09/02/2023 10/02/2023 Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που απέστειλε την ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου ξεκινώντας παράλληλα της συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού σε Τουρκία και Συρία. Οι ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες στέκονται στο πλευρό των δοκιμαζομένων συνανθρώπων μας. Τέσσερις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποστείλει τις τελευταίες...
09 Φεβρουαρίου, 2023 - 19:06
Τελευταία ενημέρωση: 10/02/2023 - 0:26

Νέο κύμα συμπαράστασης από Ελλάδα και Ορθόδοξες Εκκλησίες στους σεισμοπαθείς Τουρκίας και Συρίας

Διαδώστε:
Νέο κύμα συμπαράστασης από Ελλάδα και Ορθόδοξες Εκκλησίες στους σεισμοπαθείς Τουρκίας και Συρίας

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που απέστειλε την ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου ξεκινώντας παράλληλα της συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού σε Τουρκία και Συρία.

Οι ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες στέκονται στο πλευρό των δοκιμαζομένων συνανθρώπων μας.

Τέσσερις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποστείλει τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αναμένονται άλλες δυο. Η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 90 τόνους. Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών, καλύπτεται κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής αποτελεί χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

20.000 οι νεκροί

Το φράγμα των 20.000 νεκρών αναμένεται πως θα ξεπεράσουν σύντομα οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας στην Τουρκία και τη Συρία, με τον αριθμό να θεωρείται βέβαιο πως θα ανέβει περαιτέρω καθώς λιγοστεύει το χρονικό περιθώριο για τον εντοπισμό επιζώντων στις δύο χώρες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών στη χώρα είναι τουλάχιστον 16.546 στις 10 περιφέρειες της Τουρκίας που έχουν πληγεί από τους σεισμούς.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 66.000, ενώ σχεδόν 6.500 κτήρια έχουν καταρρεύσει από τις δονήσεις.

Στη Συρία, οι νεκροί υπολογίζονται σε πάνω από 3.000, με τουλάχιστον 1.347 θύματα στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και 1970 νεκρούς στις περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας μεταφέρει αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την ενίσχυση των περιοχών, που επλήγησαν στην Τουρκία αναχωρεί αύριο από την Αθήνα.

Τρία φορτηγά και διασωστικό όχημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στελεχωμένα από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του, θα μεταφέρουν περίπου 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα μακράς διάρκειας, σκηνές, κουβέρτες υπνόσακους, είδη ατομικής υγιεινής κ.α.), που θα παραδοθεί απευθείας στις αποθήκες της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, στο κέντρο της πληγείσας περιοχής.

Σημειώνεται ότι άμεσα θα υλοποιηθεί η επόμενη αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με προορισμό τη Συρία.

Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασε στη βόρεια Συρία – Οι Σύροι έχουν ανάγκη “από τα πάντα” τονίζει ο ΟΗΕ

Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας πέρασε σήμερα το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, επεσήμανε αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκαίρ Πέντερσεν είχε δηλώσει ότι οι Σύροι που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό έχουν ανάγκη “περισσότερα από τα πάντα” σε ό,τι αφορά τη βοήθεια. “Έχουμε ανάγκη από ζωτικής σημασίας βοήθεια”, είχε τονίσει ο Πέντερσεν μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη, “Την έχουν απελπισμένα ανάγκη άμαχοι όπου κι αν βρίσκονται, ανεξαρτήτως συνόρων και ορίων. Την έχουμε άμεσα ανάγκη μέσω των πιο γρήγορων, πιο άμεσων και πιο αποτελεσματικών οδών”.

“Λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε ανθρωπιστική βοήθεια” από το Μπαμπ αλ Χάουα, είχε σημειώσει ο ίδιος, ζητώντας “να μην πολιτικοποιηθεί” η παροχή βοήθειας στον συριακό λαό, ώστε να φτάσει εκεί που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Παράλληλα η Τουρκία προσπαθεί σήμερα να ανοίξει άλλα δύο συνοριακά περάσματα με τη Συρία ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη γειτονική της χώρας.

Το Μπαμπ αλ Χάουα, που βρίσκεται στην επαρχία Χατάι στη νότια Τουρκία, είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό πέρασμα μέσω του οποίου παραδίδεται ζωτικής σημασίας βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας, βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στη Συρία και την Τουρκία, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Χιλιάδες κατοικίες έχουν καταστραφεί και στις δύο πλευρές των συνόρων, κάποιες από τον πρώτο σεισμό και άλλες από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Η ανθρωπιστική βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας φτάνει μέσω της Τουρκίας βάσει ενός διασυνοριακού μηχανισμού που δημιουργήθηκε το 2014 έπειτα από απόφαση του ΟΗΕ, η οποία ανανεώνεται τακτικά. Τον μηχανισμό αυτό αμφισβητούν η Δαμασκός και η σύμμαχός της Ρωσία, καθώς θεωρούν ότι παραβιάζει τη συριακή κυριαρχία.

Στήριξη από την Εκκλησία της Ελλάδος

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μέσω των Μητροπόλεων έχει ξεκινήσει τη συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού το οποίο θα αποσταλεί στις δοκιμαζόμενες περιοχές.

Κύμα συμπράστασης από τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος

Πρώτοι από όλους τους Ιεράρχες, οι Μητροπολίτες της Θράκης, ξεκίνησαν εκστρατεία στις περιφέρειές τους. Συγκινημένοι μίλησαν για την πρωτοβουλία τους στο ope.gr

Έκκληση να αρθεί το εμπάργκο στη Συρία κάνουν οι θρησκευτικοί ηγέτες

«Να αρθεί το εμπάργκο στους πολίτες της Συρίας» ζητούν με ανακοίνωσή τους οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες στη Συρία, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης, ο Καθολικός Πατριάρχης Μελχιτών κ.κ. Ιωσήφ Ι, και ο Πατριάρχης Συροϊακωβιτών κ.κ. Ιγνάτιος.Με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στη Βόρεια Συρία τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους και το βιός τους, εκκλησίες κατέρρευσαν και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εκτοπίστηκε. Μόνο η Ρωσία, η Αλγερία, το Ιράν, το Ιράκ, και ο Λίβανος έστειλαν βοήθεια, εξαιτίας του εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ελβετία και τον Αραβικό Σύνδεσμο, κυρίως λόγω της καταστολής των πολιτών από το καθεστώς Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ταμείο Αρωγής για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία δημιουργεί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Το Τουρκικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προκειμένου να ενημερωθεί από τον Πρόξενο, Ρεϊχάν Ουσγκούρ, για τις συνέπειες που προκάλεσε ο φονικός σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες θύματα και χαλάσματα.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια προς τον τούρκο διπλωμάτη για την απώλεια των χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών που χάθηκαν ενώ υπέγραψε και το βιβλίο συλλυπητηρίων. Παράλληλα, ενημερώθηκε για τις ενέργειες των σωστικών συνεργείων που υπερβάλουν εαυτών για να ανασύρουν από τα συντρίμμια των σπιτιών ανθρώπινες ζωές.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν, εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους για τον καταστροφικό σεισμό και την οδύνη τους για τα θύματα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους για τον καταστροφικό σεισμό και την οδύνη τους για τα θύματα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων