09/02/2023 09/02/2023 «Να αρθεί το εμπάργκο στους πολίτες της Συρίας» ζητούν με ανακοίνωσή τους οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες στη Συρία, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης, ο Καθολικός Πατριάρχης Μελχιτών κ.κ. Ιωσήφ Ι, και ο Πατριάρχης Συροϊακωβιτών κ.κ. Ιγνάτιος. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στη Βόρεια Συρία τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, χιλιάδες έχασαν τη ζωή...
09 Φεβρουαρίου, 2023 - 10:35
Τελευταία ενημέρωση: 09/02/2023 - 10:53

Έκκληση να αρθεί το εμπάργκο στη Συρία κάνουν οι θρησκευτικοί ηγέτες

Διαδώστε:
Έκκληση να αρθεί το εμπάργκο στη Συρία κάνουν οι θρησκευτικοί ηγέτες

«Να αρθεί το εμπάργκο στους πολίτες της Συρίας» ζητούν με ανακοίνωσή τους οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες στη Συρία, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης, ο Καθολικός Πατριάρχης Μελχιτών κ.κ. Ιωσήφ Ι, και ο Πατριάρχης Συροϊακωβιτών κ.κ. Ιγνάτιος.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στη Βόρεια Συρία τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους και το βιός τους, εκκλησίες κατέρρευσαν και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εκτοπίστηκε. Μόνο η Ρωσία, η Αλγερία, το Ιράν, το Ιράκ, και ο Λίβανος έστειλαν βοήθεια, εξαιτίας του εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ελβετία και τον Αραβικό Σύνδεσμο, κυρίως λόγω της καταστολής των πολιτών από το καθεστώς Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Τον Αύγουστο του 2011, οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στον πετρελαϊκό τομέα και δέσμευσαν τα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία ορισμένων επιφανών προσώπων και του ίδιου του κράτους, καθώς και μια σειρά μέτρων που είχαν ευρύ αντίκτυπο στον συριακό πληθυσμό και στις τιμές των βασικών τροφίμων και των ιατρικών προϊόντων. Τον Σεπτέμβριο του 2011, η ΕΕ ενέκρινε με τη σειρά της ένα εμπάργκο κατά του συριακού πετρελαϊκού τομέα.

Η Συριακή Κυβέρνηση, υπό τον Μπασάρ Αλ Άσαντ προχώρησε στην κατάθεση επίσημου αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, δύο μετά τον φονικό σεισμό.

«Αυτή η φυσική καταστροφή αυξάνει τη δοκιμασία των ανθρώπων από τη Συρία οι οποίοι υποφέρουν από τον πόλεμο, τις αλλεπάλληλες κρίσεις, καταστροφές, επιδημίες και τις οικονομικές συνέπειες του πληθωρισμού, την έλλειψη υλικών αγαθών, φαρμάκων και όλων των καθημερινών αναγκαίων αγαθών για την επιβίωση.

Εμείς οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες της Συρίας, απαιτούμε από τα Ηνωμένα Έθνη και τις χώρες που έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη Συρία, να άρουν το εμπάργκο και τις άδικες κυρώσεις στο Συριανό λαό, καθώς και να λάβουν κατ’ εξαίρεση μέτρα και άμεσες πρωτοβουλίες για την ασφαλή μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες.

Επίσης, στην ανακοίνωση γίνεται έκκληση όλοι να συμβάλλουν στο να δοθεί τέλος στην τραγωδία που βιώνουν στη οι πολίτες στη Συρία: «Απευθυνόμαστε στη συνείδηση όλων των καλών ανθρώπων να δράσουν εκ μέρους των Συριανών πολιτών έτσι ώστε να δοθεί τέλος στη μιζέρια και να αποκτήσουν μια αξιοπρεπή ζωή όπως αναφέρεται στην καθολική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Προσευχόμαστε για τα θύματα και τις οικογένειες, και ζητάμε από τον Θεό να αναπαυθούν εν ειρήνη όσοι έχασαν τη ζωή τους, και να απαλύνει τις πληγές των τραυματιών. Προσευχόμαστε και όσους συμβάλουν στην περίθαλψη, διάσωση και ανακούφιση των πολιτών», υπογραμμίζεται.

«Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση, τους διεθνείς οργανισμούς, τις ΜΚΟ, τις φιλανθρωπικές ομάδες και τους υπερασπιστές της ειρήνης να επεκτείνουν την υποστήριξη των προσπαθειών ανακούφισης και διάσωσης ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για το Πατριαρχείο Αντιοχείας και την υποστήριξη των σεισμοπαθών έχει ξεκινήσει ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως (Ζάχλε) κ. Αντώνιος, ο οποίος είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας και έχει διοριστεί Πατριαρχικός Επίτροπος στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Υόρκης και Βόρειας Αμερικής.

Σε εγκύκλιό του, απευθύνει έκκληση προκειμένου να συγκεντρώνονται χρήματα κάθε Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία, τα οποία θα αποστέλλονται απευθείας στον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη για τη στήριξη των δοκιμαζομένων επιζώντων οι οποίοι χρειάζονται ιατρική περίθαλψη αλλά και ζεστασιά.

«Αδελφοί, ο ίδιος Απόστολος μάς διδάσκει να μοιραζόμαστε ό,τι έχουμε με εκείνους που έχουν τώρα ανάγκη, γνωρίζοντας ότι μπορεί να έρθει μια στιγμή που θα μπορούν να μας βοηθήσουν. Γράφει, “Δεν είναι να επιβαρύνεστε εσείς για να διευκολύνετε τους άλλους. Αντίθετα, από ισότητα, η αφθονία σας θα πρέπει τώρα να πηγαίνει προς τις ανάγκες τους, ώστε η αφθονία τους να καλύψει κάποτε τις δικές σας ανάγκες, ώστε να υπάρχει ισότητα” (Αυτό το ανοιχτόκαρδο μοίρασμα είναι μια επιβεβαίωση των δεσμών μας με εκείνους που τώρα υποφέρουν. Είναι επίσης μια έκφραση της αγάπης, η οποία παίρνει πάντα το βάρος του αγαπημένου στους δικούς της ώμους», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως κ. Αντώνιος.

Εκτός από τις ενορίες, οι πολίτες μπορούν επίσης να συνεισφέρουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση antiochian. org/earthquake. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν από το Πατριαρχείο Αντιοχείας σε υπηρεσίες αρωγής σε όσους επλήγησαν από αυτή την καταστροφή».

Συγκροτείται ομάδα ανακούφισης

Κατόπιν έκκλησης του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη, το Πατριαρχείο έχει συγκροτήσει μια ομάδα ανακούφισης με στόχο την παροχή έκτακτης βοήθειας σε όσους επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς στη Συρία, αλλά και την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων.

Η συγκεκριμένη ομάδα θα ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες των ενοριών, των εκκλησιών στις περιοχές της Αντιόχειας, της Αλεξανδρέττας, της Μερσίνης, του Χαλεπίου, της Χάμα και της Λαττάκειας. Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι πάρα πολλοί Ορθόδοξοι Ναοί έχουν υποστεί ζημιές ή ακόμα και κατέρρευσαν εξαιτίας του πρώτου μεγάλου σεισμού των 7,8 Ρίχτερ.

Μετά τον πρώτο σεισμό ακολούθησαν ισχυρής έντασης μετασεισμοί οι οποίοι προκάλεσαν περαιτέρω υλικές καταστροφές, αύξησαν των αριθμό των νεκρών και των τραυματιών και έσπειραν τον πανικό στους δρόμους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσοι επιθυμούν να παράσχουν βοήθεια είτε με χρηματική συνεισφορά ή με την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, μπορούν να επικοινωνήσουν με την ειδική ομάδα αρωγής:

Στη Συρία:
Τμήμα Οικουμενικών Σχέσεων και Ανάπτυξης – Αρχιμανδρίτης π. Μελέτιος Shattahi
Διεύθυνση: Δαμασκός, Bab Sharqi, Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής
Τηλ: +963 11 5414490
Κινητό: +963 941 333850
Τραπεζική μεταφορά: Byblos Bank, αριθμός λογαριασμού: 2350203788008

Στον Λίβανο:
Ιερά Πατριαρχική Μονή Παναγίας Μπαλαμάντ – Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Γιακούμπ
Διεύθυνση: Ιερά Μονή Παναγίας Μπαλαμάντ, Κούρα, Βόρειος Λίβανος
Κινητό: +961 3 080550
Τραπεζική μεταφορά:
IBL Bank S. A. L. Υποκατάστημα: Balamand- Λίβανος
Κάτοχος λογαριασμού: Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και πάσης Ανατολής
Αριθμός λογαριασμού: 022 0023010220700026
IBAN: LB67005200220023010220700026
Κωδικός SWIFT: INLELBBE
Νόμισμα: USD

«Οποιαδήποτε συνεισφορά, όσο μικρή κι αν είναι, μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση πολλών από τα δεινά», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

Τρόφιμα από την Πατριαρχική Αρχή Αρωγής

Η Πατριαρχική Αρχή Αρωγής στο Μπελμάντ άρχισε ήδη να λαμβάνει βοήθεια σε είδος τροφίμων, ρουχισμού και φαρμάκων που θα σταλούν στο άμεσο μέλλον στην Επισκοπή Χαλέπιου, Χάμα και Λαττακείας.

Διαβάστε ακόμη:

Εκπρόσωπος Τύπου ΔΙΣ: Η Εκκλησία έχει ξεκινήσει μια πανστρατιά αγάπης για τους σεισμόπληκτους

Το μεγαλείο της Ελληνικής Γλώσσας και το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής κάτω από τα χαλάσματα του φονικού σεισμού

Σεισμός – Συρία: Εικόνες καταστροφής σε εκκλησίες του Πατριαρχείου Αντιοχείας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης για τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων