20/01/2021 20/01/2021 Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις ορκίστηκαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην τελετή ορκωμοσίας στο Καπιτώλιο. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ πως «η δημοκρατία νίκησε». «Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας...
20 Ιανουαρίου, 2021 - 19:40
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2021 - 22:32

Ορκίστηκε ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Διαδώστε:
Ορκίστηκε ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις ορκίστηκαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην τελετή ορκωμοσίας στο Καπιτώλιο.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ πως «η δημοκρατία νίκησε».

«Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας ιδέας. Της ιδέας της δημοκρατίας… Αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, χαιρετίζοντας μια ημέρα «ελπίδας» για την Αμερική.

«Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», είπε.

Κάλεσε για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού.

Δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Η Κάμαλα Χάρις ορκίστηκε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Η Κάμαλα Χάρις ορκίστηκε στη θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής που ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου.

Η ανάρτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής 

Ανάρτησή με αναφορά στην ορκωμοσία έκανε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. «Ας προσευχηθούμε όλοι για την υγεία και την επιτυχία του Προέδρου Joe Biden και της Αντιπροέδρου Kamala Harris, να θεραπευτεί η γη μας, η χώρα μας να ενωθεί, και ο κόσμος να ελπίζει στην Αμερική», έγραψε.

Τα μηνύματα Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη 

Τη βεβαιότητα, ότι οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, θα καταστούν ακόμα πιο ισχυρές στη διάρκεια της θητείας του νέου Αμερικανού προέδρου, Τζo Μπάιντεν, εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ομιλία της στην εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα με αφορμή την ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Η εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας έγινε στην Αρχαία Αγορά και ήταν στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΗΠΑ & Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας».

«Η μακρά φιλία μεταξύ των λαών μας ανατρέχει στη στενή σχέση της αμερικανικής και της ελληνικής επανάστασης» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας πως «Η επέτειος των 200 ετών από το 1821 είναι μια αφορμή να τιμήσουμε τους δεσμούς μας».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ 

Συγχαρητήρια τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις επ’ ευκαιρία της ορκωμοσίας τους έστειλε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Τα θερμότερα συγχαρητήριά μου στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις. Με μια αίσθηση ανανεωμένης αισιοδοξίας, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας και της φιλίας ανάμεσα στα δύο έθνη μας”, αναφέρει στα αγγλικά ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα Αναστασιάδη 

Αναφορά για στην ορκωμοσία έκανε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

“Συγχαίρουμε θερμά τον Πρόεδρο Joe Biden και τον Αντιπρόεδρο Kamala Harris για την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων τους και εκφράζουμε τις θερμότερες ευχές μας για κάθε επιτυχία στη διάρκεια της θητείας τους. Επιθυμούμε για άλλη μια φορά να επαναλάβουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ, προκειμένου να προωθήσουμε περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία μας, με βάση το κοινό μας όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτό”, έγραψε.

Ηγέτες από όλον τον κόσμο χαιρετίζουν τον Τζο Μπάιντεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Γερμανίας, πρωθυπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πολλών χωρών χαιρέτισαν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την «ανυπομονησία» τους να συνεργαστούν με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

«Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ και την Κάμαλα Χάρις για την ιστορική ανάληψη της αντιπροεδρίας. Η αμερικανική ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας για να θέματα που μας αφορούν όλους, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την Covid και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Μπάιντεν», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε στη δική της ανάρτηση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν. Και η Ευρώπη είναι έτοιμη. Για να ξανασυνδεθεί με έναν παλιό και έμπιστο εταίρο, να δώσουμε νέα πνοή στην πολύτιμη συμμαχία μας. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Τζο Μπάιντεν».

Νωρίτερα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι η σημερινή «είναι μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία» δηλώνοντας «ανακουφισμένος» από το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. «Ξέρω ότι πολλοί στη Γερμανία συμμερίζονται αυτό το συναίσθημα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι «η (εκλογική) νίκη του Μπάιντεν συνιστά νίκη της δημοκρατίας επί της άκρας δεξιάς και των τριών μεθόδων της: της μαζικής εξαπάτησης, του εθνικού διχασμού και της κατάχρησης, ακόμη και με βίαια μέσα, των δημοκρατικών θεσμών». Και συνέχισε: «Πριν από πέντε χρόνια πιστεύαμε ότι ο Τραμπ ήταν ένα κακόγουστο αστείο, αλλά πέντε χρόνια αργότερα συνειδητοποιήσαμε ότι έθετε σε κίνδυνο την ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τρίτη, είπε και αυτός ότι «ανυπομονεί» να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν. «Έχουμε μια ισχυρή, κοινή ατζέντα, από την αποτελεσματική πολυμέρεια που επιθυμούμε και οι δύο, μέχρι την κλιματική αλλαγή, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την πολιτική της κοινωνικής ενσωμάτωσης».

Από το Δουβλίνο, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν, χαιρέτισε τον Μπάιντεν, έναν «πραγματικό φίλο» της Ιρλανδίας, υπενθυμίζοντας την ιρλανδική καταγωγή του. «Ενώ ορκίζεται, ξέρω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αισθάνεται το βάρος της ιστορίας, την παρουσία των Ιρλανδών προγόνων του που έφυγαν από το Μάγιο και το Λάουθ την εποχή του λιμού, σε αναζήτηση της ελπίδας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι θέλει «να εμβαθύνει τη συνεργασία» των δύο χωρών.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Μπάιντεν και την Χάρις. «Πρόεδρε Μπάιντεν, εσείς κι εγώ έχουμε μια θερμή προσωπική φιλία εδώ και πολλές δεκαετίες. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ, να συνεχίσουμε να διευρύνουμε την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, την κορυφαία εκ των οποίων συνιστά το Ιράν».

Ένας εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ο Φαουζί Μπαρχούμ, είπε ότι το ισλαμιστικό κίνημα «δεν εκφράζει καμία λύπη για την αποχώρηση του Τραμπ» ο οποίος ήταν «η μεγαλύτερη πηγή και σπόνσορας της αδικίας, της βίας και του εξτρεμισμού στον κόσμο και άμεσος εταίρος του ισραηλινού κατακτητή στις επιθέσεις εναντίον του λαού μας».

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να ανατρέψει τις άδικες πολιτικές εναντίον του λαού μας και να θέσει τα θεμέλια για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων