06/03/2020 06/03/2020 Εκοιμήθη σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 89 ετών ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος, ο άνθρωπος που αγκάλιασε με την αγάπη του χιλιάδες φυλακισμένους και έμεινε στη συνείδηση και στην καρδιά των ορθοδόξων Χριστιανών ως ο «άγιος των φυλακών». Ο π. Γερβάσιος ήταν ο ιερέας που έκανε τον Πάσσαρη να μετανοήσει και να αλλάξει τελείως ζωή μέσα...
06 Μαρτίου, 2020 - 17:17
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2020 - 17:21

Όταν ο μακαριστός π. Γερβάσιος συνάντησε τον Πάσσαρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Όταν ο μακαριστός π. Γερβάσιος συνάντησε τον Πάσσαρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκοιμήθη σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 89 ετών ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος, ο άνθρωπος που αγκάλιασε με την αγάπη του χιλιάδες φυλακισμένους και έμεινε στη συνείδηση και στην καρδιά των ορθοδόξων Χριστιανών ως ο «άγιος των φυλακών».

Ο π. Γερβάσιος ήταν ο ιερέας που έκανε τον Πάσσαρη να μετανοήσει και να αλλάξει τελείως ζωή μέσα στις φυλακές της Ρουμανίας… Ο ίδιος είχε πει ότι, όντας στη Ρουμανία για ιερό προσκύνημα, έμαθε από τον οδηγό του πούλμαν, που τους μετέφερε με το ποίμνιο, ότι παρουσιάστρια του δελτίου της ρουμανικής τηλεόρασης είχε πει ότι ο Πάσσαρης, που μέχρι τότε δεν τον γνώριζε προσωπικά, αλλά είχε ακούσει για τη δράση του, έμαθε ότι βρίσκεται στη Ρουμανία και αναρωτήθηκε: «Καλά, αυτός ο π. Γερβάσιος, λίγη αγάπη και για μένα δεν έχει;”…

Μόλις το έμαθε αυτό, άφησε το γκρουπ κι έσπευσε να τον δει. Βρήκε τρόπο να φτάσει στις φυλακές, όπου βρισκόταν ο διαβόητος κακοποιός, παρότι αυτές βρίσκονταν στην άλλη άκρη της χώρας.

Ο Γερβάσιος (κατά κόσμον Γεώργιος) Ραπτόπουλος γεννήθηκε το 1931 στον Αιμιλιανό Γρεβενών. Το 1950 πέρασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Εγινε κληρικός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Σιδηροκάστρου Σερρών, Θεσσαλονίκης, Σερρών & Νιγρίτης και Κασσανδρείας. Το 1966 ίδρυσε την Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη» και το 1978 συστάθηκε η «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων». Εχει επισκεφτεί όλες τις ελληνικές φυλακές και τα σωφρονιστικά καταστήματα στην Αλβανία, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στη Μαδαγασκάρη, στη Ρουμανία, στη Ρωσία, στην Αυστραλία κ.α.

Για το έργο του, βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών και προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνική Δημοκρατίας για υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φιλανθρωπίας.

Ο πατέρας Γερβάσιος (κατά κόσμον Γεώργιος Ραπτόπουλος) γεννήθηκε το 1931 στον Αιμιλιανό Γρεβενών. Το 1950 πέρασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Έγινε κληρικός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Σιδηροκάστρου Σερρών, Θεσσαλονίκης, Σερρών & Νιγρίτης και Κασσανδρείας.

Το 1966 ίδρυσε την Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη» και το 1978 συστάθηκε η «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων».

Εκοιμήθη σήμερα το πρωί, «ακριβώς 42 χρόνια από την πρώτη του επίσκεψη σε σωφρονιστικό κατάστημα για να απαλύνει τον πόνο των κρατουμένων», όπως σημειώνουν άνθρωποι που τον γνώριζαν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων