22/04/2022 22/04/2022 Του Νικόλαου Ζαΐμη  Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με την Ιεραρχία και όλα σχετικά με την άφιξη του Αγίου Φωτός στην Αθήνα έχουν γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία τόνισε σήμερα το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος σήμερα στις 5 το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Ιερουσαλήμ ως επικεφαλής...
22 Απριλίου, 2022 - 8:53

Κατσανιώτης: Καμία αντιπαράθεση με την Ιεραρχία για το Άγιο Φως

Διαδώστε:
Κατσανιώτης: Καμία αντιπαράθεση με την Ιεραρχία για το Άγιο Φως

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με την Ιεραρχία και όλα σχετικά με την άφιξη του Αγίου Φωτός στην Αθήνα έχουν γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία τόνισε σήμερα το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος σήμερα στις 5 το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Ιερουσαλήμ ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα μεταφέρει το Άγιο Φως στην Αθήνα.

“Στόχος μας να πάμε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων”

Μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη όπου χθες παρέστη στην τελετή καθαγιασμού του Αγίου Μύρου, ο κ. Κατσανιώτης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους φέτος τροποποιήθηκε το πρόγραμμα και η αποστολή, στην οποία θα βρίσκονται και βουλευτές ως εκπρόσωποι κομμάτων, αναμένεται να αναχωρήσει. Ο λόγος είναι ότι το Ισραήλ επιβάλλει κατά την άφιξη στη χώρα όλοι να υποβάλλονται σε pcr τα αποτελέσματα του οποίου χρειάζονται μια χρονική διάρκεια για να γνωστοποιηθούν. Συνεπώς ο λόγος που γίνεται η αναχώρηση σήμερα είναι για την εξοικονόμηση χρόνου επεσήμανε ο κ. Κατσανιώτης. “Στόχος μας ήταν να πάμε στο Πατριαρχείο και στην τελετή του Αγίου Φωτός” ανέφερε τονίζοντας ότι από την πλευρά του Ισραήλ έγινε πρόταση το Άγιο Φως να τους δοθεί στο αεροδρόμιο, όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά καθώς επιθυμία όλων ήταν να μεταβούν κανονικά στο Πατριαρχείο και στη συνέχεια στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Στην αποστολή που θα μεταβεί στο Ισραήλ θα είναι και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Γρίβας.

Αναφορικά με την άφιξη του Αγίου Φωτός στην Αθήνα ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε ότι αναμένεται περίπου στις 6 το απόγευμα.

Καμία αντιπαράθεση με την Ιεραρχία

Τέλος κλήθηκε να σχολιάσει και τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες για αντιπαράθεση με την Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά με το ζήτημα της εκπροσωπήσεως της στην αποστολή. Ο κ. Κατσανιώτης σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία αντιπαράθεση και όλα όσα θα γίνουν σχετικά με την υποδοχή του Αγίου Φωτός στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, έχουν γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα είχε γράψει το ope.gr.

Με Επιστολή της η Ιερά Σύνοδος έκανε γνωστό στο Υπουργείο Εξωτερικών ότι δε μπορεί να στείλει εκπρόσωπο για να συμμετάσχει στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός, αφού οι Αρχιερείς την ημέρα αυτή τελούν την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου. Μάλιστα Ιεράρχες μιλώντας στο ope.gr δηλώνουν πως αντιλαμβάνονται την κατάσταση και την αυστηρότητα των μέτρων που ισχύουν στο Ισραήλ εξαιτίας της πανδημίας, αλλά δε θα μπορούσαν να αφήσουν το ποίμνιό τους μία τόσο σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον επιχώριο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει οριστεί εκπρόσωπος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος. Η υποδοχή δεν θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, αλλά θα υπάρξει σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών ειδικό τελετουργικό απόδοσης τιμών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πότε αναμένεται να φτάσει το Άγιο Φως στην Αθήνα

Πώς θα γίνει η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Κύπρο

Η Εκκλησία Κρήτης για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός το Μ. Σάββατο

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απορρίπτει τους περιορισμούς της Αστυνομίας για την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων