24/03/2020 24/03/2020 Διαφορετικά απ’ ότι έχουμε συνηθίσει αναμένεται να τιμηθεί η διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου στους Ναούς και τις πόλεις της Ελλάδος αύριο.  Η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού και η Δοξολογία για την Παλιγγενεσία του 1821 θα πραγματοποιηθεί σε άδειους ναούς, λόγω της απαγόρευσης συναθροίσεων των πιστών στους χώρους λατρείας, ως μέτρο πρόληψης για τον περιορισμό...
24 Μαρτίου, 2020 - 17:54
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2020 - 22:18

Μηνύματα ομοψυχίας σε περίοδο πανδημίας για τη διπλή εορτή Ορθοδοξίας και Ελληνισμού – Χαρμόσυνα θα σημάνουν οι καμπάνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Διαδώστε:
Μηνύματα ομοψυχίας σε περίοδο πανδημίας για τη διπλή εορτή Ορθοδοξίας και Ελληνισμού – Χαρμόσυνα θα σημάνουν οι καμπάνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Διαφορετικά απ’ ότι έχουμε συνηθίσει αναμένεται να τιμηθεί η διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου στους Ναούς και τις πόλεις της Ελλάδος αύριο. 

Η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού και η Δοξολογία για την Παλιγγενεσία του 1821 θα πραγματοποιηθεί σε άδειους ναούς, λόγω της απαγόρευσης συναθροίσεων των πιστών στους χώρους λατρείας, ως μέτρο πρόληψης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του θανατηφόρου κορωνοϊού που έχει πλήξει και τη χώρα μας.

Αυτό το μέτρο έχει ως συνέπεια να ματαιωθούν και οι κατά τόπους μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου θα καταθέσει στεφάνι. Αναμένεται να παραστεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ενώ έχουν κληθεί οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θα είναι η πρώτη φορά που η 25η Μαρτίου εορτάζεται υπό τέτοιες συνθήκες.

Στο μήνυμά της για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η φετινή επέτειος βρίσκει την χώρα μας αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη απειλή που έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας: την πανδημία του κορονοϊού και σημειώνει ότι για να θωρακίσουμε το «εμείς» και να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια, καλούμαστε να παραμερίσουμε το «εγώ», καθώς και προσωρινά ατομικές μας ελευθερίες, για να προασπίσουμε το υπέρτατο συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας.

Το μήνυμα της Εκκλησίας της Ελλάδος

«Σήμερα η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα ολόκληρη αντιμετωπίζει την πανδημία του κορωνοϊού. Στους ιερούς ναούς μας προς αποφυγή των συναθροίσεων και της μεταδόσεως της νόσου, δεν τελούνται τα Ιερά και Ζωηφόρα Μυστήρια» αναφέρει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενόψει της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά στην ιστορική σημασία και τα διδάγματα της επετείου, αλλά και στις εκδηλώσεις που προετοιμάζονται για το επόμενο έτος με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από το 1821 και καταλήγει: «Η ενότητά μας αποκτά τη χάρη των αγίων Νεομαρτύρων μέσα από τη θαυματουργό πίστη μας και την προσευχή μας, την μελέτη του ευαγγελίου την υπομονή και την αγάπη μας. Οι Ορθόδοξοι Έλληνες στεκόμαστε όρθιοι με υπευθυνότητα, έχοντας την ελπίδα μας στον Θεό. Όπως τα γένος μας άντεξε στην καταπίεση της μακράς δουλείας με πίστη και προσευχή, και ανέστη, έτσι και σήμερα θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο για την υγεία μας με σταθερή την πίστη μας, ευαγγελιζόμενοι το φως της Αναστάσεως του Κυρίου μας.
Το 1821 μας εμπνέει . Ως ανεξάντλητη πηγή και πρόσκληση εγρηγόρσεως. Έχουμε χρέος ποτέ μην λησμονούμε».

Ιεράρχες για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Με Εγκυκλίους και παρεμβάσεις τους, Ιεράρχες απέστειλαν τα μηνύματα τους για την μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της έναρξης της Εθνικής Παλιγγενεσίας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Σε τοποθέτηση του ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος προτρέπει να μη λησμονήσουμε λόγω των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουμε τους αγωνιστές που θυσιάστηακν για την ελευθερία μας.

“Η μεγάλη ημέρα και εορτή της 25ης Μαρτίου ιδού ευρίσκεται επί θύραις. Ο εορτασμός, λόγω των επικρατουσών ειδικών συνθηκών δεν θα είναι «λαμπρός«, όπως τις προηγούμενες φορές. Δεν θα γίνουν «επίσημες» Δοξολογίες, δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις, δεν θα εκφωνηθούν πανηγυρικοί λόγοι. Αυτός ο ξεχωριστός εορτασμός πρέπει να μας φέρει ψυχικά πιο κοντά σε εκείνους οι οποίοι κατά την διάρκεια της φρικτής τουρκικής σκλαβιάς, υπέφεραν, βασανίστηκαν, θανατώθηκαν και γενικώς με ηρωικό φρόνημα αγωνίστηκαν υπέρ της αγίας ημών Ορθοδόξου πίστεως και της γλυκυτάτης Πατρίδος μας. Πιστεύομεν ότι ουδείς Έλληνας θα αφήση την λήθη να καλύψη τα γεγονότα, τις πράξεις τις ηρωικές, τα κατορθώματα ηρώων και μαρτύρων κληρικών και λαικών, ανδρών και γυναικών, μικρών και μεγάλων για την πίστη, για την ελευθερία και την ανθρώπινη τιμή και αξιοπρέπεια. Στις ψυχές πρέπει να ξυπνήσουν και πάλι οι μνήμες που παραλάβαμε από τους πατέρες μας και να φωτίση λαμπρότερη η δάδα της ιεράς παρακαταθήκης”, αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Στον ιδιαίτερο εορτασμό της αυριανής ημέρα αναφέρθηκε στο μήνυμά του και ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. 

“Έχουμε χρέος να θυμηθούμε τους ηρωικούς προγόνους μας και να τους εκφράσουμε την ευγνω­μοσύνη μας. Ας τους τιμήσουμε βα­ζοντας στα σπίτια μας και στα μπαλκόνια μας την ελληνική ση­μαία και γεμίζοντας τις πόλεις και τα χωριά μας με το εθνικό μας σύμβολο. Ας θυμηθούμε τους ήρωές μας ιδιαιτέρως τις δύσκολες αυτές ημέρες για την πατρίδα μας, ημέρες κατά τις οποίες ο εξ ανατολών εχθρός μας επινοεί νέους τρόπους και νέες προκλήσεις, τις οποίες δεν μπορούμε ούτε να αγνοήσουμε ούτε να υποβαθμίσουμε”, αναφέρει.

Εγκύκλιο μήνυμα για την 25η Μαρτίου εξέδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται στους θυσιαστικούς αγώνες του Γένους για την ελευθερία.

«Αυτή την Γαλανόλευκη, ψηλά στον ιστό της καρδιάς μας, οφείλουμε να κρατήσουμε κι εμείς στη Σκανδιναυΐα, μαθαίνοντας, διατηρώντας και διδάσκοντας τη γλώσσα, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας, ζώντας αντάξια της ιστορίας μας. Μόνον έτσι, ο αγώνας των αγωνιστών του ’21 δεν θα αποδειχθεί φρούδα και μάταιη προσπάθεια, αλλά πραγματική θυσία, με ζώντες καρπούς, όλους εμάς, την Ελλάδα εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων» καταλήγει ο Σεβασμιώτατος.

Χαρμόσυνα θα σημάνουν οι καμπάνες

Όλες οι καμπάνες θα χτυπήσουν πανηγυρικά αύριο, έπειτα από εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου προς όλους τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής. Παρά τις δυσκολίες που περνά η πατρίδα με το θανατηφόρο κορονοϊό, το χαρμόσυνο μήνυμα θα ηχήσει στις καρδιές όλων.

Αναλυτικότερα το εν λόγω μήνυμα αναφέρει, «ΣEBAΣTOI ΠATEPEΣ, KATOΠIN ΠPOΦOPIKHΣ ENTOΛHΣ TOY MAKAPIΩTATOY ΠATPOΣ KAI APXIEΠIΣKOΠOY HMΩN, ΠAPAKAΛEIΣΘE AYPIO, EOPTH TOY EYAΓΓEΛIΣMOY THΣ YΠEPAΓIAΣ ΘEOTOKOY, ΣTIΣ 11 TO ΠPΩI, NA ΣHMANETE ΠANHΓYPIKΩΣ TOYΣ KΩΔΩNEΣ TΩN I. NAΩN OΠOY YΠHPETEITE. H KYPIA ΘEOTOKOΣ EIΘE NA ΔIAΦYΛATTEI ΠANTAΣ HMAΣ EN YΓEIA EIΣ ETH ΠOΛΛA!».

Κατόπιν αποφάσεως του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, η Ιερά Μητρόπολη ενημέρωσε τον ευλαβή λαό της Θεσσαλονίκης, ότι αύριο, Τετάρτη 25η Μαρτίου 2020, ημέρα εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, τιμής και μνήμης της Ελληνικής Επαναστάσεως, θα σημάνουν χαρμόσυνα και πανηγυρικά, ακριβώς στις 10.00 π.μ. και για δύο λεπτά συνεχώς, οι καμπάνες των ιερών Ναών και των ιερών Μονών της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Η κωδονοκρουσία αυτή πραγματοποιείται αφενός μεν, για να δηλώσει την παρουσία της Εκκλησίας και την εγρήγορσή της, αφετέρου δε με σκοπό την ανύψωση του ηθικού και την ανάταση του φρονήματος των Ορθοδόξων Ελλήνων, ενόψει της δοκιμασίας που διερχόμεθα, καθώς και την απόδοση οφειλόμενου χρέους προς τους αγωνιστές της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821.

Με εντολή του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, αύριο Τετάρτη 25 Μαρτίου, εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, κατά την οποία το Έθνος εορτάζει την Παλιγγενεσία και την επανάκτηση της Ελευθερίας του, στις 11.00 π.μ., θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών και Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Η συμβολική αυτή ενέργεια θα πραγματοποιηθεί για την ηθική ενίσχυση του λαού μας, κατά την περίοδο της ισχυρής δοκιμασίας που η πατρίδα και η ανθρωπότητα υφίσταται, αλλά και για την απόδοση τιμής στους Αγωνιστές του 1821, τους Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, που με τον αγώνα και την θυσία τους, έκτισαν εκ του μηδενός την σύγχρονη Ελλάδα και το περήφανο Έθνος μας. Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος καλεί τον λαό μας να γεμίσει τις αυλές και τα μπαλκόνια των κατοικιών με την Ελληνική Σημαία για την ανύψωση του φρονήματος όλων και την ενίσχυση όλων εκείνων που δοκιμάζονται από την μάστιγα της ασθένειας, αλλά και των Ιατρών και Νοσηλευτών μας, που αναλώνονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή του «πολέμου».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, «με την βεβαιότητα ότι με την Χάριν του Θεού θα ξεπεράσουμε πάντα πειρασμόν και πάσαν δυσκολίαν», κάλεσε τους Ιερείς:

1. Κατά την ερχομένη διπλή Εορτή της 25ης Μαρτίου, του Ευαγγελισμού και της επετείου της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, την Τετάρτη ώρα 7.30΄ π.μ. να σημάνουν τις καμπάνες των ενοριακών Ιερών Ναών, για να υπενθυμίσουν σε όλους την ώρα της προσευχής από το σπίτι, αλλά και τον εορταστικό χαρακτήρα της ημέρας, τιμώντας τους προπάτορες αγωνιστές της Πατρίδος μας.

2. Να τελέσουν ιδιωτικώς την Δέηση ή την Ακολουθία του Αγιασμού, αναγιγνώσκοντες την ειδική ευχή (ποιήμα Μητροπολίτου Εδέσσης ΙΩΗΛ) διαφυλάξεως των συνανθρώπων από τον κορωνοϊόν και προστασίας των ασθενούντων εκ της λοιμικής νόσου.

Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, την Τετάρτη 25 Μαρτίου, ημέρα της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού και Προστασίας του Γένους μας και της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας της Πατρίδος μας, όταν ο πανηγυρίζων Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σημάνει χαρμόσυνα τις καμπάνες του για την έναρξη της ευχαριστηρίου Δοξολογίας, ταυτόχρονα θα σημάνουν όλα τα καμπαναριά των Ναών και των Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως, για να σαλπίσει το χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο μήνυμα της Εορτής του Ευαγγελισμού στον πιστό λαό της Φθιώτιδος, ο οποίος δοκιμάζεται τούτες τις δύσκολες ώρες μαζί με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό αλλά και σύμπασα την οικουμένη.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών προσκαλεί όλους τους αδελφούς, σε κάθε σημείο της Φθιώτιδος, να υψώσουν τις ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια και τις αυλές των σπιτιών τους και να προσευχηθούν με ευγνωμοσύνη υπέρ αιωνίου μνήμης και αναπαύσεως για όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που θυσιάστηκαν για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία.

Μήνυμα συμπαράστασης και για τον Έβρο 

Θέλοντας να τονώσει το αίσθημα της εθνικής ομοψυχίας, δεδομένου ότι η πατρίδα μας δίνει δύσκολους αγώνες τόσο στο μέτωπο της έξαρσης του κορωνοϊού όσο και της μαζικής, οργανωμένης και ασύμμετρης απειλής στο Βόρειο Έβρο με τους χιλιάδες μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην ελληνική επικράτεια, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, καλεί κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα να υψώσει σε μπαλκόνια και παράθυρα την ελληνική σημαία, που αποτελεί το σύμβολο των αγώνων του Έθνους μας.

“Στο μέτωπο των Καστανιών, τα παιδιά μας, πιστά στο καθήκον, υπερασπίζονται και διαφυλάσσουν με κάθε τρόπο τα εθνικά μας σύνορα, αποτρέποντας καθημερινές απόπειρες μαζικής εισβολής μεταναστών που χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικά πιόνια από την Τουρκία. Επειδή οι ημέρες που ζούμε δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας, προτρέπω να υψώσουμε από σήμερα παντού -σε κάθε μπαλκόνι και παράθυρο- την ελληνική σημαία σε ένδειξη ομοψυχίας. Με τον τρόπο αυτόν τιμούμε όσους δίνουν καθημερινά τον δύσκολο αγώνα και στα δυο μέτωπα, ενώ παράλληλα τιμούμε την εθνική παλιγγενεσία και φυσικά τους ήρωες και τους μάρτυρες του 1821 που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος”, αναφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Φέτος, το εθνικό χρέος μάς καλεί να επιδείξουμε πνεύμα ατομικής ευθύνης»

«Το 1821 οι Έλληνες έπαυσαν να περιμένουν την απελευθέρωσή τους από τους ξένους»

«Υψώστε παντού την Ελληνική σημαία σε ένδειξη ομοψυχίας»

Μένουμε Σπίτι – Σηκώνουμε τη σημαία ψηλά

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ: Υψώνουμε τη Σημαία Ψηλά!

Εθνική υπερηφάνεια στη Δερβιτσάνη παρά τον κορωνοϊό

Ι.Μ. Δημητριάδος: Ψηλά οι σημαίες – Ηχούν οι καμπάνες

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων