21/10/2019 21/10/2019 Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Βιβλιοθήκη «Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’» στα Οινόφυτα η επίσημη παρουσίαση του νέου προπτυχιακού εξ αποστάσεως προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη» από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το καινοτόμο προπτυχιακό πρόγραμμα, καλύπτει το νευραλγικό γνωστικό...
21 Οκτωβρίου, 2019 - 17:50
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2019 - 18:27

Με επιτυχία η παρουσίαση του προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη»

Διαδώστε:
Με επιτυχία η παρουσίαση του προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη»

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Βιβλιοθήκη «Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’» στα Οινόφυτα η επίσημη παρουσίαση του νέου προπτυχιακού εξ αποστάσεως προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη» από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το καινοτόμο προπτυχιακό πρόγραμμα, καλύπτει το νευραλγικό γνωστικό αντικείμενο της Ανατολικής Εκκλησιαστικής Μουσικής στο τρίπτυχο της ιστορίας, θεωρίας και πράξης.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην σύλληψη της ιδέας να δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος χώρος της Βιβλιοθήκης τονίζοντας πως «αυτό το έργο δεν απέβλεπε να φτάσει στην σημερινή ημέρα, αλλά να δώσει στα παιδιά, που ήθελαν κάτι καλύτερο, μία στέγη».

Τόνισε επίσης, ότι κατά το παρελθόν σε μία επίσκεψή του σε ένα παλαιοπωλείο ανακάλυψε πεταμένα κάποια βιβλία και ένα πτυχίο ενός παλιού, αλλά γνωστού πολιτικού από την Βοιωτία και όταν ρώτησε τον παλαιοπώλη πώς τα απέκτησε εκείνος του απάντησε ότι οι απόγονοι του πολιτικού που τα είχαν κληρονομήσει ήθελαν να τα πετάξουν.

Τότε, ο Αρχιεπίσκοπος αγόρασε αυτά τα αντικείμενα κι αμέσως του ήρθε η σκέψη να δημιουργήσει έναν χώρο στην γενέτειρά του, ώστε όσα βιβλία απέκτησε ο ίδιος να φυλαχθούν εκεί και για τις επόμενες γενιές.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ο Αρχιεπίσκοπος μοιράστηκε ένα ακόμη βίωμα από την προσωπική του ζωή. Υπογράμμισε, ότι κατά την περίοδο που ήταν στην Γερμανία και τον έστελναν σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος να λειτουργήσει αναρωτιόταν με θλίψη αν εκεί θα υπάρχει ψάλτης. Ευχήθηκε, λοιπόν, η συνεργασία αυτή για το εξ αποστάσεως προπτυχιακό πρόγραμμα να έχει ανταπόκριση σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι «βρίσκομαι εδώ για να αποδώσω αυτά που αναλογούν στον Αρχιεπίσκοπο» και εξέφρασε την συγκίνησή του για όσα άκουσε από τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ μιλώντας για το εν λόγω πρόγραμμα υπογράμμισε ότι «η Βυζαντινή μουσική είναι μέρος του Βυζαντινού πολιτισμού, είναι ένα λαμπρό πετράδι και ταυτόχρονα κομμάτι του δικού μας πολιτισμού, αλλά και του ευρωπαϊκού».

Στη συνέχεια εξήρε την πρωτοβουλία αυτή και συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο και όλους τους συντελεστές του προγράμματος. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, ο Πρύτανης κ. Κώστας Γουλιαμός, ο οποίος παρουσίασε το ακαδημαϊκό πρόγραμμα, ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Φίλιας, ο οποίος παρουσίασε την ακαδημαϊκή υφή του προγράμματος και ο κ. Δημοσθένης Φιστούρης, ο οποίος παρουσίασε την Βυζαντινή – Ψαλτική υφή του προγράμματος.

Ο συντονιστής του ακαδημαϊκού προγράμματος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης παρουσίασε το πρόγραμμα τονίζοντας πως «το πλαίσιο των μουσικών σπουδών του Προγράμματος οδηγεί στην ακαδημαϊκή πιστοποίηση των ψαλτικών μαθημάτων θεωρητικής και πρακτικής μεθοδολογίας και απευθύνεται σε έναν ευρύτατο χώρο επιστημονικών ενδιαφερόντων. Παράλληλα, καλύπτει ένα σημαντικό κενό στις τρέχουσες εκπαιδευτικές ανάγκες στο χώρο της Ψαλτικής.

Η πρωτοτυπία του Ακαδημαϊκού Προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου βασίζεται κυρίως στη διδασκαλία της ζώσας προφορικής παράδοσης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και από διακεκριμένους Οφφικιάλιους Πρωτοψάλτες που αποτελούν τον βασικό κορμό του διδακτικού δυναμικού, το οποίο συνδιαμορφώνεται από εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς καθηγητές και με την επιστημονική συνδρομή μελών ΔΕΠ των μουσικολογικών και θεολογικών ειδικοτήτων. Η διαφοροποίησή του από τα όποια διεθνή πανεπιστημιακά προγράμματα «Βυζαντινής Μουσικολογίας» και η ένταξη ενός μεγάλου αριθμού εξειδικευμένων μουσικών, αλλά και θεολογικών μαθημάτων, καθιστούν το συγκεκριμένο εγχείρημα ως ένα σημαντικό διεθνές πρωτοποριακό Πρόγραμμα».

Ο π. Θεολόγος συμπλήρωσε, ακόμη, ότι «το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μαθήματα παιδαγωγικού περιεχομένου, γεγονός που θα συμβάλλει στην παιδαγωγική επάρκειά του». Κατόπιν, ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε τον ΠτΔ, τον Αρχιεπίσκοπο, τους συνεργάτες του προγράμματος, τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος για την στήριξή τους, τα μέλη του Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους και ανέφερε ότι Διδάσκοντες και σύμβουλοι είναι οι: Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ Ιωήλ, Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, Φ. Γιαννακάκης, Γ.Χατζηχρόνογλου, Φ. Κετσετζής, π. Σπυρίδων Αντωνίου, Γεωργία Πετρούδη, Γεώργιος Φίλιας, Δημήτριος Μπαλαγεώργος, Αννα Κόλτσιου, Μαρία Αλεξάνδρου, Ιωάννης Λιάκος, Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Δρ. Δημοσθένης Φιστουρής, Δρ Ιωάννης Αρβανίτης, Δρ. Ποθινή Βαϊούλη, Νικόλαος Γκουράρος, Γεώργιος Δεμελής, Ελένη Σπυράκη, Γεώργιος Ξουλόγης, Αρχιμ Ειρηναίος Νάκος, Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης, Παρασκευή Κωστίκα. Βοηθούν ψαλτικά το πρόγραμμα ο άρχοντας του οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Σταμάτιος Κίσσας και ο Πρωτοψάλτης κ. Χάρης Συμεωνίδης. Στην παρουσίαση παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Βασιλόπουλος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, ο υφ. Δημοσίας Τάξης κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Ηλίας Μπούρμας, οι Βουλευτές κ. Ανδρέας Κουτσούμπας και κ. Γεώργιος Μουλκιώτης, ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας, ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης, πρόεδρος ένωσης Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας κ. Κουδούνης και το Διοικητικό Προσωπικό της Μητροπόλεως Φθιώτιδος κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Φθιώτιδος.

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων