17/10/2023 17/10/2023 Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις με στόχο την εξεύρεση λύσης ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις. Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και η Χαμάς απαντά με εκτόξευση ρουκετών. Στο αδιέξοδο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που κινδυνεύει να βάλει σε μια παρατεταμένη κρίση την περιοχή, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων...
17 Οκτωβρίου, 2023 - 9:14
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2023 - 12:43

Ημέρα Προσευχής και Νηστείας για την κατάσβεση του μίσους στην Αγία Γη – Άμεση λύση για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα

Διαδώστε:
Ημέρα Προσευχής και Νηστείας για την κατάσβεση του μίσους στην Αγία Γη – Άμεση λύση για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις με στόχο την εξεύρεση λύσης ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις. Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και η Χαμάς απαντά με εκτόξευση ρουκετών.

Στο αδιέξοδο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που κινδυνεύει να βάλει σε μια παρατεταμένη κρίση την περιοχή, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απαντά με προσευχή και νηστεία, όπως και τα υπόλοιπα χριστιανικά δόγματα. Το πρωί τελέστηκε δέηση επί του Φρικτού Γολγοθά για την κατάπαυση του πολέμου από τον Αρχιεπίσκοπο Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρο με τη συμμετοχή Αγιοταφιτών πατέρων.

Όπως είχαν ήδη ανακοινώσει πριν λίγες ημέρες στην έκκληση που έκαναν για να βρεθεί διέξοδος στην ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη Γάζα, οι ηγέτες των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, κήρυξαν τη σημερινή ημέρα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου, ως ημέρα Προσευχής και Νηστείας ώστε με αυτόν τον τρόπο να συμπαρασταθούν σε αυτούς που υποφέρουν από τον πόλεμο.

“Διά την υποστήριξιν πάντων όσοι έχουν υποφέρει εξ αιτίας του πολέμου τούτου και των οικογενειών αυτών, αι οποίαι πλήττονται από την βίαν, καλούμεν τον λαόν των Κοινοτήτων ημών και όλους όσοι διαθέτουν καλήν θέλησιν παγκοσμίως, να τηρήσουν Ημέραν Προσευχής και Νηστείας, την Τρίτην, 17ην Οκτωβρίου”, αναφέρεται στη σχετική δήλωση.

Οι προσευχές και οι δεήσεις από την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι καθημερινές. Στους Αγίους Τόπους το μυαλό όλων είναι στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στο επίκεντρο των αιματηρών συγκρούσεων. Υπάρχει ακόμη χρόνος για την κατάσβεση του μίσους που κυριαρχεί και έχει οδηγήσει χιλιάδες κατοίκους των εμπόλεμων περιοχών στο χείλος της καταστροφής και της εξουθένωσης.

Μονή Αγίου Πορφυρίου Γάζας

Εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται η Μονή του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα στην οποία έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο αλλά και η Ελληνική Πολιτεία η οποία ενημερώνεται διαρκώς για το τι συμβαίνει στην περιοχή από τον Γενικό Πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, Δημήτριο Αγγελοσόπουλο.

Ήδη στη Μονή έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χριστιανοί οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί έως και τη λήξη των εχθροπραξιών. Κοντά τους βρίσκεται ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος κ. Αλέξιος ο οποίος όπως τόνισε: “Μέχρι να υπάρχει τουλάχιστον ένας Χριστιανός στην επικράτεια της Γάζας, δεν θα πάω πουθενά, γιατί μπορώ να είμαι μια ελπίδα για αυτούς, οπότε θα μείνω στην επαρχία που πιστεύει σε μένα. Αν πεθάνω θα έχω έναν αξιοπρεπή θάνατο ως μερίδιο μου!”

Η Εκκλησία βρίσκεται στο πλευρό των δοκιμαζόμενων αδελφών και καταδικάζει κάθε μορφή βίας η οποία το μόνο που επιτυγχάνει είναι να στερεί ζωές από αθώους.

Άμεση λύση για την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας

«Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC) απευθύνει για άλλη μια φορά επείγουσα έκκληση να σταματήσουν άμεσα η βία, και οι επιθέσεις της Χαμάς. Ζητάμε επειγόντως και από τις δύο πλευρές την αποκλιμάκωση της κατάστασης». Αυτά δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WCC,  Καθηγητής Dr Jerry Pillay.

Πάνω από 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αγωνίζονται να φύγουν από περιοχές της βόρειας Γάζας ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας επίθεσης από τον ισραηλινό στρατό, μια εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών προσχώρησε στη δήλωση των Πατριαρχών και των Αρχηγών των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ στις 13 Οκτωβρίου, που έκαναν έκκληση να αναληφθούν άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Η κατάσταση στη λωρίδα της Γάζας είναι αφόρητη χωρίς πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, ιατρική υποστήριξη και ηλεκτρισμό.

Ο Μπάιντεν σε Ισραήλ και Ιορδανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα ταξιδέψει στο Ισραήλ αύριο Τετάρτη, για συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Θα πάει επίσης στο Αμάν, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο κ. Μπάιντεν στις συνομιλίες που θα έχει θα «επαναλάβει την πεποίθησή μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα» του πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την επίσκεψή του τον Ιούλιου του 2022 στη Μέση Ανατολή είχε επισκεφθεί τη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ όπου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος τον είχε παρασημοφορήσει. Μεταξύ άλλων, ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας είχε θέσει στον κ. Μπάιντεν και το ζήτημα της προστασίας της χριστιανικής κληρονομιάς στους Αγίους Τόπους αλλά και το θέμα της ελευθερίας στην άσκηση της λατρείας για Μουσουλμάνους και Χριστιανούς.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ισραήλ -Χαμάς: Έκκληση για ειρήνη από τους Αρχηγούς των Εκκλησιών στην Ιορδανία

Καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους η Ιερά Μονή Αγίου Πορφυρίου στην πολύπαθη Γάζα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων