15/02/2022 15/02/2022 Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας θα δώσει την τελική έγκριση για το αν θα συμμετάσχει στην Σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων ο Πατριάρχης Αντιοχείας,  την οποία αναμένεται να συγκαλέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Του Νικόλαου Ζαΐμη  Αυτό επεσήμανε και χθες ο Προκαθήμενος της εν Αντιοχεία Ορθοδόξου Εκκλησίας...
15 Φεβρουαρίου, 2022 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2022 - 9:21

Οι επαφές για τη Σύναξη Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και το μήνυμα για την Αφρική

Διαδώστε:
Οι επαφές για τη Σύναξη Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και το μήνυμα για την Αφρική

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας θα δώσει την τελική έγκριση για το αν θα συμμετάσχει στην Σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων ο Πατριάρχης Αντιοχείας,  την οποία αναμένεται να συγκαλέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Αυτό επεσήμανε και χθες ο Προκαθήμενος της εν Αντιοχεία Ορθοδόξου Εκκλησίας κ.κ. Ιωάννης κατά τη συνάντηση την οποία είχε με αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Καμερούν κ. Γρηγόριο και Ζάμπιας κ. Ιωάννη, η οποία και του επέδωσε το Γράμμα του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας κ.κ. Θεοδώρου με το οποίο ενημερώνει για την εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική.

Ο Μακαριώτατος επανέλαβε στην αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας όσα είπε στον απεσταλμένο του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ότι η Ιερά Σύνοδος της Αντιοχείας θα συνεδριάσει σύντομα για να συζητήσει αναφορικά με τις εξελίξεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να λάβει κατάλληλη θέση επ’ αυτών.

Κομβική η στάση των Παλαίφατων Πατριαρχείων της Ανατολής

Το Σάββατο είχε επισκεφθεί τον Πατριάρχη Αντιοχείας ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ προκειμένου να τον προσκαλέσει σε συνάντηση των Προκαθημένων των τεσσάρων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων στην Κωνσταντινούπολη που χρονικά έχει οριστεί πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό άλλωστε είχε ζητήσει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος μετά την Συνοδική απόφαση που έλαβε το Παλαίφατο Πατριαρχείο για την αντιμετώπιση της Ρωσικής εισβολής στα κανονικά του όρια και τη δημιουργία Εξαρχίας.

Αντικείμενο της Σύναξης των Προκαθημένων θα είναι τα τρέχοντα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία, ιδιαίτερα μετά την όξυνση τους με την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας κατά την τελευταία της συνεδρίαση για το 2021 να δημιουργήσει Εξαρχία στην Αφρική.

Η Εκκλησία της Αντιόχειας σε πρώτη φάση δεν έδωσε σαφή απάντηση για την πρόθεσή της να συμμετάσχει ή όχι στη Σύναξη παραπέμποντας το ζήτημα στην Ιερά Σύνοδο έτσι ώστε να αποφανθεί. Ωστόσο, δείχνει θετική να συμβάλει στην εδραίωση της Πανορθοδόξου ενότητος

Αναμένεται να υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση – πρόσκληση και προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προκειμένου να εκφράσει και αυτό τη στάση του.

Η στάση των δύο Παλαίφατων Πατριαρχείων της Ανατολής αναμένεται να είναι κομβική καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Σαφές μήνυμα από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την Αφρική

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ενέργειες από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για την αναχαίτιση των ενεργειών της Εκκλησίας της Ρωσίας να λειτουργήσει στην Αφρική Εξαρχία.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόσο κατά την χειροτονία του Επισκόπου Γκούλου και Βορείου Ουγκάντας κ. Νεκταρίου όσο και κατά την σύναξη των παρεπιδημούντνων Ιεραρχών του Θρόνου το Σάββατο επεσήμανε την ανάγκη για ενότητα στην  Μητέρα Εκκλησία, που δεν είναι άλλη από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Παράλληλα έκανε έκκληση στους ιερείς που προσχώρησαν στη Ρωσική Εξαρχία να επανέλθουν στην εκκλησιαστική τάξη, σεβόμενοι το κανονικό δίκαιο της εκκλησίας και να σταματήσουν άμεσα τις παρ’ ενορίες πράξεις, τα συλλείτουργα με καθηρημένους κληρικούς, την τυρεία και την φατρία, κανονικά παραπτώματα που καταδικάζονται από τις Οικουμενικές Συνόδους (15ος Α’ Οικ. Συνόδου, 18ος Δ’ Οικ. Συνόδου, 34ος Πενθέκτης Οικ. Συνόδου, 6ος Γάγγρας, 10ος, 53ος & 62ος Καρθαγένης, 10ος, 11ος, 15ος & 31ος των Αγίων Αποστόλων, 2ος, 3ος , & 5ος Αντιοχείας κ.α.), διαφορετικά θα εφαρμοστούν άμεσα οι κυρώσεις που προβλέπονται από τους ανωτέρω κανόνες.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο Πατριάρχης ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τον Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο, ως προς τις ενέργειές του για την ενημέρωση των Παλαιφάτων και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων για την εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είπαν ο Πατριάρχης Αντιοχείας και ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος

Εισπήδηση: Ενημέρωση Πατριάρχη Αντιοχείας από εκπροσώπους Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Εξωτερική φωτογραφία αρχείου: Pemptousia.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων