10/09/2023 11/09/2023 Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά 2023 – 2024 θα χτυπήσει την προσεχή Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, με τους Προκαθημένους και τους Μητροπολίτες να εύχονται σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά. Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, οι νέες τεχνολογίες, η τηλεκπαίδευση και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν πολύ σημαντικά εργαλεία,...
10 Σεπτεμβρίου, 2023 - 13:00
Τελευταία ενημέρωση: 11/09/2023 - 1:49

Τα μηνύματα Προκαθημένων και Μητροπολιτών για τη νέα σχολική χρονιά

Διαδώστε:
Τα μηνύματα Προκαθημένων και Μητροπολιτών για τη νέα σχολική χρονιά

Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά 2023 – 2024 θα χτυπήσει την προσεχή Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, με τους Προκαθημένους και τους Μητροπολίτες να εύχονται σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά. Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, οι νέες τεχνολογίες, η τηλεκπαίδευση και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν πολύ σημαντικά εργαλεία, – δώρα Θεού στον άνθρωπο, όμως ποτέ δεν πρόκειται να αναπαραστήσουν με πιστότητα την αίσθηση ιερότητας μπροστά στην κοινή απόκτηση μιάς νέας γνώσης.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Τα μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς εκπαιδευτικούς και παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά

Την προσευχή του και την στήριξη του στο πολυεύθυνο έργο των εκπαιδευτικών, αλλά και τις πατρικές του συμβουλές προς τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας εκφράζει μέσα από τα μηνύματά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, είπε: “Καλλιεργείτε στα παιδιά μας την ιδέα για έναν κόσμο χωρίς βία και φανατισμό, χωρίς εξαρτήσεις και διακρίσεις, για κοινωνίες με ανθρωπιά, αλληλεγγύη και αγάπη. Σας είμαστε ευγνώμονες! Συνοδοιπόρος στην αξιοθαύμαστη πορεία σας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχετε διαρκώς την προσευχή και την υποστήριξή μου στο πολυεύθυνο έργο σας, σάς καταθέτω εγκαρδίως το ειλικρινές πατρικό ενδιαφέρον και την εν Χριστώ αγάπη μου”.

Απευθυνόμενος στους μαθητέςς Δημοτικών Σχολείων υπογράμμισε: “Ανακαλύψτε νέους φίλους, προβάλετε το γνήσιο ενδιαφέρον σας για αυτούς, επενδύστε στις εποικοδομητικές συναναστροφές με τους συνομηλίκους σας. Να είστε ανεκτικοί στη διαφορετικότητα και να μην απορρίψετε κανέναν. Η άσκηση βίας και η περιφρόνηση έναντι των συμμαθητών σας δυναμιτίζει το υγιές σχολικό περιβάλλον και υποβιβάζει τον άνθρωπο, που είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και ομοίωση Θεού”.

Τέλος, στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, τόνισε: “Οι νέες τεχνολογίες, η τηλεκπαίδευση και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν πολύ σημαντικά εργαλεία, – δώρα Θεού στον άνθρωπο. Όμως ποτέ δεν πρόκειται να αναπαραστήσουν με πιστότητα το κλίμα της τάξης: το χιούμορ, το αναπάντεχο, την αίσθηση ιερότητας μπροστά στην κοινή απόκτηση μιάς νέας γνώσης. Πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να αγγίξουν τη ζωντάνια των διαπροσωπικών σχέσεων και την αγάπη για τη μάθηση. Αυτά είναι άλλωστε που μας συνοδεύουν για όλη τη ζωή μας”. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τους μαθητές

Να χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους την σχολική χρονική χρονιά καλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες της Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος μέσα από το μήνυμά του για την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου. Παράλληλα, καλεί σε εγρήγορση για την επιβίωση στην γη των πατέρων τους, καθώς η πατρίδα εναποθέτει στους νέους και τις νέες τις ελπίδες για την απελευθέρωση από την κατοχή.

“Ζείτε σε μιαν εποχή με πολλές ευκολίες και ανέσεις για τη μάθηση”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου και εφιστά την προσοχή απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον καθημερινό “κατακλυσμό πληροφοριών”.

“Μέσα στο κλίμα αυτό της εποχής μας, πολλές φορές, ατονούν και οι πνευματικές αξίες και υπερτονίζονται οι υλικές”, τονίζει και επισημαίνει στη συνέχεια την αξία του σχολείου το οποίο “θα αναπτύξει την κριτική μας σκέψη και θα ενισχύσει τη βούλησή μας στήνοντας αναχώματα στην ισοπεδωτική τάση της εποχής. Θα στήσει μέσα στους μαθητές και την ορθά ιεραρχημένη κλίμακα των αξιών”. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Σάμου Ευσέβιος: Παραδώστε τα κλειδιά της καρδιάς σας στον Ιησού

“Η Εκκλησία μας εύχεται και προσεύχεται για την προκοπή σας. Εμπιστευθείτε τον Αρχηγό μας, τον Χριστό και Εκείνος θα σας βοηθήσει πλουσιοπάροχα. Παραδώστε τα κλειδιά της καρδιάς σας στον Ιησού και Εκείνος θα σας οδηγήσει αλάθητα στη νίκη. Ο Θεός σας αγαπά, τον καθένα χωριστά και η πατρική αγκαλιά Του σας περιμένει”. Αυτά είπε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του προς τους μαθητές των σχολείων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος. (Διαβάστε αναλυτικά: ΕΔΩ)

Σερρών Θεολόγος: Στην Εκκλησία θα βρείτε την αποδοχή, την κατανόηση, το αληθι­νο νόημα της ζωής

“Στον ωραίο αυτό αγώνα σας η αγία Ορθόδοξος Εκκλησία μας, ως στοργική πνευματική σας μητέρα, είναι δίπλα σας, μαζί με τους γονείς σας και τους δασκάλους σας. Στην Εκκλησία, ως θεανθρώπινη κοινωνία πίστεως και αγάπης, θα βρείτε την αποδοχή, την κατανόηση, το αληθι­νο νόημα της ζωής, την ευλογία και την συμπαράσταση στον καλό σας αγώνα”. Αυτά είπε μεταξύ άλλων στα μηνύματα προς τους μαθητές και τις μαθήτριες ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Για τους μικρούς μαθητές, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Καθώς ζήτε την ομορφότερη περίοδο της ζωής σας, αυτήν δηλαδή της παιδικής ηλικίας, αξιοποιήστε την δημιουργικά με την καθοδήγηση των γονιών σας και των καλών δασκάλων σας. Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο φίλος της νεότητος, εύχομαι να σας αγιάζει και να σας προστατεύει”.

Ακόμη, για τους μεγαλύτερους μαθητές, τόνισε: “Σε αυτόν τον υψηλό αγώνα σας, σας συνοδεύω, ως πνευματικός σας πατέρας με όλη μου την αγάπη και προσεύχομαι στον Κύριό μας να σας ενδυναμώνει, να σας σκεπάζει, να σας φωτίζει και να σας αξιώνει να απολαμβάνετε τους καρπούς των αγώνων σας. Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά με υγεία και πρόοδο”. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Σύρου Δωρόθεος: Χρησιμοποιείστε τα μαθήματα «ως υλικό και μοχλό αλλαγής του κόσμου»

Για την ευθύνη που έχει η μαθητιώσα νεολαία για τη δημιουργία ενός κόσμου «πού δέν ἀπαξιώνει τήν ἀνθρώπινη ζωή καί ἀξιοπρέπεια», καθώς και για τον αγώνα που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί κάτω από δύσκολες συνθήκες, έκανε λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος στο μήνυμα του.

Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους μαθητές και τις μαθήτριες να χρησιμοποιήσουν τα μαθήματά «ὡς ὑλικό καί μοχλό ἀλλαγῆς τοῦ κόσμου» και να αξιοποιήσουν τον χρόνο των σπουδών για να γευτούν «τό ἱερό, τό ὡραῖο καί τό ἀληθινό, ὡς τρόπο ζωῆς». (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Προτροπές του Μητροπολίτη Εδέσσης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Προτροπή σε εκπαιδευτικούς και μαθητές «να φυλάξουν ως πολύτιμο μαργαριτάρι την Χάρη που έλαβαν στο άγιο Βάπτισμα και την αγία ζωή που πηγάζει από το ιερό Ευαγγέλιο, για να αγιάσουν την διδασκαλία και την μάθηση» απευθύνει ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ μέσα από το μήνυμα του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος: 258 εκατ. παιδιά και νέοι σε όλον τον κόσμο δεν έχουν δυνατότητα να βρεθούν στο Σχολείο

Ας ελπίσουμε δε ότι η νέα σχολική χρονιά θα κυλήσει ομαλά, μέσα σε κλίμα κοινωνικής γαλήνης και του γνωστού δύσκολου αγώνα της ζωής, όπως τον παρατηρείτε γύρω σας και προπάντων στη ζωή και τον αγώνα των καλών γονέων σας. Παρακαλούμε τώρα να προσθέσετε στον αγώνα τον καθημερινό των γονέων σας και τον δικό σας φιλότιμο αγώνα για την κατανόηση, με τη βοήθεια των καλών σας διδασκάλων, όσων ωραίων και υψηλών έχει κατακτήσει, με τη Χάρη του Θεού, η ανθρώπινη νόηση!“, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος στον χαιρετισμό που απηύθυνε για το νέο σχολικό έτος.

Ο Σεβασμιώτατος, στον χαιρετισμό του, δεν παρέλειψε να αναφέρει το θλιβερό γεγονός ότι πάρα πολλά παιδιά στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση εξαιτίας διαφόρων αιτιών οπως ο πόλεμος και η βία. “Σήμερα, επίσης ,παιδιά, στο ξεκίνημα μίας νέας σχολικής χρονιάς, παρακαλώ να θυμηθούμε μαζί έναν θλιβερό αριθμό: 258 εκατομμύρια υπολογίζεται παιδιά και νέοι σε όλον τον κόσμο δεν έχουν δυστυχώς τη δική σας δυνατότητα να βρεθούν στο Σχολείο και σε ασφαλείς συνθήκες μάθησης. Κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι ο πόλεμος, είναι η βία, οι φυλετικές διακρίσεις, αλλά και η έλλειψη των αναγκαίων πόρων σε υπανάπτυκτες χώρες για να μπορεί να υποστηριχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Ω! Το μέλλον αυτών των παιδιών πόσο φαντάζει ζοφερό! Και αυτά τα παιδιά θα προτιμούσαν να βρίσκονται στη θέση σας αυτή τη στιγμή, να χαίρονται την ειρήνη και νάχουν τη δυνατότητα να ονειρεύονται το μέλλον”, τόνισε. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Παροναξίας Καλλίνικος: Στηριχθείτε στην Χάρη του Χριστού και τις Παναγίας μας και στις δύσκολες στιγμές

“Η Εκκλησία μας, ως φιλόστοργη μητέρα, είναι σήμερα παρούσα στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ώστε να προσευχηθεί μαζί σας, με την τέλεση του Αγιασμού, για να σας ευλογεί ο Θεός στο ξεκίνημά σας και να σας βοηθά να ξεπερνάτε κάθε δυσκολία που τυχόν θα συναντήσετε”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

“Η τέλεση του Αγιασμού στα σχολεία την πρώτη ημέρα των μαθημάτων δεν αποτελεί την εφαρμογή μιας νομικής διάταξης αλλά απηχεί την συνείδηση του Ελληνορθόδοξου Ελληνικού λαού, ο οποίος ζητά και θέλει πάντοτε σε κάθε ξεκίνημά του την ευλογία και την προστασία του Θεού. Αυτό σας συμβουλεύω πατρικά να κάνετε και σεις σε όλη την διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και σε όλη την ζωή σας. Στηριχθείτε στην Χάρη του Χριστού και τις Παναγίας μας και στις δύσκολες στιγμές να ζητάτε την βοήθεια και την προστασία τους.

Προσωπικά σας σκέφτομαι, σας χαίρομαι, σας καμαρώνω και προσεύχομαι για όλους, διδάσκοντες και διδασκόμενους, ο Θεός να σας καθοδηγεί και να σας φωτίζει και να γεμίζει τις καρδιές σας με χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία“, υπογράμμισε. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Άρτης Καλλίνικος: Η Εκκλησία θα στέκεται δίπλα σας

“Καλά μου παιδιά, εύχομαι απ’ τα βάθη της καρδιάς μου στον καθένα από εσάς προσωπικά, στους εκπαιδευτικούς σας και στους γονείς σας καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά. Η Εκκλησία θα στέκεται δίπλα σας, θα αφουγκράζεται τους αγώνες και τίς αγωνίες σας και θα σας συνδράμει με τις προσευχές, με τα κατηχητικά σχολεία και με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο, που η κάθε ανάγκη υπαγορεύει”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος στο μήνυμά του. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Ο Ιλίου Αθηναγόρας για την αλλαγή στάσεων ζωής

Μια σειρά από ερωτήματα θέτει ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας στο μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς για το νέο σχολικό έτος.

“Έχει την δυνατότητα ένας άνθρωπος να σώσει την εποχή του ή απλά διαπιστώνουμε τις πτώσεις της; «Μήπως ζούμε ένα μακρύ Σάββατο χωρίς ποτέ η ανθρωπότητα να γνωρίσει Κυριακή;» Αν συμβαίνει το δεύτερο, ποιο είναι το νόημα της Παιδείας και της Εκπαίδευσης; Είναι σαφές ότι η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι η δυναμική της ελπίδας η οποία ριζώνει στην προσμονή της Ανάστασης, της Ζωής που συνυφαίνεται με την αλλαγή στάσεων ζωής”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

“Η απουσία σμιλεύεται σε παρουσία όταν γίνεται αιτία δημιουργίας πολιτισμού και παιδείας. Όταν κυοφορεί αγωγή που ερευνά και είναι ανοικτή στην οικουμένη και στις νέες ιδέες. Όταν έχει την δυνατότητα της επανεφεύρεσης και της συμπερίληψης, της υποδοχής κάθε ανθρώπου. Όταν καλλιεργεί την διπλή αίσθηση της φιλοξενίας αλλά και του φιλοξενούμενου. Ιδιαίτερα όταν αντιλαμβανόμαστε ότι οι φιλοξενούμενοι είμαστε μόνιμα εμείς”, συμπλήρωσε. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Επίσης στο μήνυμα του προς τους μαθητές ο Σεβασμιώτατος διερωτάται: «Μπορούμε να γνωρίσουμε τον άνθρωπο και κυρίως τον άνθρωπο που είμαστε;» και, μεταξύ άλλων, συμπληρώνει:

«Η απάντηση δεν είναι εύκολη και εξαρτάται από την θέλησή μας. Από την βαθιά επιθυμία μας να παραμένουμε μαθητές μικροί και μεγάλοι. Να αρνούμαστε να υποταχθούμε στην μοίρα και να καλλιεργούμε το μυαλό και την καρδιά μας. Να εργαζόμαστε τα δώρα που μας έδωσε απλόχερα ο Θεός. Να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε νέους πνευματικούς τρόπους θέασης του κόσμου.» (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Μαρωνείας Παντελεήμων: “Η γνώση σταλάζει μέσα σας, όταν ο νους ποτίζεται από το ύδωρ της επιθυμίας για την επιτυχία”

Το σχολείο, οι εκπαιδευτικοί σας, και όλοι εμείς που σήμερα στο σχολείο σας υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη αγάπη, σας θεωρούμε τα καλύτερα βλαστάρια της πατρίδας μας για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την κοινωνία μας. Αναλογιζόμενος όλες τις δυσχέρειες που συναντήσατε τα τελευταία χρόνια, επιθυμώ να σας αναφέρω, ότι η γνώση σταλάζει μέσα σας, όταν ο νούς ποτίζεται από το ύδωρ της επιθυμίας για την επιτυχία. Και η επιτυχία δηλώνει τόσο τον αγώνα για την υπέρβαση των διαφόρων σκοπέλων, όσο και την μετάδοση όλων των αγαθών της καρδιάς μας, την ευπρέπεια, την καλοσύνη, την εντιμότητά και την εκτίμηση“, επεσήμανε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελήμων στο μήνυμά του προς τη μαθητιώσα νεολαία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο δρόμος για την απόκτηση της μάθησης βεβαίως δεν είναι ευκολοδιάβατος. Απαιτείται αγώνας, υπομονή και επιμονή για την επίτευξη των στόχων που τίθενται. Σ’ αυτόν τον αγώνα δεν είσαστε μόνοι σας. Ο Θεός της αγάπης, της πηγής της σοφίας και της αληθινής προκοπής και η Εκκλησία Του θα αποτελούν το στήριγμα και την ενίσχυση σε κάθε σας ανάγκη, σε κάθε σας δυσκολία. Θα μοιράζονται τους προβλημα­τισμούς σας και θα ακούουν τις αγωνίες σας“, είπε ο Σεβασμιώτατος. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Καλαβρύτων Ιερώνυμος: “Η αρχή κάθε σχολικής χρονιάς είναι η αρχή μιας νέας προσπάθειας”

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος στο ευχετήριο μήνυμά του τόνισε: “Η αρχή κάθε σχολικής χρονιάς είναι η αρχή μιας νέας προσπάθειας, που απαιτεί μελέτη, κόπο και επικέντρωση στον στόχο σας”.

“Θέλουμε, παιδιά μου, να γεμίσουμε τις ψυχές σας με ελπίδα στηριγμένη στον Χριστό και με προοπτική τον Άνθρωπο, ο οποίος δεν θα αποτελεί μέρος ενός απρόσωπου κοινωνικού συστήματος με χαρακτηριστικό την ατομικότητα και την ψυχική φθορά, αλλά θα συνιστά μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα με κριτική σκέψη, πίστη στον Χριστό, αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και αγάπη στα μεγαλειώδη ιδανικά και τις αξίες των πατέρων μας”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Κιλκισίου Βαρθολομαίος: Να γίνετε φίλοι με τα γράμματα και τους δασκάλους σας

Ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος προς τους μικρούς μαθητές, ευχήθηκε: “Σας εύχομαι ως πνευματικός σας πατέρας και Μητροπολίτης σας να καλλιεργήσετε αυτήν την ευκαιρία να αποκτήσετε γνώσεις από την μελέτη των μαθημάτων σας, να γίνετε φίλοι με τα γράμματα και τους δασκάλους σας και να απολαμβάνετε με ήθος την συναναστροφή μεταξύ σας”.

Ακόμη προς τους μεγαλύτερους μαθητές, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: “Η εκπαίδευση θα ενισχύσει το ψυχικό σας σθένος και θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις του μέλλοντος. Σας καλώ λοιπόν σήμερα να αγαπήσουμε όλοι μαζί αυτήν την εκπαίδευση η οποία αφήνει τα αποτυπώματα της στις καρδιές σας και στα όνειρά σας. Σας προτρέπω να προσεύχεστε καθημερινά στον Θεό ώστε με το φως του Θεού να φωτίζετετα βήματά σας και να είστε δεκτικοί και αποδοτικοί στο έργο σας”. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων