22/06/2020 22/06/2020 Πλησιάζει η ημέρα κατά την οποία το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας θα κληθεί να αποφανθεί αν η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει μουσείο ή θα λειτουργήσει ως τζαμί.  Την ίδια ώρα όλο και περισσότερες φωνές ζητούν να μην υπάρξει καμία μεταβολή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμια πολιτιστικής...
22 Ιουνίου, 2020 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2020 - 8:28

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την Αγιά Σοφιά

Πλησιάζει η ημέρα κατά την οποία το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας θα κληθεί να αποφανθεί αν η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει μουσείο ή θα λειτουργήσει ως τζαμί. 

Την ίδια ώρα όλο και περισσότερες φωνές ζητούν να μην υπάρξει καμία μεταβολή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Έκκληση για παρέμβαση στα σχέδια της Τουρκίας αναφορικά με την μετατροπή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί, απευθύνει με επιστολή προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, το Τάγμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην επιστολή που υπογράφεται από τον Διοικητή του Τάγματος Δρ. Αντώνιο Λυμπεράκη, ζητείται από τον Πρόεδρο Τραμπ να διασφαλίσει: «ότι η Κυβέρνηση της Τουρκίας θα επιβεβαιώσει την δέσμευσή της για θρησκευτική ελευθερία και θα σταματήσει όλα τα σχέδια για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, το οποίο, στην πραγματικότητα, θα εξαλείψει την ουσιαστική και ιστορική παρουσία του Χριστού και της Χριστιανικής Εκκλησίας στην σύγχρονη Τουρκία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κόλαφος για την Τουρκία ήταν και η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο η οποία αναφερόταν και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στη Τουρκία. Μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων που παρουσιάζονται είναι οι δυσκολίες στο άνοιγμα ή τη λειτουργία χώρων λατρείας και η επίλυση περιουσιακών διαφορών που σχετίζονται με τις κυβερνητικές απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει σε εκκλησιαστικές εκτάσεις και ακίνητα.Παράλληλα η έκθεση καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας ότι αποτελεί σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών. Η ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί σκληρή απάντηση στις ενέργειες και την πολιτική Ερντογάν, καθώς κάνει αναφορές για βασανισμούς, ύποπτους θανάτους, εξαφανίσεις και αυθαίρετες συλλήψεις και στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί τις θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων