14/03/2020 14/03/2020 Τριάντα οκτώ νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Όπως ανέφερε τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 228, ενώ συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Την ίδια ώρα όλος ο Ορθόδοξος κόσμος ενώνει τις προσευχές του απέναντι...
14 Μαρτίου, 2020 - 19:31
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2020 - 21:37

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Να ενώσουμε τις προσευχές μας καλεί η Ορθόδοξη Εκκλησία – Ψυχραιμία συστήνει το υπ. Υγείας – Έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ τη Δευτέρα

Διαδώστε:
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Να ενώσουμε τις προσευχές μας καλεί η Ορθόδοξη Εκκλησία – Ψυχραιμία συστήνει το υπ. Υγείας – Έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ τη Δευτέρα

Τριάντα οκτώ νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Όπως ανέφερε τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 228, ενώ συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Την ίδια ώρα όλος ο Ορθόδοξος κόσμος ενώνει τις προσευχές του απέναντι στον κορωνοϊό που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Μία από τις τελευταίες εξελίξεις είναι ότι συνέρχεται εκτάκτως το απόγευμα τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 163ης Συνοδικής Περιόδου, προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα υγείας σχετιζόμενα με τις τελευταίες εξελίξεις της επιδημίας του νέου κορωνοϊού (Covid-19). Στην τακτική της συνεδρίαση για το μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τάχθηκε πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγιείας, ενώ επιβεβαίωσε την απόφασή της για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Ιερών Ναών και την τέλεση σε αυτούς των ιερών ακολουθιών.

Αύριο μάλιστα, πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας σε όλους τους Ιερούς Ναούς της χώρας θα διαβαστεί η ειδική δέηση της Εκκλησίας για τον κορωνοϊό.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου για τον κορωνοϊό

«Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν «παρουσιολόγιο» στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης», τόνισε, μεταξύ άλλων, και αποκλειστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το θέμα εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Τι γίνεται στις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου

“Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι΄αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών”, ανέφερε η ανακοίνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ στην ίδια ανακοίνωση θεωρεί αυτονόητο, ότι: “η πίστη στο Θεό, ως υπέρβαση και όχι ως κατάργηση της ανθρώπινης λογικής, καθώς και η προσευχή ενισχύουν τον πνευματικό αγώνα του Χριστιανού. Ως εκ τούτου, η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως προτρέπει τα ανά τον κόσμον πνευματικά της παιδιά να εντείνουν τις προσευχές τους ώστε με την ενίσχυση και τον φωτισμό του Θεού να ξεπερασθεί και αυτή η σύγχρονη δοκιμασία”.

Ωστόσο, λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση του Βελγίου η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου με ανακοίνωση της ανέφερε πως “αναστέλλονται όλες οι Ιερές Ακολουθίες και τούτο από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 13ης Μαρτίου 2020 μέχρι και της 3ης Απριλίου 2020. Οι εξελίξεις θα συνεχίσουν να αξιολογούνται καθημερινά”. «Στις ημέρες αυτής της δοκιμασίας για όλη την ανθρωπότητα, καθήκον όλων μας ως χριστιανών είναι να χρησιμοποιήσουμε τον καλύτερο σύμμαχο, την προσευχή στον Άγιο Θεό μας», τονίζει και προς το ποίμνιο της Ολλανδίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την αναστολή όλων των Ιερών Ακολουθιών μέχρι και την 31η Μαρτίου. Στόχος είναι, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση,  τα μέτρα που έλαβε η Ολλανδική Κυβέρνηση κατά την Συνεδρίαση της της Πέμπτης 12 Μαρτίου να βοηθήσουν ώστε αφορούν την να σταματήσει η διάδοση της πανδημίας.

Και η Ιερά Μητρόπολη Ελβετίας με ανακοίνωση της αναστέλλει τις Ιερές Ακολουθίες λόγω της ανησυχητικής εξελίξεως της επιδημίας του κορωναϊού στην Ελβετία, τονίζοντας ότι η εξέλιξη της καταστάσεως θα αξιολογείται καθημερινά. Τέλος, καλεί όλους να προσευχηθούν στον Κύριο Ιησού Χριστό για την απαλλαγεί από την υγειονομική κρίση.

Στην Κορέα, ανακοίνωση που βρίσκεται αναρτημένη στην είσοδο όλων των ορθόδοξων ναών ζητεί από το ποίμνιο να τηρεί ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής κατά τον εκκλησιασμό ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

«Ας είναι ο καθένας από εμάς προσεκτικός στην προσωπική του υγιεινή πρώτα και μετά ας ζητήσουμε από τον Θεό να μας προστατεύσει από αυτό το κακό», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση η Ιερά Μητρόπολη Κορέας. Σε συνεργασία με τις αρχές οι ναοί απολυμαίνονται συχνά.

Σε προσευχή απέναντι στη «λαίλαπα» του κορονοϊού κάλεσε τους πιστούς και ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για το κλείσιμο των ναών στην επισκοπή του. Αναλυτικότερα αναφέρει: «Λόγω της ανησυχητικής εξελίξεως της πανδημίας του Κορονοϊού (Covid-19) στον κόσμο και στην χώρα μας και μετά από τις τελευταίες δηλώσεις της Κυβερνήσεως, η Ιερά Μητρόπολις Γαλλίας με μεγάλη λύπη προτρέπει όπως όλοι οι Ιεροί Ναοί παραμείνουν κλειστοί από σήμερα το βράδυ (σ.σ. χθες) και μέχρι νεωτέρας. Η Ιερά Μητρόπολις Γαλλίας καλεί όλους τους πιστούς να προσευχηθούν προς τον Θεό για την εξάλειψη αυτής της φοβεράς πανδημίας, ώστε να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού».

Με νέο Εγκύκλιο Σημείωμα, που εξέδωσε την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας ενημερώνει τους πιστούς για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για να συμβάλει στην προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται στην Αυστρία, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αυστριακής Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως. Αναβάλλονται μέχρι το Πάσχα τα μυστήρια του Γάμου και των Βαφτίσεων ενώ οι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως θα είναι διαθέσιμοι για προσφορά ποιμαντικών υπηρεσιών κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης είναι κάποια από τα επιπλέον μέτρα. Ακόμα οι Ναοί θα είναι ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή όλη την ημέρα.

Η ανακοίνωση της Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε χθες, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, προκειμένου να αποφασίσει τη λήψη έκτακτων μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Μεταξύ των αποφάσεων της η Εκκλησία της Κρήτης τονίζει «την υποχρέωση όλων για συμμόρφωση προς τους κανόνες υγιεινής και τις εντολές των αρμοδίων Οργάνων του Κράτους, σύμφωνα και με την Ανακοίνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας αναφέρει πως: «Η Θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Η προσέλευση στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας γίνεται εκούσια από τους πιστούς, με εφόδιο και προϋπόθεση την αληθινή και σταθερή πίστη», ενώ για τις Ιερές Ακολουθίες τονίζει πως: «θα τελούνται κανονικά στους Ιερούς Ναούς, με την προτροπή και ισχυρή σύσταση, ιδιαίτερα προς τους ηλικιωμένους ανθρώπους και σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να παραμένουν στα σπίτια τους και να μην προσέρχονται στους Ιερούς Ναούς, ώστε να αποφύγουν το συγχρωτισμό με άλλους ανθρώπους».

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Αντιδράσεις για την αναστολή των Ιερών Ακολουθιών

«Συμφωνούμε με τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά διαφωνούμε με την αναστολή των Ιερών Ακολουθιών», τόνισε, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τζιχινάου και Μητροπολίτης Βεσσαραβίας κ. Πέτρος.

Χθες, η Έκτακτη Επιτροπή Δημόσιας Υγείας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας αποφάσισε την αναστολή όλων των θρησκευτικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των Ιερών Ακολουθιών της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Θεωρούμε για τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης πως θα έπρεπε να είχαμε ερωτηθεί για τη λήψη μια τέτοιας απόφασης», επισημαίνει, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο Σεβασμιώτατος, ενώ αναφέρει πως ύστερα από τη λήψη αυτής της απόφασης πολλοί ήταν οι πιστοί που αντέδρασαν σε αυτό το μέτρο, καθώς το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι το επίκεντρο της ζωής των πιστών.

Την ίδια ώρα, τόσο το Πατριαρχείο Ρουμανίας όσο και η Αρχιεπισκοπή Τζιχινάου έχουν δώσει οδηγίες προς τους κληρικούς να ενημερώνουν το ποίμνιο ώστε να τηρεί τα μέτρα υγιεινής που έχουν ληφθεί.

Αναστολή των Ιερών Ακολουθιών και στην Εκκλησία της Αλβανίας

Μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε η Εκκλησία της Αλβανίας «με αίσθημα ευθύνης και αγάπης για το ποίμνιο, και με την εκτίμηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις υγειονομικές αρχές της χώρας».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας συστήνει στους πιστούς να αποφεύγουν αγκαλιές, φιλιά και οποιαδήποτε φυσική επαφή μεταξύ τους και με αντικείμενα που ενδέχεται να έχουν προσεγγίσει κι άλλοι.

Αναστέλλονται έως τις 3 Απριλίου 2020, όλες τις καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και οι πιστοί ενθαρρύνονται προσεύχονται στα σπίτια τους ή να τις παρακολουθούν από το ραδιόφωνο ή το διαδίκτυο.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα συσσίτια της Εκκλησίας, τα γεύματα θα συσκευαστούν και δεν καταναλώνονται στα κέντρα σίτισης αλλά κατ’ οίκον.

Όλες οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές κατά τη διάρκεια της ημέρας για προσωπική προσευχή.

Το Μυστήριο της Εξομολόγησης θα συνεχιστεί, αλλά συστήνεται να διατηρείται απόσταση σύμφωνα με τις οδηγίες για την προστασία από τη μόλυνση.

Μόνο η Θεία Λειτουργία της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις εκκλησίες. «Πιστεύουμε ότι η αγία κοινωνία είναι πηγή ζωής και θεραπείας. Συμβουλεύουμε τους ηλικιωμένους , τα παιδιά παιδιά, καθώς και εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να αποφύγουν την είσοδο στην εκκλησία και να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία στο ραδιόφωνο «Ανάσταση».

«Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η λήψη αυτών των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη αυτού του ιού, καθώς και η αυστηρή εφαρμογή τους, είναι μια έκφραση αγάπης και ευθύνης για τον γείτονά μας, όπως μας διατάζει ο Θεός. Στις δύσκολες αυτές ημέρες, είναι σημαντικό να αποφύγουμε τον πανικό και να αυξήσουμε την προσωπική και οικογενειακή εμπιστοσύνη και προσευχή στον Θεό με την πεποίθηση ότι ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων