11/12/2020 11/12/2020 Ανοικτές θα είναι οι εκκλησίες  για τους πιστούς μόνο ανήμερα των Χριστούγεννα και των Φώτων, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παρουσιάζοντας  τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών. “Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες...
11 Δεκεμβρίου, 2020 - 11:07
Τελευταία ενημέρωση: 11/12/2020 - 15:13

Πέτσας: Μόνο Χριστούγεννα και Φώτα ανοικτές οι εκκλησίες -Δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε δημόσιο χώρο- Συνεδριάζει η ΔΙΣ

Διαδώστε:
Πέτσας: Μόνο Χριστούγεννα και Φώτα ανοικτές οι εκκλησίες -Δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε δημόσιο χώρο- Συνεδριάζει η ΔΙΣ

Ανοικτές θα είναι οι εκκλησίες  για τους πιστούς μόνο ανήμερα των Χριστούγεννα και των Φώτων, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παρουσιάζοντας  τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών.

“Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας” τόνισε ο κ. Πέτσας προσθέτοντας ότι την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανίων ότι δεν θα πραγματοποιηθεί  αγιασμός υδάτων σε ανοικτό δημόσιο χώρο.

Την επόμενη εβδομάδα, 15 και 16 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει διαδικτυακά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, όπως είχε ήδη γράψει το ope.gr, προκειμένου να αποτιμήσει τα νέα μέτρα

 

 

Ερωτηθείς ο κ. Πέτσας γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν οι εκκλησίες, και δεν ακολουθήθηκε αυτό που έγινε το Πάσχα, είπε: “Όπως είδατε δεν είναι ένα ελεύθερο άνοιγμα, αλλά ένα άνοιγμα με κανόνες για δύο πολύ μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και πάντα με προϋπόθεση την παρουσία μέχρι εννέα ατόμων στις εκκλησίες μας και μέχρι 25 στους Μητροπολιτικούς Ναούς. Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες έχουν την ωριμότητα να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπως πρέπει τηρώντας τα μέτρα. Και έχουμε πει ότι σε συνεννόηση με την Εκκλησία και την Αρχιεπισκοπή θα τηρηθούν οι κανόνες και θα έχουμε καλά Χριστούγεννα και όχι εστία υπερμετάδοσης του ιού”.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει από την κυβέρνηση κάποια πρόβλεψη σχετικά με τη θεία κοινωνία τις ημέρες που θα είναι ανοικτές οι εκκλησίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: Κοιτάξτε νομίζω ότι αυτό είναι κάτι ξεκάθαρο και έχει να κάνει με τη λειτουργία του δόγματός μας. Από εκεί και πέρα είπαμε ότι οι κανόνες που διέπουν την παρουσία των πιστών είναι πολύ αυστηροί”

Συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι:

Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).

Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους πολίτες να δείξουν «αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους κοινούς κανόνες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα. Πλησιάζουμε, άλλωστε, τη μέρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή της κοινωνίας μας από τον κίνδυνο του φονικού ιού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που στερηθήκαμε.

Πρόσθεσε ότι προετοιμάζονται ήδη για τον σκοπό αυτό, 1018 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και 65 Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ. Προετοιμάζεται παράλληλα μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού με εγκυρότητα, επιστημονική τεκμηρίωση, και διαφάνεια, για συνεχή ενημέρωση της κοινωνίας, τόσο για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός στις πόλεις και τα χωριά μας. Υπογραμμίζεται ότι η προσπάθεια αυτή – για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρης έκτασης και αυξημένης δυσκολίας – είναι εθνική υπόθεση. Στην οποία όλοι οφείλουμε να συμμετάσχουμε, ώστε να φέρουμε στην ελληνική κοινωνία, το ταχύτερο δυνατό, την ανοσία και την απαλλαγή από τον ύπουλο κοινό εχθρό».

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα ανοίξουν 1.700 βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα.

Σε σχέση με τη λειτουργία του click away ανέφερε ότι εάν δεν τηρηθούν οι κανόνες και δημιουργηθούν εικόνες συνωστισμού τότε «θα αναγκαστούμε να αποσύρουν αυτή τη λειτουργία του. Όλοι αντιλαμβανόμαστε το μεγάλο μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε».

Παράλληλα, τόνισε ότι ο πελάτης κάνει παραγγελία είτε μέσω του e-shop και πληρωμή μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας από το κατάστημα και πληρωμής μέσω του συστήματος POS έξω από το κατάστημα. O πελάτης για τη μετακίνησή του πρέπει να έχει στην κατοχή του είτε μήνυμα sms είτε ηλεκτρονική απόδειξη. Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να παραλάβει την παραγγελία.

Επιχείρηση που έχει βάλει μέσα στο χώρο της πελάτη θα επιβάλλεται πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ με βάση τα τετραγωνικά της επιχείρησης και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 μέρες.

Το click away μπορεί να λειτουργήσει μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν εξωτερική είσοδος στο δρόμο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι από την αρχή της καραντίνας είναι ελεύθερο το χονδρεμπόριο καθότι έπρεπε να υπάρχει σε λειτουργία για να προμηθεύονται επιχείρηση τα αναγκαία αγαθά.

Δυστυχώς υπήρξαν φαινόμενα καταστρατήγησης και παρθηκε η απόφαση για έχουν πελάτες με τιμολόγια. Αυτό ήταν καταστρατήγηση τεχνολογία επιτρέπει να Εκτός χώρου για να προχωρήσει η αγορά θα είναι μόνο τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων