07/05/2022 07/05/2022 Της Δέσποινας Σωτηρίου Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με αμείωτο ρυθμό και τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένη στις 9 Μαΐου, την μεγάλη εθνική εορτή της Ρωσίας, αναμένοντας την επόμενη κίνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωής συνεχίζονται και οι κατά δεκάδες χιλιάδες οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Στις παράπλευρες συνέπειες αυτού...
07 Μαΐου, 2022 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2022 - 15:08

Ουκρανία: Τραγικές εικόνες από κατεστραμμένες εκκλησίες – Τι αναφέρει η τελευταία έκθεση της UNESCO

Διαδώστε:
Ουκρανία: Τραγικές εικόνες από κατεστραμμένες εκκλησίες – Τι αναφέρει η τελευταία έκθεση της UNESCO
  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με αμείωτο ρυθμό και τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένη στις 9 Μαΐου, την μεγάλη εθνική εορτή της Ρωσίας, αναμένοντας την επόμενη κίνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωής συνεχίζονται και οι κατά δεκάδες χιλιάδες οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Στις παράπλευρες συνέπειες αυτού του πολέμου είναι και οι καταστροφές της σπάνιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων πολλοί ορθόδοξοι ναοί, αλλά και μνημεία που σχετίζονται την ελληνική ιστορική παρουσία στην περιοχή.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η είδηση ότι περίπου 200 χρυσά έργα τέχνης του πολιτισμού των Σκυθών, που χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ., έκαναν φτερά από ένα μουσείο στην ανατολική Ουκρανία σε μια κινηματογραφικού τύπου ενέργεια που οργανώθηκε από τη ρωσική πλευρά.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος της Μαριτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, μιας πόλης στην περιοχή της Ζαπορίζια, δήλωσε πριν από μερικές μέρες ότι «τα ορκς», όπως ονομάζουν οι Ουκρανοί τους Ρώσους εισβολείς, «άρπαξαν τον χρυσό των Σκυθών».

Οπως μετέδωσαν οι New York Times, ένας άγνωστος άνδρας ντυμένος με μια λευκή ιατρική ρόμπα μπήκε στο μουσείο όπου φυλασσόταν η συλλογή των αρχαιοτήτων με τη συνοδεία ενόπλων και έβγαλε τα χρυσά αντικείμενα από τα κουτιά όπου ήταν κρυμμένα. Στη συνέχεια, ο άνδρας και οι ένοπλοι εξαφανίστηκαν και ουδείς γνωρίζει την τύχη των αρχαιοτήτων.

Η διευθύντρια του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της Μελιτόπολης, όπου φυλάσσονταν οι αρχαιότητες, Λεϊλά Ιμπραχίμοβα, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι η ίδια με υπαλλήλους του μουσείου αποθήκευσαν τη συλλογή και την έκρυψαν σε ένα απομονωμένο υπόγειο του κτιρίου στις αρχές του πολέμου, φοβούμενοι πιθανή επίθεση του ρωσικού στρατού.

Η υπόθεση του μουσείου στη Μελιτόπολη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πολιτιστικών υποδομών της Ουκρανίας που έχουν υποστεί καταστροφές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η UNESCO έχει συντάξει μια λίστα με επιβεβαιωμένα περιστατικά καταστροφών σε 110 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους, βιβλιοθήκες κ.ά. στο Κίεβο και στην ανατολική πλευρά της χώρας, η οποία, δυστυχώς, ανανεώνεται καθημερινά.

Η πολιτιστική υπηρεσία του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 53 ιστορικοί χώροι, θρησκευτικά κτίρια και μουσεία έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αυτός είναι ο πιο πρόσφατος κατάλογος, αλλά δεν είναι πλήρης, καθώς οι ειδικοί μας συνεχίζουν να επαληθεύουν μια σειρά από αναφορές» που κατατέθηκαν από τις ουκρανικές αρχές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της Unesco. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Unesco χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες και αναφορές μαρτύρων από το σημείο για να επαληθεύσει τις πληροφορίες που παρείχαν οι ουκρανικές αρχές.

Η Unesco είπε δεκάδες ιστορικές ορθόδοξες εκκλησίες , ιστορικά κτίρια, μουσεία και μνημεία επιβεβαιώθηκε ότι υπέστησαν ζημιές. Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει πληροφορίες από την πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη ή την πόλη Χερσώνα, η οποία έχει καταληφθεί από τη Ρωσία.

Κανένα από αυτά που έχουν επιβεβαιωθεί ότι υπέστη ζημιές δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco στην Ουκρανία, όπως ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας ή τα μοναστικά κτίρια της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ. Ωστόσο, το ιστορικό κέντρο του Chernihiv βρίσκεται στον προσωρινό κατάλογο.

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΙΝΚ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ UNESCO ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
https://www.unesco.org/en/articles/damaged-cultural-sites-ukraine-verified-unesco?hub=66116

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: UNESCO / Alexandre Larcan

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων