07/06/2022 07/06/2022 Ηχηρό μήνυμα κατά των αναθεωρητικών δυνάμεων και νοοτροπιών έστειλε από την Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Ράνκο Κριβοκάπιτς. “Η Ελλάδα είναι μία δύναμη σταθερότητας, είναι μία μη αναθεωρητική δύναμη, η οποία το μόνο που εκπέμπει είναι φιλία και διάθεση...
07 Ιουνίου, 2022 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 07/06/2022 - 18:19

Ν. Δένδιας από Μαυροβούνιο: Η Ελλάδα αρνιέται τις απειλές πολέμου εναντίον της

Διαδώστε:
Ν. Δένδιας από Μαυροβούνιο: Η Ελλάδα αρνιέται τις απειλές πολέμου εναντίον της

Ηχηρό μήνυμα κατά των αναθεωρητικών δυνάμεων και νοοτροπιών έστειλε από την Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Ράνκο Κριβοκάπιτς. “Η Ελλάδα είναι μία δύναμη σταθερότητας, είναι μία μη αναθεωρητική δύναμη, η οποία το μόνο που εκπέμπει είναι φιλία και διάθεση συνεργασίας. Είναι, όμως, μια δύναμη η οποία αρνείται κάθετα τις οποιεσδήποτε απειλές, ιδίως απειλές πολέμου (casus belli), εναντίον της”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

“Οι αναθεωρητικές προσπάθειες δημιουργούν τραγωδίες, το βλέπουμε καθαρά στην Ουκρανία. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην περιοχή μας, δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην Ανατολική Μεσόγειο”, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας με αφορμή και τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία.

Στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τον ομόλογό του στην Κέρκυρα: “Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι πάλι σήμερα εδώ, στην Ποντγκόριτσα. Ελπίζω να ξαναέρθω, να ξαναπάμε, ή να πάμε στην παραλία, ή εγώ να σε φιλοξενήσω επίσης στην πατρίδα μου, την Κέρκυρα, η οποία είναι πολύ κοντά στο Μαυροβούνιο”.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την επιθυμία κάποια στιγμή να δει το Μαυροβούνιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: “Και επίσης, πρέπει να σου ευχηθώ, καταρχάς, γιατί είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε μαζί σου με αυτή την ιδιότητα εδώ στο Μαυροβούνιο. Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στα πολύ σημαντικά σου καθήκοντα. Επίσης, θα ήθελα να σε συγχαρώ, γιατί συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την είσοδό σας στο ΝΑΤΟ. Ένα πολύ σημαντικό βήμα. Θα ήθελα να έχω την ευκαιρία κάποια στιγμή να σας συγχαρώ και για την είσοδό σας στη μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια, στην ΕΕ”.

“Σήμερα, επισκέπτομαι το Μαυροβούνιο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θα έχουμε τη χαρά να υποδεχθούμε τον Πρόεδρο και εσένα μεθαύριο, την Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη”, τόνισε μεταξύ άλλων.

Προτεραιότητα η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Νομίζω ότι εκεί θα καταστεί φανερό ότι η Ελλάδα ορίζει ως μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων της εξωτερικής της πολιτικής την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πρέπει να πω εδώ, στην Ποντγκόριτσα, ότι εμείς θεωρούμε πως η Ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες σε αυτή την πορεία. Όμως, πρέπει τα Δυτικά Βαλκάνια να μείνουν προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή πορεία τους. Να κλείσουν τα αυτιά τους σε “σειρήνες” που προέρχονται από τρίτες χώρες, οι οποίες επιθυμούν να καταστήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια χώρο αναταράξεων και διχόνοιας.

Η Ελλάδα, η πιο παλαιά χώρα της ΕΕ στα Βαλκάνια, είναι απολύτως διατεθειμένη να βοηθήσει. Και να υποστηρίξει σθεναρά την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Και επίσης, με μεγάλη χαρά άκουσα από εσένα ότι και για εσάς η είσοδος στην ΕΕ αποτελεί την πρώτη στρατηγική σας προτεραιότητα. Επίσης, πρέπει να σας συγχαρώ, γιατί το Μαυροβούνιο εναρμονίζεται πλήρως με τις αποφάσεις και τις πολιτικές της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Οικονομικές σχέσεις Ελλάδα – Μαυροβουνίου

Στην περαιτέρω οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών: “Στις οικονομικές μας σχέσεις, πράγματι, πάμε καλύτερα. Το 20-21, οι σχέσεις μας έφτασαν τα 168 εκατομμύρια ευρώ, διπλάσιες από τον προηγούμενο χρόνο, που ήταν μόλις 88 εκατομμύρια. Όμως, μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς περισσότερους τομείς. Η ενέργεια, που όπως είχες την καλοσύνη να πεις, είναι ένας από αυτούς. Οι μεταφορές, η έρευνα, οι υποδομές είναι πολύ σημαντικοί τομείς.

Ελληνικές εταιρείες έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στο Μαυροβούνιο. Μπορούν να επενδύσουν πολύ περισσότερα τώρα που έχουν βγει από την οικονομική κρίση. Επίσης, πρέπει να φροντίσουμε για τη διασυνδεσιμότητα μας. Η Ιονία οδός πρέπει να συνδέσει όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, ο αυτοκινητόδρομος δηλαδή Ιονίου-Αδριατικής είναι απολύτως απαραίτητος, όπως επίσης η συνδεσιμότητα στην ενέργεια”.

Οι διαχρονικές σχέσεις Ελλάδας – Μαυροβουνίου

Στο ότι το Μαυροβούνιο ήταν ο πρώτος σύμμαχος της Ελλάδος στους βαλκανικούς πολέμους μίλησε ο κ. Δένδιας: “Σε ευχαριστώ πολύ που αναγνωρίζεις τον ρόλο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι χαρά μας να βοηθάμε την ασφάλεια των φίλιων χωρών. Το Μαυροβούνιο ήταν η πρώτη σύμμαχος μας χώρα στους Βαλκανικούς πολέμους. Αυτά δεν ξεχνιούνται, είναι στο γενετικό υλικό των λαών. Επίσης, θέλω να σε ευχαριστήσω για τη συμφωνία μας να αλληλο-υποστηριχθούμε για την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που για την Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη σημασία”.

Οι αναθεωρητικές νοοτροπίες δημιουργούν τραγωδίες

Αναφερόμενος στις αναθεωρητικές δυνάμεις και νοοτροπίες ο κ. Δένδιας δήλωσε: “Επίσης, για την κοινή αντίληψη που έχουμε για την περιοχή και το μέλλον της, καθώς και για την Ευρώπη. Γιατί και οι δύο χώρες πιστεύουμε ότι οι αναθεωρητικές δυνάμεις, οι αναθεωρητικές νοοτροπίες δεν έχουν ρόλο και θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Οι αναθεωρητικές προσπάθειες δημιουργούν τραγωδίες, το βλέπουμε καθαρά στην Ουκρανία. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην περιοχή μας, δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας, είναι μια μη αναθεωρητική δύναμη. Είναι μια δύναμη η οποία το μόνο που εκπέμπει είναι φιλία και διάθεση συνεργασίας. Είναι, όμως, μια δύναμη η οποία αρνείται απόλυτα τις οποιεσδήποτε απειλές, ιδίως απειλές πολέμου (casus belli) εναντίον μας, οι οποίες πραγματικά δεν έχουν καμία θέση, όχι μόνο στο λεξιλόγιο, αλλά και στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα”.

“Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος μετά τη συνάντηση μας για όσα είπαμε, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση στο γεύμα εργασίας. Όμως, είμαι βέβαιος ότι κατά τη θητεία σου, οι σχέσεις μας θα συσφιχθούν και θα μπορέσουμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα μαζί. Περιμένω να σε υποδεχθώ στη Θεσσαλονίκη μεθαύριο”, κατέληξε.

 

Διαβάστε ακόμη:

Νέες απειλές από Μπαχτσελί για Αιγαίο – Μητσοτάκης: Η τουρκική ρητορική γίνεται γραφική

Νέος παραλογισμός Ερντογάν: «Τουρκικά λάθη η παραχώρηση των νησιών του Αιγαίου»…!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων