09/09/2020 09/09/2020 Σε ισλαμικό εκπαιδευτικό κέντρο μετατρέπεται το Σανατόριο της Χάλκης, που εδώ και χρόνια παρέμενε κλειστό. Κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει τον συμβολισμό αυτής της απόφασης, η οποία οδηγεί στην ίδρυση ενός μουσουλμανικού εκπαιδευτικού και θρησκευτικού ιδρύματος στη Χάλκη, τη στιγμή που η ομώνυμη ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, που βρίσκεται επίσης στο συγκεκριμένο νησί, συνεχίζει να παραμένει...
09 Σεπτεμβρίου, 2020 - 17:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2020 - 21:21

Νέα πρόκληση Ερντογάν – Ισλαμική Σχολή το Σανατόριο Χάλκης

Διαδώστε:
Νέα πρόκληση Ερντογάν – Ισλαμική Σχολή το Σανατόριο Χάλκης

Σε ισλαμικό εκπαιδευτικό κέντρο μετατρέπεται το Σανατόριο της Χάλκης, που εδώ και χρόνια παρέμενε κλειστό. Κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει τον συμβολισμό αυτής της απόφασης, η οποία οδηγεί στην ίδρυση ενός μουσουλμανικού εκπαιδευτικού και θρησκευτικού ιδρύματος στη Χάλκη, τη στιγμή που η ομώνυμη ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, που βρίσκεται επίσης στο συγκεκριμένο νησί, συνεχίζει να παραμένει κλειστή από το 1971.

Το Σανατόριο ήταν το πρώτο πανδημικό νοσοκομείο στην ιστορία του τουρκικού κράτους και πλέον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα duvarenglish.com μεταβιβάζεται στην κρατική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ιδρυμα Ντιγιανέτ).

Το Σανατόριο της Χάλκης στεγαζόταν σε ένα ιστορικό κτίριο που χτίστηκε το 1924 ως νοσοκομείο αντιμετώπισης της φυματίωσης, κατόπιν εντολής του Κεμάλ Ατατούρκ.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας έκλεισε τη συγκεκριμένη δομή, χωρητικότητας 600 κλινών, το 2005 με την αιτιολογία ότι ήταν δύσκολη η πρόσβαση στο νησί της Χάλκης και πως ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούνταν εκεί ήταν εξαιρετικά μειωμένος.

Την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για τη μετατροπή του σανατορίου σε ισλαμικό εκπαιδευτικό κέντρο στηλίτευσε ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) , Ουμούτ Οράν: «Δυστυχώς δεν υπάρχει σοφία και επιστήμη στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Αντί να χρησιμοποιήσει αυτό που ήδη υπάρχει, το καθεστώς του ΑKP καταστρέφει την υπάρχουσα δομή και σπαταλά χρήματα μπροστά στην πανδημική και οικονομική κρίση του αιώνα».

πληροφορίες: in.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Διαψεύδει η τουρκική Προεδρία την έφεση για την Αγία Σοφία

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων