16/06/2021 16/06/2021 Στη συμφωνία πως οι Ιερές Μητροπόλεις της Περιφέρειας  Πελοποννήσου θα αποστείλουν το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένες προτάσεις για έργα και δράσεις, σε συνάρτηση και αναφορικά με τους ειδικούς στόχους που αποτελούν τα βασικά σημεία συζήτησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 κατέληξε η δίωρη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με...
16 Ιουνίου, 2021 - 8:22
Τελευταία ενημέρωση: 16/06/2021 - 8:33

Ιερές Μητροπόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου αξιοποιούν τους πόρους του ΕΣΠΑ για τη συντήρηση και ανάδειξη εκκλησιαστικών μνημείων

Διαδώστε:
Ιερές Μητροπόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου αξιοποιούν τους πόρους του ΕΣΠΑ για τη συντήρηση και ανάδειξη εκκλησιαστικών μνημείων

Στη συμφωνία πως οι Ιερές Μητροπόλεις της Περιφέρειας  Πελοποννήσου θα αποστείλουν το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένες προτάσεις για έργα και δράσεις, σε συνάρτηση και αναφορικά με τους ειδικούς στόχους που αποτελούν τα βασικά σημεία συζήτησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 κατέληξε η δίωρη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τις Μητροπόλεις της περιοχής.

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

Σκοπός των πόρων που παρέχονται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι η ενίσχυση του προνοιακού έργου της Εκκλησίας καθώς και η συντήρηση και ανάδειξη των εκκλησιαστικών μνημείων όπως τονίστηκε από την πλευρά των Ιερών Μητροπόλεων κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Αργολίδος κ. Νεκτάριος και Μάνης κ. Χρυσόστομος.

Για πρώτη φορά μετείχε η Εκκλησία στη διαβούλευση

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετέχει η Εκκλησία στη διαβούλευση, και αυτό το επιδίωξε από τη πλευρά της η περιφέρεια γιατί θεωρεί βασικό εταίρο την Εκκλησία στα κοινωνικά θέματα αλλά και σε αυτά της προστασίας των εκκλησιαστικών μνημείων.

Ο κ. Νίκας εξέθεσε ως σημαντικά θέματα, την ανάγκη για συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων, τον προγραμματισμό έργων για την βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτά, καθώς επίσης και την σημασία της κατάρτισης προγραμμάτων και δράσεων με στόχο την ουσιαστική υποστήριξη του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επιπλέον ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για ορθολογική αξιολόγηση των προβλημάτων και για την συνεργατικότητα μεταξύ των φορέων, ενώ επισήμανε ακόμα την ανάγκη για σεβασμό στην παράδοση και στην προστασία του μνημειακού πλούτου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη αρωγή που προτίθεται η Περιφέρεια να παράσχει σε δράσεις κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, στηρίζοντας έτσι το έργο των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.

Αναφέρθηκε, τέλος, στους διαθέσιμους πόρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το ΠΔΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη ισοκατανομής τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Τα βασικά σημεία της διαβούλευσης

Σχετικά με τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος τονίστηκαν οι αυξημένες ανάγκες που αντιμετωπίζει η Μητρόπολη σε επίπεδο παροχής Κοινωνικών αγαθών καθώς και έγινε λόγος για την πληθώρα των Μνημείων που χρήζουν συντήρησης και αναβάθμισης.

Από την πλευρά της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου έγινε λόγος για την αξία της ανταλλαγής ιδεών και απόψεων και ζητήθηκε η τεχνική υποστήριξη του έργου των Μητροπόλεων επί των διαδικασιών. Επιπλέον, έγινε λόγος για την υποβοήθηση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και για την ανάδειξη της ιστορικότητας των Μοναστηριών.

Η Ιερά Μητρόπολη Μάνης στάθηκε στη σπουδαιότητα της διαδικασίας της Διαβούλευσης και της σημασίας της ορθής αξιοποίησης των πόρων. Ως σημαντικά τέθηκαν τα ζητήματα της ερημοποίησης και εγκατάλειψης πολλών Μοναστηριών, η βελτίωση της προσβασιμότητας προς διάφορα μνημεία, η ανάδειξη και αξιοποίηση του Χριστιανικού Πολιτισμού (Βυζαντινού, Μεταβυζαντινού), η κατάρτιση δράσεων φροντίδας και προστασίας των παιδιών, η σημαντικότητα των κατασκηνώσεων για παιδιά με αναπηρίες και η υποστήριξη της τοπικής οικονομίας μέσω του σχεδιασμού και υλοποίησης Κέντρων Εκμάθησης Νέων.

Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας και τέθηκαν τα ζητήματα της συντήρησης και ανάδειξης των Μοναστηριών, καθώς και η άμεση ανάγκη για στήριξη των Προνοιακών Δομών της Μητροπόλεως.

Όσο αφορά την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας συζητήθηκαν θέματα όπως η υποστήριξη των Μητροπόλεων επί των διαδικασιών, η ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών πρόνοιας, η κατάρτιση προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ο σχεδιασμός και υλοποίηση παιδικών Κατασκηνώσεων καθώς και οι δυνατότητες συνεργειών με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Τέλος, από την πλευρά της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης αναγνωρίστηκε η σημαντικότητα της Διαβούλευσης και εκλήφθη ως ελπιδοφόρα η διαδικασία. Τονίστηκε η αξία της συνεργασίας με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δόθηκε βάση σε ανάγκες όπως, η συντήρηση των Μνημείων, η βελτίωση της πρόσβασης των σημείων τουριστικής επισκεψιμότητας, η βελτίωση των υποδομών, η γενικότερη συντήρηση των Μοναστηριών και η υποστήριξη στο κοινωνικό έργο των Μητροπόλεων.

Αναγνώριση συστάσεως έξι ιστορικών Ιερών Μονών

Στην αναγνώριση συστάσεως έξι ιστορικών Ιερών Μονών Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης προχώρησε με ομόφωνη απόφασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πρόκειται για τα Μοναστήρια:

  1. Παναγίας Ελεούσης Κούμπαρη (ιδρύθηκε το 1602)
  2. Παναγίας Ρεματιανής (έτος ίδρυσης το 1692)
  3. Παναγίας Ταϋγέτης (χρονολογείται από τον 17ο αιώνα)
  4. Παναγίας Βρεσθενιτίσσης (έτος ίδρυσης 1602)
  5. Τιμίου Προδρόμου στο Συντζάφι Χρυσάφων (ιδρύθηκε το 1625)
  6. Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου (έτος ίδρυσης το 1619)

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 7 Ιουνίου 2021.

Στις 15 Απριλίου 2021, ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος είχε αποστείλει αναλυτικό έγγραφο προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με το οποίο ζητούσε την έκδοση Διαπιστωτικής Πράξης για τις ανωτέρω έξι εγκαταλειμμένες και ερειπωμένες ιστορικές Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως, στις οποίες, ωστόσο, διασώζονται τα Καθολικά τους και κάποια από τα κελιά.

“Η ενέργεια αυτή του σεπτού Ποιμενάρχη έχει πολλαπλούς συμβολισμούς και στόχους: αφ ενός, στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, θέλησε να τιμήσει έξι Ιερές Μονές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στον τόπο, αφ ετέρου θέλησε να ανοίξει τον δρόμο για την ανακαίνιση και αναστήλωσή τους και ίσως στο μέλλον της αναβίωσης της μοναστικής τους λειτουργίας”, αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εξωτερική Φωτογραφία αρχείου τη Μονή Καλτεζών/ Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων