06/03/2023 06/03/2023 Με τις προσευχές στραμμένες στα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη που έχει συγκλονίσει τη χώρα μας εορτάστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο χθες, Κυριακή 5 Μαρτίου, η μεγάλη εορτή του θριάμβου της Ορθοδοξίας, δηλαδή η ανάμνηση της αναστήλωσης των ιερών εικόνων που τιμάται την Α’ Κυριακή των Νηστειών. Την ώρα που σε κλίμα οδύνης τελέστηκε...
06 Μαρτίου, 2023 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2023 - 10:19

Με τη σκέψη και την προσευχή στις ψυχές των Τεμπών η Ορθοδοξία

Διαδώστε:
Με τη σκέψη και την προσευχή στις ψυχές των Τεμπών η Ορθοδοξία

Με τις προσευχές στραμμένες στα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη που έχει συγκλονίσει τη χώρα μας εορτάστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο χθες, Κυριακή 5 Μαρτίου, η μεγάλη εορτή του θριάμβου της Ορθοδοξίας, δηλαδή η ανάμνηση της αναστήλωσης των ιερών εικόνων που τιμάται την Α’ Κυριακή των Νηστειών.

Την ώρα που σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία ορισμένων συνανθρώπων μας που ετελειώθησαν κατ’ αυτό τον τρόπο, με την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο να παραμένει παγωμένη από το γεγονός, στο Φανάρι, την Αλεξάνδρεια, τα Τίρανα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Αμερική και όπου υπάρχει Ελληνισμός και Ορθοδοξία, η Εκκλησία προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων.

Συγκίνηση επικράτησε στο σύνολο των ναών της χώρας καθώς με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση. Στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών την μεγάλη εορτή του θριάμβου της Ορθοδοξίας επισκίασε τοπ εθνικό δράμα με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο να τονίζει ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, Υπουργών, αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού ότι φέτος η Μεγάλη Παρασκευή ήρθε νωρίτερα.

Επιμνημόσυνη δέηση αναπέμφθηκε και στους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Κρήτης κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Δέηση στο Φανάρι για τα θύματα

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας τιμήθηκε στο Φανάρι με την τέλεση Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου ο οποίος πραγματοποιεί ειρηνική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικός Δένδιας.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, καθώς και για τα θύματα των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Νίκο Δένδια

Προσευχή για τις ψυχές στην Αλεξάνδρεια

Στην Αλεξάνδρεια μετά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελιμσού όπου συλλειτούργησαν ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος με τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο, ακολουθήσε το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των κεκοιμημένων Πρόεδρων, μελών και ευεργετών της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του επισυμβάντος προσφάτως στην Ελλάδα τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, καθώς και η λιτάνευση των ιερών εικόνων εντός του παμμεγέθους και περικαλλούς Καθεδρικού Ναού.

Διαβάστε επίσης: Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: “Τη Μεγάλη Παρασκευή, φέτος, τη ζούμε νωρίτερα”

“Τη Μεγάλη Παρασκευή, φέτος, τη ζούμε νωρίτερα. Και όλοι μας (σαν την Παναγία που ως μάνα θρήνησε τον Χριστό) θρηνούμε γι’ αυτά τα παιδιά μας” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά το Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της πολυαιμάκτου τραγωδίας των Τεμπών που τελέσθηκε χθες το πρωί -μετά την Συνοδική Θεία Λειτουργία- στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών – Εθνικό μνημόσυνο για τα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη (ΦΩΤΟ)

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε, ακόμη, ότι “Ο θάνατος πάντα είναι αφύσικος, αποτρόπαιος, απεχθής. Πόσω μάλλον, όταν χάνονται νέοι άνθρωποι, που είναι περισσότερο ταυτισμένοι με τη ζωή. Τότε χάνουμε κι εμείς την ελπίδα μας. Γιατί φαίνεται να κόβεται η συνέχεια της ζωής. Και να νικά ο θάνατος. Αλλά αυτό είναι ακόμη πιο αποτρόπαιο. Γιατί, αν βυθιστούμε στην απελπισία, θα καταντήσουμε ζωντανοί-νεκροί. Δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο.

Δείτε επίσης:

Όλη η Ελλάδα μία προσευχή για τα θύματα της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Κυριακή Ορθοδοξίας: Βίντεο από τη Δέηση στη Μητρόπολη Αθηνών για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Ζούμε μία σκληρή εθνική συμφορά” (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεσίστιες οι σημαίες στην Εκκλησία της Αλβανίας

Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη έχει επισκιάσει, όπως ολόκληρο τον κόσμο, και την γειτονική Αλβανία στην οποία χθες οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες καθώς σε ένδειξη τιμής στη μνήμη των θυμάτων στην χώρα είχε κηρυχθεί εθνικό πένθος η Κυριακή 5η Μαρτίου 2023.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος από τα Τίρανα χαρακτήρισε ευγενική και σοφή την κίνηση της Αλβανικής κυβέρνησης να κηρύξει την σημερινή ημέρα εθνικό πένθος στη χώρα, τονίζοντα ότι και στους ναούς οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες με την Εκκλησία να συμμετέχει σε αυτό το ευρύτερο πένθος.

Διαβάστε επίσης: Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: “Μετέχουμε σήμερα στο ευρύτερο πένθος” – Μεσίστιες οι σημαίες στους ναούς της Αλβανίας

Με ανάρτησή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Αλβανίας για την κίνηση. «Ένα θερμό ευχαριστώ στην κυβέρνηση της Αλβανίας, τα κρατικά και δημόσια ιδρύματα και τις διπλωματικές της αποστολές που τίμησαν τα θύματα της τραγικής σύγκρουσης του τρένου στα Τέμπη κατεβάζοντας τις σημαίες τους μεσίστιες, αυτή την ημέρα πένθους».

«Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων από την Αλβανία», προσθέτει.

Στο Μπέρμιγχαμ

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάστηκε πανηγυρικά στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου Μπέρμιγχαμ. Μετά τη λιτάνευση των ιερών εικόνων ετελέσθη μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ευεργετών του Καθεδρικού, των θυμάτων του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ελλάδα και του φονικού σεισμού στην Συρία και την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης: Κυριακή της Ορθοδοξίας και λιτάνευση Ιερών Εικόνων στο Μπέρμιγχαμ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων