18/10/2019 18/10/2019 Με συνεχώς αυξανόμενο πνευματικό ενδιαφέρον, πλήθος πιστών συμμετέχει στις ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις “ΔΗΜΗΤΡΙΑ”, που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου. Αν και οι εκδηλώσεις βρίσκονται στη 13η ημέρα, ο Ιερός Ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς, οι οποίοι με μεγάλη προσοχή άκουσαν την υπέροχη ομιλία που έκανε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος...
18 Οκτωβρίου, 2019 - 22:45
Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2019 - 22:58

Ο π. Χαράλαμπος (Λίβυος) στα ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019

Διαδώστε:
Ο π. Χαράλαμπος (Λίβυος) στα ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019

Με συνεχώς αυξανόμενο πνευματικό ενδιαφέρον, πλήθος πιστών συμμετέχει στις ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις “ΔΗΜΗΤΡΙΑ”, που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Αν και οι εκδηλώσεις βρίσκονται στη 13η ημέρα, ο Ιερός Ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς, οι οποίοι με μεγάλη προσοχή άκουσαν την υπέροχη ομιλία που έκανε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος), εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Πύργου Μονοφατσίου Ηρακλείου Κρήτης. Θέμα της ομιλίας του, ήταν: “Πως να αγαπώ τον εαυτό μου, χωρίς να είμαι εγωιστής”.

 

 

 

Ο ομιλητής στο πρόλογο του, είπε:

“Όταν ο άνθρωπος στηρίζεται μονάχα στο ΕΓΩ του, τον κάνει θεό και είδωλο και δεν υπολογίζει κανέναν άλλον. Ο εγωιστής διακατέχεται από μια παρανοϊκή αυτοπεποίθηση. Πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος όλων και όποιος δεν τον αναγνωρίζει, τον πετάει έξω από την ζωή του. Σκέφτεται πάντα τον εαυτό του, -αίσθημα αυτοϊκανοποίησης- και με κριτήριο πάντα τα θέλω του. Αισθάνεται ότι ξεχωρίζει από τους πάντες και ότι πρέπει να του πηγαίνουν όλα καλά στη ζωή του, γιατί πολύ απλά είναι αυτός ο σωστός. Πιστεύει ότι πρέπει να απολαμβάνει χωρίς κόπο και ότι πρέπει να τον αγαπάνε χωρίς να έχει βοηθήσει ποτέ κανέναν άνθρωπο. Να ζει μια καταπληκτική ζωή χωρίς καμία θυσία”.

 

 

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε:

“Αυτοεκτίμηση σημαίνει να εκτιμά κανείς τον εαυτό του όπως είναι, με τις δυνατότητές του, αλλά και με τις αδυναμίες του, με τα πάθη του, αλλά και με τις αρετές του. Να αναγνωρίζει την αξία της ίδιας της ύπαρξής του.

Ο Κάλλιστος Γουέρ λέει χαρακτηριστικά: «Μα δεν είσαι άχρηστος. Ένα τέτοιο αίσθημα δεν αποτελεί ταπείνωση, αλλά πειρασμό του διαβόλου. Ταπείνωση σημαίνει να γνωρίζω ότι είμαι πλασμένος κατ’ εικόνα Θεού, συνεπώς ο Θεός περιμένει πολλά από μένα. Ταπείνωση σημαίνει να πιστεύω ότι όλα όσα έχω είναι δώρο…»

Απ’ την άλλη, ο Άγιος Πορφύριος, έλεγε: «Ο χριστιανός πρέπει να αποφεύγει την αρρωστημένη θρησκευτικότητα• τόσο το αίσθημα ανωτερότητας για την αρετή του, όσο και το αίσθημα κατωτερότητας για την αμαρτωλότητά του. Άλλο πράγμα είναι το κόμπλεξ και άλλο η ταπείνωση. Άλλο η μελαγχολία και άλλο η μετάνοια. Άλλο είναι ότι έχω μειονεκτικότητα και άλλο ότι είμαι απλός άνθρωπος κατά Θεόν».

Και συνεχίζει ο Άγιος: «Να είμαστε ταπεινοί, αλλά να μην ταπεινολογούμε. Η ταπεινολογία είναι παγίδα του διαβόλου, που φέρνει την απελπισία και την αδράνεια, ενώ η αληθινή ταπείνωση φέρνει την ελπίδα και την εργασία των εντολών του Χριστού»”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο π. Χαράλαμπος κατέληξε: “Είναι άλλο πράγμα η αγάπη προς τον εαυτό μας κι άλλο ο εγωισμός. Αγαπώ τον εαυτό μου, σημαίνει:

-Αποδέχομαι ότι είμαι εικόνα Θεού,
-Ότι με αγαπά και με αποδέχεται ο Θεός,
-Να του μιλάς γλυκά, χωρίς να τον κρίνεις,
-Ότι μπορώ να λέω αυτό που αισθάνομαι,
-Ότι βάζω όρια σε αυτό που μπορώ και αντέχω,
-Ότι συγχωρώ και δίνω ευκαιρίες στον εαυτό μου όπως και στους άλλους,
-Αναγνωρίζω τα χαρίσματά μου, δίχως να υποτιμώ των άλλων,
-Δεν τα ξέρω όλα… Δεν είμαι τέλειος… Έχω πνεύμα μαθητείας”.

 

 

 

Μετά την ομιλία, ο π. Χαράλαμπος απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των πιστών στη συνάντηση “Ενοριακό Αρχονταρίκι”, που καθημερινώς γίνεται στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην αξιοθαύμαστη προσέλευση των πιστών τόσο στην ομιλία, όσο και στο “Eνοριακό Αρχονταρίκι” και ιδιαίτερα νέων σε ηλικία, που κυριολεκτικά κατέκλυσαν όλους τους χώρους του Ναού.

 

 

 

Η 13η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία λειτουργός και ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Χριστόδουλος, Ηγούμενος της Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου Καλάμου Αττικής.

Έψαλε πολυμελής βυζαντινός χορός της Ιεράς Μονής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων