09/02/2021 09/02/2021 Με δημοσιεύσεις και αναρτήσεις για την αξία, τη σημασία και την ομορφιά της τιμάται σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, από το πρωί η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της γενικής γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού σε συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, τις ομογενειακές οργανώσεις, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και Αρχιεπισκοπές ανά τον κόσμο που...
09 Φεβρουαρίου, 2021 - 17:53
Τελευταία ενημέρωση: 09/02/2021 - 20:50

Τίμησαν την Γλώσσα που διαδίδει το μήνυμα της Αλήθειας

Διαδώστε:
Τίμησαν την Γλώσσα που διαδίδει το μήνυμα της Αλήθειας

Με δημοσιεύσεις και αναρτήσεις για την αξία, τη σημασία και την ομορφιά της τιμάται σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, από το πρωί η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της γενικής γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού σε συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, τις ομογενειακές οργανώσεις, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και Αρχιεπισκοπές ανά τον κόσμο που συνδράμουν στη λειτουργία σχολείων και τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, οργανώνουν διαδικτυακές ομιλίες, ημερίδες και σεμινάρια για να τιμήσουν αυτή την ξεχωριστή ημέρα.

Επιμέλεια: Ναταλία Δανδόλου-Ευγενία Δίτσα

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η ελληνική γλώσσα είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Η Ορθοδοξία ως Αποκάλυψη του αληθινού Θεού αξιοποίησε τον γλωσσικό και εννοιολογικό πλούτο της ενιαίας ελληνικής και χρησιμοποίησε διάφορες μορφές της (Αττική, Ελληνιστική Κοινή, Καθαρεύουσα, Δημοτική κ.λπ), για να εκφράσει τα δόγματα της Πίστεως, να καταγράψει τον επίγειο βίο και τη διδασκαλία του Χριστού, να υμνήσει τον Θεό μέσω της Θείας Λειτουργίας και της Υμνογραφίας και για να κατηχήσει τον λαό», γράφει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων και Συγγραφέας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Βλάσης στον χαιρετισμό του για τη μεγάλη αυτή ημέρα τονίζει μεταξύ άλλων: «Μέσω της Ελληνικής Γλώσσας, της γλώσσας των Ευαγγελίων και των Πατερικών Κειμένων της Εκκλησίας, διαδόθηκε και συνεχίζει να διαδίδεται ως σήμερα, το πανανθρώπινο μήνυμα της Αλήθειας, της Πίστεως, της Αγάπης και της Ειρήνης».

Και προσθέτει: «Tα εκατομμύρια των Ελλήνων και πολλών φιλελλήνων σε κάθε γωνιά της γης σήμερα, αποτελούν ζωντανό παράδειγμα της απαράμιλλης γοητείας της. Tο χαρακτηριστικό, ωστόσο, που κάνει τη Γλώσσα μας μοναδική είναι ότι αποτελεί στάση ζωής. Οι Έλληνες, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τον κόσμο, δημιούργησαν λέξεις, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δίνουν νόημα στην ύπαρξη, να οδηγούν στη διαπίστωση του πραγματικού, του υπαρκτού, αλλά και του υπερβατικού. Λέξεις που αποδίδουν με ακρίβεια αυθύπαρκτες έννοιες, ιδέες και αξίες. Δημο-κρατία, Φιλο-σοφία, Διά-λογος, Αγαθο-εργία. Το χαρακτηριστικό αυτό διατρέχει την Ελληνική Γλώσσα σε όλη την ιστορική της πορεία».

Ο Νίκος Δένδιας ανήρτησε το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, γράφοντας: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια #Ημέρα_ελληνικής_γλώσσας με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που μαθαίνουν ελληνικά.

Το φετινό μήνυμα

Επετειακό είναι το μήνυμα της φετινής 9ης Φεβρουαρίου- Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), που προτρέπει «να δούμε τη μεγάλη εικόνα, και τους μεγάλους σταθμούς στη γλωσσική μας εξέλιξη τα τελευταία 200 χρόνια, παραμερίζοντας τις συνήθεις μεμψιμοιρίες μας για τα καθέκαστα».

Η πρώτη ματιά του παρατηρητή, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΚΕΓ ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Καζάζης, «πέφτει στη γλωσσική κατάσταση του νεογέννητου κράτους -πριν από 200 χρόνια, ή, προσωποποιώντας την αφηρημένη αριθμητική, εδώ και έξι ανθρώπινες γενιές ή πριν από δύο μόλις παππούδες».

Μήνυμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας έγραψαν σήμερα το παρακάτω κείμενο και η Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αθηνά Κρομμύδα, και ο Διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αναστάσιος Κουλαρμάνης.  

Μήγαρις πως έχω άλλο τι στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;

Αυτά ήταν τα λόγια του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, που από κοντά μας έφυγε στις 9 Φεβρουαρίου, πάνω από ενάμιση αιώνα τώρα και τιμώντας τη μνήμη του γιορτάζουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης την Ημέρα της Ελληνικής γλώσσας, της πιο εύπλαστης, της πιο πλούσιας κι αψεγάδιαστης γλώσσας όλων των εποχών!

Είναι η γλώσσα μας, η ίδια γλώσσα που έπλασαν και «σμίλεψαν» οι πρόγονοί μας για την έκφραση της υψηλής διανόησής τους, η γλώσσα που αδιάλειπτα μιλιέται σαράντα αιώνες τώρα, η γλώσσα του Ομήρου, του Αριστοτέλη και των Ευαγγελίων, η γλώσσα των γονιών μας, η γλώσσα η δική μας, που ύμνησαν λόγιοι, σοφοί και διανοούμενοι όλου του κόσμου!

Ο αείμνηστος Σαράντος Καργάκος είχε πει: «Πρώτη μέριμνα η γλώσσα μας. Από αυτήν είμαστε κρεμασμένοι επί μία τετράκις χιλιοστή ζωή….Εμείς οι Έλληνες βυζαίνουμε τον πολιτισμό από μωρά , σαν το μητρικό μας γάλα. Λέξεις ελληνικές που συνιστούν τον παγκόσμιο πολιτισμό σε μας είναι φυτεμένες στη γλώσσα και στη ψυχή μας από τη νηπιακή ηλικία».

Αυτή η γλώσσα, η Ελληνική, είναι σημείο αναφοράς, συσπείρωσης και ενότητας του απανταχού Ελληνισμού. Είναι ο κυματοθραύστης κάθε ξένης επίδρασης. «Η γλώσσα μας είναι η πατρίδα μας, είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας» είχε πει ο Καζαντζάκης. « Νάμαστε περήφανοι για τη γλώσσα μας. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε το προνόμιο να λέμε τον ουρανό «ουρανό» και τη θάλασσα «θάλασσα», όπως την έλεγαν ο Ομηρος και ο Πλάτωνας. Δεν είναι λίγο αυτό», είχε πει ο Ελύτης.

Αυτή τη γλώσσα τη μελωδική, την αθάνατη, του καημού και της χαράς τη γλώσσα, τη γλώσσα του δημοτικού τραγουδιού, της ρητορικής και της φιλοσοφίας, τη γλώσσα των επιστημών και του Ευαγγελίου, της ποίησης και του παραμυθιού καλούμεθα να διδάξουμε στα παιδιά μας εδώ, στην Αμερική. Να κάνουμε τους νέους μας κοινωνούς των προγονικών μας αξιών και της ελληνορθόδοξης κληρονομιάς μας. Υπέρτατο το χρέος μας και η τιμή μας ξεχωριστή! Κι ο αγώνας ιερός.

Στη χώρα τούτη που ριζώσαμε, εδώ που συναντώνται οι φυλές της οικουμένης, οι αντιστάσεις μας είναι χαλύβδινες για να κρατήσουμε την δική μας δυνατή ταυτότητα, τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας. Φυτώρια ελληνορθόδοξης Παιδείας τα σχολεία μας, προσφέρουν αφειδώλευτα το μεγαλείο της κληρονομιάς μας. Οι δάσκαλοί μας, οι γονείς, οι ιερείς μας, μπροστάρηδες στον αγώνα για «το Ωραίο, το Μεγάλο και το Αληθινό» δίνουν στα παιδιά μας πλουσιοπάροχα τα εφόδια για να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι στη ζωή και να γίνουν οι ιδανικοί πρεσβευτές του Ελληνικού πνεύματος στη δική τους κοινωνία.

Ας στηρίξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τα σχολεία μας. Ας φροντίσουμε να δώσουμε στα παιδιά μας το υπέρτατο αγαθό της γνώσης της Ελληνικής γλώσσας. Δάσκαλοι, γονείς, πνευματικοί και κοινοτικοί ιθύνοντες, υπό την συνετή καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Κυρίου Ελπιδοφόρου, ας κρατήσουμε τη γλώσσα μας ψηλά, για να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων! Ας δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να κατανοήσουν την αξία της Ελληνικής γλώσσας.

Για να επαληθεύεται αδιάλειπτα ο στίχος του Παλαμά «όπου τόποι, όπου γεράματα, θα σπείρουμε μιαν Ελλάδα και μια νιότη».

Μήνυμα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Ελληνική Γλώσσα: Το όχημα διάδοσης του Ιερού Ευαγγελίου

Εορτή για τον απανταχού Ελληνισμό χαρακτηρίζει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, σπεύδοντας να επισημάνει ότι από αυτήν την εορτή δεν αποκλείεται κανείς. «Φυσικά, συμμετέχουμε ολόψυχα άπαντες οι Χριστιανοί, αναλογιζόμενοι ότι η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε το όχημα για τη διάδοση του Ιερού Ευαγγελίου και της αλήθειας του Χριστού στην Οικουμένη», τονίζει ακόμη ο Σεβασμιώτατος, ενώ προσθέτει ότι η Ομογένεια της Αυστραλίας έχει επιπλέον λόγους να εορτάζει τη σημερινή ημέρα.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στο ιερό χρέος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, να εργάζεται για τη διατήρηση και την ενδυνάμωση των δεσμών της Ομογένειας με τη μητέρα Πατρίδα, χρέος το οποίο υπηρετεί και με τον άοκνο αγώνα της για την προάσπιση και αναζωογόνηση της ελληνικής γλώσσας.

Καταληκτικά, ο Σεβασμιώτατος διαβεβαιώνει ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή «θα συνεχίσει να είναι παρούσα καθημερινά σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες, κρατώντας ψηλά τη σημαία του ιερού αγώνα για τη διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία», ενώ απευθύνει παράκληση προς τους ομογενείς «να κάνουν προσωπική και οικογενειακή τους υπόθεση αυτόν τον αγώνα». Με έναν στίχο δε του ποιητή Κωστή Παλαμά, τους προτρέπει χαρακτηριστικά: «Για τη Μητέρα γλώσσα μας τα λάβαρα κρατήστε»!

Ακολουθεί αναλυτικά το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας:

Σήμερα, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο απανταχού Ελληνισμός εορτάζει με υπερηφάνεια, για τέταρτη χρονιά, την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Κι από αυτήν την εορτή δεν αποκλείεται κανείς. Τουναντίον, συμμετέχουν όλοι – και είναι πολλοί – όσοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, αναγνωρίζουν τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα στην εδραίωση του ευρωπαϊκού, όσο του παγκόσμιου πολιτισμού.
Και, φυσικά, συμμετέχουμε ολόψυχα άπαντες οι Χριστιανοί, αναλογιζόμενοι ότι η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε το όχημα για τη διάδοση του Ιερού Ευαγγελίου και της αλήθειας του Χριστού στην Οικουμένη.
Έναν λόγο παραπάνω να εορτάζει τη σημερινή ημέρα έχει η Ομογένειά μας στην Αυστραλία, η οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε και στήριξε την προσπάθεια για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Προσωπικά, εξάλλου, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι ομογενείς μας εδώ στους Αντίποδες αποτελούν το πιο δυναμικό κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού, που κρατάει ζωντανή τη σχέση του με τη μητέρα Πατρίδα, τιμώντας τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, την ορθόδοξη πίστη και φυσικά τη γλώσσα των προγόνων μας.
Για την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας συνιστά πρώτιστο καθήκον και ιερό χρέος να εργάζεται για τη διατήρηση και ενδυνάμωση των ισχυρών αυτών δεσμών. Με βαθιά πεποίθηση ότι η ελληνική γλώσσα αποτελεί δομικό στοιχείο της ταυτότητάς μας, έχουμε ταχθεί με αφοσίωση στον στόχο της προάσπισης και της αναζωογόνησής της. Στόχος που υπηρετείται σταθερά και συστηματικά από τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, δια των αξίων εκπαιδευτικών που τα στελεχώνουν, όσο και από τις ενορίες μας, με τη μέριμνα των καλών μας ιερέων και των μελών των εκκλησιαστικών συμβουλίων. Και, επιπλέον, υπηρετείται σε κάθε έκτακτη περίσταση και ανάγκη, όπως προσφάτως απεδείχθη, όταν η τοπική μας Εκκλησία πρωτοστάτησε στον αγώνα για τη διάσωση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης.
Τιμώντας λοιπόν τον ρόλο και την ευθύνη της απέναντι στην Ομογένεια, η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας θα συνεχίσει να είναι παρούσα καθημερινά σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες, κρατώντας ψηλά τη σημαία του ιερού αγώνα για τη διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία. Χρειαζόμαστε όμως αρωγούς και όλους τους ομογενείς μας, για να κάνουν προσωπική και οικογενειακή τους υπόθεση αυτόν τον αγώνα, σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά και σε γωνιά της πέμπτης ηπείρου όπου χτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού. Προσωπική μου παράκληση, με την ευκαιρία της σημερινή ημέρας, ας ακολουθήσουμε όλοι την προτροπή του ποιητή μας, Κωστή Παλαμά: «Για τη μητέρα γλώσσα μας τα λάβαρα κρατήστε»!

Η Ρωσική Πρεσβεία τιμά την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, αρχής γενομένης -συμβολικά- από σήμερα

Τη λογοτεχνική πτυχή του ρωσικού φιλελληνισμού, με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, θα παρουσιάσει η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

«Έχω τη χαρά να σας ενημερώσω ότι η πρεσβεία της Ρωσίας, με την ευκαιρία της μεγάλης Επετείου των 200 χρονών από την έναρξη του ηρωικού απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, και στο πλαίσιο του Έτους Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας 2021 υπό την αιγίδα του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει τη λογοτεχνική πτυχή του ρωσικού φιλελληνισμού» ανακοίνωσε ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μάσλοβ με ανάρτηση της πρεσβείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα ενημερώνει ότι η πρεσβεία θα αναρτά τακτικά στα κοινωνικά δίκτυα φλογερούς στίχους διάσημων Ρώσων ποιητών εκείνης της περιόδου (στα ελληνικά), οι οποίοι διακατέχονταν από φιλελληνικά συναισθήματα και εξυμνούσαν τον ξεσηκωμό των ομόδοξων Ελλήνων εναντίον του οθωμανικού ζυγού.

Ο κύκλος της πρωτοβουλιας αυτής ξεκίνησε συμβολικά σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, με ποίημα του παγκοσμίου φήμης Αλεξάντρ Πούσκιν «Σηκώσου, ω Ελλάδα, και τον αγώνα στήσε», το οποίο αναφέρει:

Σηκώσου, ω Ελλάδα, και τον αγώνα στήσε,

Και δείξε την αντρεία των παλικαριών σου,

Κι εκείνη την παλιά σου τη μανία λύσε

Του Ολύμπου και της Πίνδου, των Θερμοπυλών σου!

Σ’ αυτά τα προαιώνια βουνά, τα μαύρα,

Γεννήθηκε η νέα Ελευθερία,

Στων Αθηνών τα μάρμαρα που ‘ν’ όλο λαύρα,

Και στων αρχαίων ηγετών τα μαυσωλεία.

Η χώρα των θεών, και των ηρώων η χώρα,

Φλέγεται απ’ τη φωτιά ενός αγώνα ωραίου,

Σπάει τα δεσμά και πάει και τραγουδάει τώρα

Τυρταίο και Βύρωνα και θούρια του Φεραίου.

Αλεξάντρ Πούσκιν

1829

Μτφρ. Στρατής Πασχάλης

Τα Ελληνόπουλα της Πόλης μιλούν ελληνικά

Με αφορμή την εορτή αυτή η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με μαθητές που μιλούν για τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας.

Και στη Ζάμπια τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και τον Εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό

Μητροπολίτης Ιωάννης: «Ο Σολωμός δεν ήταν απλώς ένας Μεγάλος Ποιητής. Έθεσε τη λύρα του στην υπηρεσία της Ελληνικής Επανάστασης»

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Λουσάκα και των Ελληνικών κοινοτήτων Λουσάκας και Copperbelt έχει προγραμματίσει μια σειρά δραστηριοτήτων για τον εορτασμό της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και της γέννησης του Ελληνικού Κράτους.

Στo πλαίσιo αυτo και σε στενό κοινοτικό κύκλο λόγω της πανδημίας του covid-19 σήμερα, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, ημέρα αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα και εις μνήμην του Εθνικού Ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης τέλεσε στο Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεία Λειτουργία και Αρχιερατικό μνημόσυνο παρουσία των παροικιακών αρχών.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του «Ποιητή της Ελευθερίας» στον προαύλιο χώρο της Επισκοπής που έχει προσωρινώς τοποθετηθεί.

Η επίσημη τελετής αποκαλυπτηρίων θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021 από εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης. Φόρο τιμής απέδωσαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Λουσάκα κ. Μιχαήλ Κρουπνικ, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λουσάκα, κ. Χρήστος Σπάιρον, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γιώργος Λιακόπουλος και η μικρή Αιμιλία Μαρκάτου από το Ελληνικό σχολείο της Λουσακα.

Στο μήνυμα του ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σήμερα ημέρα μνήμης τού Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού ο απανταχού Ελληνισμός εορτάζει με υπερηφάνεια για τέταρτη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας «Ο Σολωμός δεν ήταν απλώς ένας Μεγάλος Ποιητής. Έθεσε τη λύρα του στην υπηρεσία της Ελληνικής Επανάστασης, καθιστώντας τον αγώνα των προγόνων μας σύμβολο των πανανθρώπινων ιδανικών της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Ο Ύμνος εις την Ελευθερία υιοθετήθηκε ως ο Εθνικός Ύμνος του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, αποτελεί δε έκτοτε διαχρονικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και συνδέει τους Έλληνες όπου γης. Ενέπνευσε και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς και πίστης στον αγώνα του Νέλσον Μαντέλα κατά τις δύσκολες ώρες του απαρχάιντ (apartheid) και κατά την περίοδο της φυλάκισης του στο Ρόμπεν Άιλαντ. Στα 59χρόνια της ζωής του, ο Σολωμός σημάδεψε με το μεγαλείο του ποιητικού του έργου την ιστορία του ελληνικού πνεύματος και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πνευματικό του έργο συνεχίζει να εμπνέει τους απανταχού Έλληνες -όσο λίγοι- με την ίδια δύναμη, όπως πριν από δύο αιώνες από εκεί, από το λόφο του Στράνη, όταν έγραφε το Μεγάλο Τραγούδι. Μάλιστα, τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ελληνική Γλώσσα δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λόγια του Σολωμού – που αναγράφονται και στο κενοτάφιο- «μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;». Αυτόν λοιπόν σήμερα θυμηθήκαμε εδώ στη Ζάμπια, τον Μεγάλο Άνδρα του Έθνους που φρόντισε να δώσει σάρκα και οστά στην ιδέα του «Κλείσε μες στην ψυχή σου βαθιά την Ελλάδα και θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείο».

Τι ανήρτησαν οι Ελληνορθόδοξοι της Βενετίας

Την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία θεσπίστηκε να εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου, το 2017, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, η Κοινότητα των Ελλήνων Ορθοδόξων της Βενετίας έκανε μια ανάρτηση, παρουσιάζοντας κάτι που πολλοί Έλληνες δεν γνωρίζουν. 

Πρώτον ότι ήταν η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων στην Ιταλία που προώθησε το 2014 για πρώτη φορά την ημερομηνία της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, την ημέρα, δηλαδή, μνήμης του θανάτου του Διονυσίου Σολωμού.

Δύο χρόνια μετά η ημερομηνία αυτή θεσπίστηκε επισήμως από την Βουλή των Ελλήνων.

Δεύτερον, στη βιβλιοθήκη Capitolare της Βερόνας στην Ιταλία σώζονται αρκετοί Ελληνικοί κώδικες, που έφτασαν εκεί κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, κυρίως ως δώρο από τον Βερονέζο Scipione Maffei. Ανάμεσά τους είναι ο κώδικας CXXXI του 15ου αιώνα, στον οποίο διατηρούνται μερικές από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, Αθηναίου θεατρικού συγγραφέα, που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ.

Στο συγκεκριμένο χειρόγραφο υπάρχουν με πολυάριθμες περιθωριακές σημειώσεις τρεις από τις έντεκα κωμωδίες του Αριστοφάνη: ο Πλούτος, τα Σύννεφα και οι Βάτραχοι.

Το χειρόγραφο επιλέχθηκε, μαζί με άλλους από την Βιβλιοθήκη, για να μεταφερθεί στο Παρίσι το 1797 από μια επιτροπή που έστειλε ο Ναπολέων. Επιστράφηκε το 1816 και, ακόμη και σήμερα, στο πρώτο και τελευταίο φύλλο της εμφανίζεται η σφραγίδα της Bibliothèque nationale de France, ως ανεξίτηλο σημάδι του ταξιδιού αυτού.

Στη φωτογραφία: Κώδικας Cxxxi, Κωμωδίες Αριστοφάνη, XV αιώνας.

Το βίντεο του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Ένα πανέμορφο βίντεο ετοίμασαν εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας οι μαθητές του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, που μιλούν ελληνικά μπροστά στην κάμερα.

Γιατί σπουδάζω ελληνικά;

Γιατί σπουδάζω ελληνικά; Στο ερώτημα αυτό απαντούν φοιτητές του από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης στην Ουκρανία με βίντεο που ανεβάζουν στο Facebook. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας εξηγούν γιατί επέλεξαν να μάθουν τη γλώσσα του Ομήρου και του Πλάτωνα.
Δείτε μερικά βίντεο.

Αφιέρωμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας έκανε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας

Στο αφιέρωμα συμμετέχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας, από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, οι οποίοι μοιράζονται τους λόγους για τους οποίους μαθαίνουν να μιλούν την ελληνική γλώσσα.

Στο ακόλουθο βίντεο, διάρκειας δύο λεπτών και δεκαεπτά δευτερολέπτων, περιλαμβάνεται και το μήνυμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σημειώνει ότι τα ελληνικά είναι η γλώσσα του Ομήρου και του Αριστοτέλη. Αλλά και η γλώσσα του Σεφέρη και του Ελύτη. «Αφετηρία της ιστορίας και του πολιτισμού. Πυξίδα του σήμερα και φάρος του μέλλοντος. Μια γέφυρα πάνω από σύνορα, που αγκαλιάζει τον κόσμο. Γι’ αυτό μαθαίνουμε ελληνικά. Για να μιλάμε και να νιώθουμε ελληνικά».

Και στην Ρουμανία

Η ημέρα αυτή τιμάται ιδιαίτερα στην Ρουμανία. Θεσμοθετήθηκε με τον Νόμο αρ. 204/2018 με στόχο τη διατήρηση των παραδόσεων, του πολιτισμού και της μητρικής γλώσσας από τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την εθνική μειονότητα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει: «Έτσι, σύμφωνα με αυτόν τον νόμο για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, οργανώνονται ετησίως στις περιοχές όπου ζουν μέλη της ελληνικής κοινότητας και φιλέλληνες πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες σε αυτήν την ημέρα, οι οποίες είναι δυνατόν να υποστηριχθούν υλικά και οικονομικά από κεντρικούς και τοπικούς δημόσιους φορείς, καθώς και από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Επίσης, η Ρουμανική Εταιρεία Ραδιοφωνίας και η Ρουμανική Εταιρεία Τηλεόρασης μπορούν να συμπεριλάβουν στα προγράμματα τους εκπομπές ή αποσπάσματα από αυτές τις εκδηλώσεις.
Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις ελληνικές κοινότητες της Διασποράς, σε αλλοδαπά πανεπιστημιακά ιδρύματα με έδρες ελληνικών σπουδών και σε σχολές και άλλους φορείς εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Τον πρώτο λόγο θα έχουν οι συνεργαζόμενοι με τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού φορείς, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας.

Η Τουρκία ακύρωσε εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Στο μεταξύ. ακυρώθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» στην Τουρκία, λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν στη χώρα.

Στην εκδήλωση την οποία είχαν διοργανώσει τα πανεπιστήμια της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Θράκης με την συμπαράσταση της πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα, θα γινόταν αναφορά στον Γιώργο Σεφέρη. Είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι όμως το πανεπιστήμιο της Άγκυρας με ανακοίνωση του ανακοίνωσε την ακύρωση της.

Προηγήθηκαν αντιδράσεις στο twitter και σε διάφορα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όπως η Yeni Akit και η Dirilis Postasi που ανέφεραν πως «την ώρα που οι Έλληνες καταπιέζουν τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και προσπαθούν να τους εξαφανίσουν, κάποιοι διοργανώνουν “Ημέρες Ελληνικής Γλώσσας”».

To Πανεπιστήμιο της Άγκυρας με ανακοίνωση του αναφέρει πως «η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που είχε προγραμματιστεί στα πλαίσια επιστημονικής δραστηριότητας, ακυρώθηκε επειδή δημιουργήθηκε μια λανθασμένη εντύπωση στον σκοπό της».

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως» αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το Υπουργείο Εξωτερικών θα μεριμνήσει για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων