29/05/2022 29/05/2022 29 Μαΐου 1453: Μια μέρα ιδιαίτερη. Μια μέρα χαρακτηριστική. Μια μέρα γεμάτη απο εικόνες που γεννούν σκέψεις και συναισθήματα. Μια μέρα που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της μέσα στον χωροχρόνο της ιστορίας. 569 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και ο πολιτικός κόσμος με μηνύματά του, θυμάται, υπενθυμίζει και τιμά τη μνήμη μιας μέρας, μιας...
29 Μαΐου, 2022 - 12:32
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2022 - 16:50

Μηνύματα για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Διαδώστε:
Μηνύματα για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

29 Μαΐου 1453: Μια μέρα ιδιαίτερη. Μια μέρα χαρακτηριστική. Μια μέρα γεμάτη απο εικόνες που γεννούν σκέψεις και συναισθήματα. Μια μέρα που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της μέσα στον χωροχρόνο της ιστορίας.
569 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και ο πολιτικός κόσμος με μηνύματά του, θυμάται, υπενθυμίζει και τιμά τη μνήμη μιας μέρας, μιας εποχής που ο Ελληνισμός δεν ξεχνάει.

«Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη. Σήμερα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, όπως και ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης, θλίβει κάθε άνθρωπο που σέβεται την ιστορία», αναφέρει σε μήνυμά του στο twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος.

Ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρει: «Με την #Άλωση της #Πόλης πριν από 569 έτη, «η #Ρωμανία πάρθεν». Η μνήμη μένει ζωντανή κι ανανοηματοδοτεί τις αποφάσεις μας, όποτε το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Άκαυτη βάτος η μνήμη και η αίσθηση του καθήκοντος υπηρετώντας αξίες και αρχές όπως η #Ελλάδα, η #Ελευθερία, η #Δημοκρατία, η σωστή πλευρά της Ιστορίας ως πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες κι όχι σαν επιτήδιοι ουδέτεροι. Έτσι «ανθεί και φέρει κι άλλο».


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Mιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ανάρτησή του στο twitter τονίζει: Εάλω η Πόλις, όχι όμως η Πίστη και η Ψυχή μας.
Η μνήμη του υπερασπιστή της πρωτεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που στέφθηκε στον Μυστρά, είναι πιο ζωντανή από ποτέ.
Η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας είναι προσβλητική για την ιστορία της και ασυγχώρητη.

Στη σημερινή επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται με αναρτήσεις του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Η άλωση της Κωνσταντινούπολης δεν είναι τέλος, γιατί ο βυζαντινός οικουμενικός πολιτισμός δεν έπαψε ποτέ να φωτίζει την ανθρωπότητα», επισημαίνει σε μία από αυτές.
Σε δεύτερη ανάρτησή του, ο κ. Οικονόμου τονίζει πως η 29η Μαΐου του 1453 είναι όμως μια νέα αρχή, «γιατί σηματοδοτεί το έναυσμα του νέου ελληνισμού, ο οποίος πατά με το ένα πόδι στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και με το άλλο στη μεσαιωνική Ρωμιοσύνη».

Στη σημερινή επέτειο αναφέρθηκε με μήνυμά του και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θρακης, Σταύρος Καλαφάτης.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«569 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης, στις 29 εκείνου του Μαΐου, στα 1453 και έναν αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, σύσσωμος ο Ελληνισμός θρηνεί τις πιο επώδυνες ιστορικές στιγμές του.
Θρηνεί για το τέλος της «Ρωμανίας».
Θρηνεί και για την πιο βαριά συμφορά στη νεότερη ιστορία του Έθνους μας.
Όμως, η Άλωση της Πόλης και η Μικρασιατική Καταστροφή, δεν μπορεί και δεν πρέπει να σημάνουν ποτέ την Άλωση της μνήμης μας»

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων