19/12/2020 19/12/2020 Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού να βρίσκεται σε έξαρση τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα πλησιάζει η ημέρα της εορτής της Γεννήσεως του Χριστού. Νέα μέτρα ανακοινώνονται καθημερινά σε πολλές περιοχές του κόσμου, είτε τοπικά είτε σε ολόκληρη τη χώρα. Στη χώρα μας με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου...
19 Δεκεμβρίου, 2020 - 9:14
Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2020 - 9:11

Κορωνοϊός: Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας σε Ελλάδα και Ευρώπη – Κλειστές οι Εκκλησίες στην Κοζάνη

Διαδώστε:
Κορωνοϊός: Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας σε Ελλάδα και Ευρώπη – Κλειστές οι Εκκλησίες στην Κοζάνη

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού να βρίσκεται σε έξαρση τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα πλησιάζει η ημέρα της εορτής της Γεννήσεως του Χριστού. Νέα μέτρα ανακοινώνονται καθημερινά σε πολλές περιοχές του κόσμου, είτε τοπικά είτε σε ολόκληρη τη χώρα. Στη χώρα μας με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 ανακοινώθηκε ότι οι πιστοί ανήμερα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων θα μπορούν να εκκλησιαστούν με περιορισμούς, ενώ οι Εκκλησίες θα παραμένουν ανοιχτές για ατομική προσευχή.

Συγκεκριμένα, μετά από συνεχείς επαφές της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της κυβέρνησης, αποφασίστηκε ότι ο Εκκλησιασμός θα γίνει μόνο ανήμερα των εορτών με την παρουσία ενός πιστού ανά 15 τ.μ. με μέγιστο τους 25 πιστούς ενώ στους Μητροπολιτικούς Ναούς το ανώτατο όριο των πιστών θα είναι 50. . Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιερές Μητροπόλεις ανακοινώνουν πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών με διπλούς Εκκλησιασμούς ώστε να μπορέσουν οι πιστοί την ημέρα των Χριστουγέννων να πάνε στις Εκκλησίες και να προσευχηθούν.

Στη συνέχεια λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού σε ορισμένες περιοχές της χώρας ανακοινώθηκαν νέα μέτρα με χαρακτήρα τοπικού Lockdown.

Στη Δυτική Αττική, στους δήμους Ασπροπύργου, Μάνδρας και Ελευσίνας ισχύει από την Παρασκευή το πρωί και για 7 ημέρες αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα καθώς και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών. Τα μέτρα έχουν ισχύ μέχρι το πρωί των Χριστουγέννων όπου και θα επαναξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Εχθές τα ίδια μέτρα ανακοινώθηκαν για την Κοζάνη με την αναστολή να ισχύει και την ημέρα των Χριστουγέννων, έτσι οι πιστοί δεν θα μπορούν να εκκλησιαστούν αλλά ούτε να προσεγγίσουν τις Εκκλησίες της πόλης για ατομική προσευχή. 

Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο υγείας.

Μεταξύ των μέτρων ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή πάσης φύσεως Εκκλησιαστικών Τελετών με εξαίρεση τις Εξόδιες Ακολουθίες ενώ τόνισε ότι απαγορεύεται η προσέλευση σε ναούς ακόμη και για προσωπική λατρεία.

Συνεπώς τα μέτρα αυτά ισχύουν για τις Ιερές Μητροπόλεις Σερβίων και Κοζάνης και Σισανίου και Σιατίστης με την προθεσμία να λήγει την επομένη ημέρα των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 26 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως, αν ισχύσουν τα μέτρα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας τους, ανήμερα των Χριστουγέννων οι Θείες Λειτουργίες, όπου έχει επιτραπεί η παρουσία πιστών στους ναούς ( 25 το μέγιστο σε ενοριακούς και 50 σε Μητροπολιτικούς), θα τελεστούν στο νομό Κοζάνης κεκλεισμένων των θυρών.

Στην Κύπρο αποφασίστηκε οι Εκκλησίες να παραμείνουν κλειστές μέχρι το τέλος του χρόνου, γεγονός που ξεσήκωσε τους πιστούς και τους Αρχιερείς της Μεγαλονήσου που χαρακτηρίζουν αυστηρά τα νέα μέτρα.

Διαβάστε: 

Κλειστές από σήμερα οι εκκλησίες στην Κύπρο

Κύπρος: Θλίψη και οργή για τις κλειστές εκκλησίες

Στην Αυστρία σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε την πραγματοποίηση των γιορτών των Χριστουγέννων ενώ σημείωσε ότι στις 24 και 25 Δεκεμβρίου θα ισχύσουν οι χαλαρώσεις που είχαν ανακοινωθεί ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, ο καγκελάριος προειδοποίησε πως οι συναντήσεις θα πρέπει να κρατηθούν στο κατώτερο δυνατό επίπεδο συμμετοχής προσώπων, ενώ από τις 26 του μήνα τα μέτρα θα σκληρύνουν εκ νέου.

Στην Ελβετία επιτρέπεται η Λειτουργική ζωή από τις 13 Δεκεμβρίου στις Εκκλησίες με πολύ αυστηρά μέτρα. Συγκεκριμένα θα εισέρχονται στους Ιερούς Ναούς μέχρι 50 άτομα ενώ θα πρέπει να έχει γίνει υποχρεωτικά τηλεφωνική προεγγραφή. Ακόμα δεν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης εντός των ναών και δεν επιτρέπεται να ασπάζονται οι πιστοί της Εικόνες ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό.

Στο Βέλγιο αναμένονται ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα αφού υπάρχουν διαβουλεύσεις με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου να αναφέρει σε σχετική του Εγκύκλιο ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου “προέτεινε την δυνατότητα συγκεντρώσεως στους χώρους λατρείας 15 ατόμων το πολύ. Αυτή η προσέγγιση από 4 μέχρι 15 άτομα προσφέρει στους πιστούς μας την ευκαιρία να παραστούν σε μία Θεία Λειτουργία κατά την περίοδο των Εορτών των Χριστουγέννων, να επισκεφθούν μία εκκλησία για ατομική προσευχή και να ανάψουν ένα κεράκι. Η μικρή αυτή επέκταση που επιτρέπεται, προσφέρει την δυνατότητα προσέλευσης στην εκκλησία κυρίως με την οικογένεια. Προσκαλούμε με το παρόν όλους τους ιερείς να έχουν τις εκκλησίες τους ανοιχτές κατά το δυνατόν και να εξασφαλίσουν θερμή υποδοχή στους πιστούς μας. Οι ιερείς θα πρέπει να γνωρίσουν στους ενορίτες τους να εγγράφονται εκ των προτέρων σε κατάλογο παρόντων και να διασφαλίσουν ότι σε κάθε Θεία Λειτουργία θα παρίστανται διαφορετικά άτομα, ώστε να έχουν την δυνατότητα όσο το δυνατόν περισσότεροι να παρακολουθήσουν μία Θεία Λειτουργία στην περίοδο αυτή”.

Η Ολλανδία έχει εισέλθει σε αυστηρό Lockdown 5 εβδομάδων.  «Η Ολλανδία θα κλείσει για πέντε εβδομάδες», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, από την έδρα της κυβέρνησης στη Χάγη, μπροστά στην οποία είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές.

Φωνές και σφυρίγματα ακούγονταν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος. «Κατανοούμε τη σοβαρότητα των αποφάσεών μας, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απλή γρίπη, όπως πιστεύουν οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω μας», σχολίασε ο ίδιος, σε αυστηρό ύφος, αναφερόμενος στους διαδηλωτές.

Ο Ρούτε συνέστησε στους Ολλανδούς πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να υποδέχονται το πολύ δύο πρόσωπα την ημέρα, προσθέτοντας πως τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 19 Ιανουαρίου.

Μια εξαίρεση προβλέπεται για τρεις ημέρες γύρω στα Χριστούγεννα, όταν θα επιτρέπονται τρεις ενήλικες επισκέπτες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων