αρχές του Ισραήλ εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία, είχαν περιορίσει την κινητικότητα στους Αγίους Τόπους.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Τα πράγματα έχουν αλλάξει με χιλιάδες προσκυνητές πλέον να επισκέπτονται τα εδάφη όπου γεννήθηκε, περπάτησε, δίδαξε, υπέστη τα Πάθη και αναστήθηκε ο Χριστός.

Η κυβερνητική αλλαγή στο Ισραήλ δεν επέφερε και την ηρεμία στην πολυτάραχη αυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς καθημερινές είναι οι διαδηλώσεις στους δρόμους με τις οποίες οι πολίτες προβάλουν την αντίδρασή τους στις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα της χώρας.
Την ίδια ώρα που οι διαδηλώσεις εντείνονται και λιγότερο από είκοσι ημέρες για τον εορτασμό του Ορθόδοξου Πάσχα, οι επιθέσεις στα Πανάγια Προσκυνήματα από ακραίους εβραίους που ανήκουν σε ριζοσπαστικές ομάδες δεν έχουν τέλος.

Διαδηλωτές στους δρόμους του Ισραήλ 

Πρόσφατο παράδειγμα η επίθεση, την ώρα της Θείας Λειτουργία μάλιστα, στο θεομητορικό μνήμα της Παναγίας στη Γεσθημανή. Οι επιθέσεις, οι οποίες έχουν καταδικαστεί τόσο από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όσο και από την Ελληνική Πολιτεία, προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας.

Δείτε επίσης: Επίθεση ακραίων την ώρα της Θείας Λειτουργίας στο Θεομητορικό μνήμα στη Γεσθημανή – Καταγγελία από το Πατριαρχείο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο δράστης της επίθεσης στο θεομητορικό μνήμα 

Ζητούν εγγυήσεις από τις αρχές

Ήδη έχουν καταφτάσει στις αρμόδιες αρχές επιστολές οι οποίες ζητούν εγγυήσεις για την ομαλή τέλεση των ακολουθιών χωρίς να τεθούν εμπόδια για τους προσκυνητές.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών είναι μεταξύ αυτών των θεσμών που έχουν στείλει επιστολές προς την κυβέρνηση του Ισραήλ. «Ελπίζουμε ότι μαζί, μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις προσευχές μας για να διασφαλιστεί η ελευθερία της λατρείας σε μία χώρα που προάγει τις αξίες της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αξιοπρέπειας για όλους», αναφέρεται στην επιστολή.

Να αποφευχθούν φαινόμενα όπως το 2022

Στην ίδια επιστολή σημειώνεται η περσινή ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν το Μεγάλο Σάββατο στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως για να παρακολουθήσουν την τελετή του Αγίου Φωτός.

Η αστυνομία είχε επιβάλει αριθμητικό περιορισμό ενώ είχαν καταγγελθεί και περιστατικά βίας από τις αρχές. Στους αριθμούς αυτούς είχε αντιδράσει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κάνοντας λόγο για μία άδικη ενέργεια χωρίς να έχει υπάρξει ενημέρωση. «Η βία και οι περιορισμοί του 2022 από την ισραηλινή αστυνομία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο», αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Υπενθυμίζεται ότι η ισραηλινή αστυνομία είχε σφραγίσει τη χριστιανική συνοικία στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ εμποδίζοντας την πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν εναδρώσει τουλάχιστον 15 σημεία ελέγχου σε ακτίνα 500 μέτρων ενώ είχε επιβληθεί αριθμητικός περιορισμός για τα άτομα που θα εισέρχονταν στον Πανάγιο Τάφο.

Να μην επιβληθούν σημεία ελέγχου

«Ελπίζουμε ότι η παρέμβασή σας θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Χριστιανών –ανεξαρτήτως δόγματος– να συμμετέχουν ελεύθερα θρησκευτικές ακολουθίες στην Ιερουσαλήμ και ότι οι Χριστιανοί από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην πόλη. Η Κυριακή των Βαΐων για τους Λατίνους θα είναι στις 2 Απριλίου 2023 και το Μεγάλο Σάββατο θα είναι στις 15 Απριλίου 2023. Σας προτρέπουμε να ζητήσετε από την κυβέρνηση του Ισραήλ να μην επιβάλει σημεία ελέγχου, και η αστυνομία να απέχει από τη χρήση βίας κατά χριστιανών πιστών και κληρικών. Επιπλέον, τα δικαιώματα των μουσουλμάνων πρέπει να γίνονται σεβαστά όσον αφορά την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην Ιερουσαλήμ κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού», καταλήγει η επιστολή.

Η Ελλάδα στο πλευρό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Στο λευρό του Παλαίφατου Πατριαρχείου βρίσκεται η Ελλάδα καθώς, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος στην Ιερουσαλήμ, κ. Ευάγγελος Βλιώρας, η προάσπιση του θεσμού του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, των δικαίων και των δικαιωμάτων του, όπως και του Εθιμικού Προσκυνηματικού Καθεστώτος, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα καταδικάζει το ογκούμενο κύμα βίας εναντίον χριστιανικών τόπων λατρείας στα Ιεροσόλυμα

Ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος στην Ιερουσαλήμ 

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι σταθερό σημείο αναφοράς για τον απανταχού Ελληνισμό, κάτι που τονίστηκε κατά την συνάντηση που είχαν πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Γρίβας, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό και εκκλησιαστικά θέματα, Ανδρέα Κατσανιώτη.

Δείτε αναλυτικότερα: Με τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα συναντήθηκε ο Ανδρέας Κατσανιώτης

Φωτογραφία αρχείου

Κεντρική φωτογραφία: Albin Hillert/WCC

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων